Home » Când, unde, cum » Singura persoană din lume care îl poate face pe Vladimir Putin să oprească războiul din Ucraina. Legătura specială

Singura persoană din lume care îl poate face pe Vladimir Putin să oprească războiul din Ucraina. Legătura specială

Cojocaru Cristian / 16.03.2022, 13:56
Singura persoană din lume care îl poate face pe Vladimir Putin să oprească războiul din Ucraina. Legătura specială

Fostul șef al MI6 britanic a spus că doar o persoană îl poate face pe Vladimir Putin să oprească invazia de pe teritoriul Ucrainei. Respectivul lider l-ar putea determina pe Putin să pună capăt pierderilor de vieți omenești, potrivit fostului șef al MI6.

Președintele care l-ar putea face pe Putin să oprească războiul

Sir Alex Younger, fost șef al Serviciului de Informații Secrete din 2014 până în 2020, a declarat pentru programul Today de la BBC Radio 4 că dintre toți oamenii din lume care pot influența liderul de la Kremlin care se află în prezent în buncărul său și care este obsedat în a reconstrui mărețul Imperiu Rus, este nimeni altul decât liderul chinez Xi Jinping.

„Vladimir Putin are nevoie de Xi și, desigur, Xi, deși simte că trebuie să se alinieze la nivel înalt cu ceea ce face Rusia din cauza noii lor alianțe, trebuie să fie profund deranjat de ceea ce se întâmplă”, a afirmat Younger.

Younger a adăugat că situația din Ucraina „agravează serios problemele economice cu care se confruntă China” și prezintă un „risc reputațional uriaș” pentru China dacă aceasta continuă să se asocieze cu „activitățile criminale din Ucraina”.

„Putin nu are marșarier. A pariat. A întâmpinat dificultăți extraordinare de la început, dar va continua și trebuie, pentru că a intrat în acest război cu o premisă falsă și trebuie să fie văzut că aduce ceva înapoi din el”, a mai adăugat acesta.

poate influența putin
Liderul Chinei ar putea fi singura persoana care il poate influenta pe Vladimir Putin

Cine este Alex Younger

Alex Younger a fost timp de 30 de ani un ofițer de informații de carieră în Serviciul Secret de Informații al Marii Britanii, MI6. A slujit în Europa, Orientul Mijlociu și Afganistan. A fost numit director de combatere a terorismului în 2009 și șef din 2014 până în 2020. Înainte de SIS, Alex a servit în armata britanică ca ofițer de infanterie. A urmat studiile la Universitatea St Andrews.

Cine este Xi Jinping

Xi Jinping născut la 15 iunie 1953 în Fuping, provincia Shaanxi, China este politician și funcționar guvernamental chinez care a ocupat funcția de vicepreședinte al Republicii Populare Chineze (2008 – 2013), secretar general al Partidului Comunist Chinez ( PCC; 2012 – prezent), și președinte al Chinei (2013 – prezent).

Xi Jinping este fiul lui Xi Zhongxun, care a fost odată viceprim-ministru al Chinei și a fost un camarad de arme al lui Mao Zedong. Bătrânul Xi, totuși, a fost adesea în nefavoarea partidului și a guvernului său, în special înainte și în timpul Revoluției Culturale (1966–76) și după ce a criticat deschis acțiunile guvernului în timpul incidentului din Piața Tiananmen din 1989.

Copilăria timpurie a tânărului Xi a fost petrecută în mare parte în luxul relativ al complexului rezidențial al elitei conducătoare a Chinei din Beijing. În timpul Revoluției Culturale, însă, cu tatăl său epurat, Xi Jinping a fost trimis la țară în 1969, unde a lucrat timp de șase ani ca muncitor într-o comună agricolă. În acea perioadă, el a dezvoltat o relație deosebit de bună cu țărănimea locală, ceea ce ar ajuta credibilitatea bine-născutului Xi în eventuala lui ascensiune în rândurile PCC.

În 1974, Xi a devenit membru oficial al partidului, servind ca secretar de filială, iar în anul următor a început să urmeze Universitatea Tsinghua din Beijing, unde a studiat ingineria chimică. După ce a absolvit în 1979, a lucrat timp de trei ani ca secretar al lui Geng Biao, care era atunci vicepremier și ministru al Apărării Naționale în guvernul central chinez.

În 1982, Xi a renunțat la acest post, alegând în schimb să părăsească Beijingul și să lucreze ca secretar adjunct al PCC în provincia Hebei. A avut sediul acolo până în 1985, când a fost numit membru al comitetului de partid și viceprimar al orașului Xiamen din provincia Fujian. În timp ce locuia în Fujian, Xi s-a căsătorit cu Peng Liyuan în 1987. El a continuat să-și urmeze drumul, iar până în 1995 a urcat la postul de secretar provincial adjunct al partidului.

Printre primele inițiative ale lui Xi a fost o campanie anti-corupție la nivel național, care a văzut în curând înlăturarea a mii de oficiali înalți. Xi a subliniat, de asemenea, importanța „statului de drept”, solicitând aderarea la constituția chineză și o mai mare profesionalizare a sistemului judiciar ca mijloc de dezvoltare a „socialismului cu caracteristici chineze”.

Sub conducerea lui Xi, China a fost din ce în ce mai asertivă în afacerile internaționale, insistând asupra revendicării sale de suveranitate teritorială asupra aproape întregii Mării Chinei de Sud, în ciuda unei hotărâri adverse a Curții Permanente de Arbitraj de la Haga și promovând inițiativa sa „O centură, un drum” pentru proiecte comune de comerț, infrastructură și dezvoltare cu țări din Asia de Est, Asia Centrală și Europa.