Home » Știri » Războiul Rusia-Ucraina. Cât ar mai putea dura conflictul și ce riscuri sunt la adresa securității țărilor din NATO

Războiul Rusia-Ucraina. Cât ar mai putea dura conflictul și ce riscuri sunt la adresa securității țărilor din NATO

Alexandru Cazacu / 18.03.2022, 15:55
Războiul Rusia-Ucraina. Cât ar mai putea dura conflictul și ce riscuri sunt la adresa securității țărilor din NATO

Nu cu mult timp în urmă, Mircea Geoană a vorbit despre războiul dintre Rusia și Ucraina. Cât ar mai putea dura conflictul și ce riscuri sunt la adresa securității țărilor membre NATO, puteți afla în continuarea articolului curent. Haideți să vedem ce spune secretarul general adjunct al NATO, din acest punct de vedere.

Cât ar mai putea dura războiul Rusia-Ucraina și ce riscuri sunt la adresa securității țărilor din NATO

Potrivit lui Mircea Geoană, nu sunt anticipate riscuri la adresa securității statelor membre NATO, în contextul conflictului militar din Ucraina. Totodată, Secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice susține că Rusia a adus în Ucraina 75% din totalul forțelor armate și este posibil ca războiul să fie de durată.

„În continuare nu anticipăm riscuri la adresa securității țărilor aliate. Federația Rusă are, astăzi, în Ucraina, blocate 75% din totalul forțelor sale militare și nu anticipăm, inclusiv din acest punct de vedere, riscuri la adresa securității țărilor aliate.

În același timp, suntem foarte preocupați de faptul că, în pofida unui început de dialog diplomatic, semnalele sunt că Federația Rusă va continua acest asalt pe trei direcții strategice în jurul Kievului, în este și în sud și, din păcate, anticipăm că acest conflict va mai dura”, a declarat Mircea Geoană, potrivit Digi24.

Totodată, el a mai precizat că Alianța Nord-Atlantică este de acord cu decizia Curții Penale Internațională de a începe o anchetă cu privire la crime de război efectuate de Rusia.

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO

Mircea Geoană despre propunerea cu privire la zona de interdicție aeriană

În ceea ce privește solicitarea parlamentului din Estonia cu privire la introducerea unei zone de interdicție aeriană deasupra Ucrainei, Mircea Geoană a explicat că NATO are responsabilitatea de a veghea în așa fel încât să nu se ajungă de la un război deja complicat la o conflagrație la nivel mondial între o putere nucleară (Rusia) și o alianță nucleară.

„Au fost multe discuții, inclusiv declarații, solicitări din partea liderilor Ucrainei, politicieni din țările NATO, care susțin că ar trebui să facem mai mult pentru Ucraina. Suntem de acord. Trebuie să facem mai mult pentru Ucraina. Dar, în același timp, trebuie să fim atenți la modalitățile în care facem acest lucru. Pentru că o zonă de interdicție aeriană înseamnă, în fapt, că ea trebuie să fie implementată și asigurată de către NATO, a mai precizat Geoană.

Cu toate acestea, el susține că există alte metode de a sprijini Ucraina în acest sens. Mai exact, unele sisteme moderne pot asigura apărarea anti-aeriană.

Săptămâna viitoare se întâlnesc liderii Alianței Nord-Atlantice

Potrivit secretarului general adjunct al NATO, săptămâna viitoare va avea loc un summit al liderilor Alianței Nord-Atlantice. La întâlnire vor participa Președintele SUA, premierul Trudeau, dar și liderii europeni. La sediul NATO se va discuta pe tema acordării de sprijin financiar, militar și umanitar Ucrainei.

Vineri, 18 martie, este cea de-a 23-a zi a conflictului militar declanșat de Rusia în Ucraina, după ce Vladimir Putin a decis, pe 24 februarie, primul atac armat asupra Ucrainei.