Home » Știri » Știri externe » Top 8 lucruri inedite despre populația Chinei

Top 8 lucruri inedite despre populația Chinei

Ileana Mladinoiu / 11.07.2021, 10:20
Top 8 lucruri inedite despre populația Chinei

China, denumită gigant global, pentru că este a doua cea mai mare economie din lume și cea mai populată țară cu 1,3 miliarde de locuitori, continuă să se extindă.

Regimul condus de președintele Xi Jinping nu manifestă nicio deschidere în ceea ce privește drepturile omului sau libertatea de exprimare.

La aniversarea a 100 de ani de la înființarea Partidului Comunist Chinez, președintele XI Jinping a ținut un discurs naționalist, cu sloganuri asupra idealurilor socialiste, în piața Tiananmen, deși există multe contradicții între discurs și realitate, într-o China foarte inegală.

„China a creat o lume nouă”, pare a fi avertismentul liderului chinez împotriva Occidentului și un semnal adresat președintelui american Joe Biden.

Până la urmă, China, așa cum povestesc cei care au reușit să ajungă acolo, este o țară fascinantă, cu o cultură la fel de vastă ca teritoriul ei.

Top 8 lucruri inedite despre populația Chinei

1. Toaletele chinezești

Se spune că sunt cele mai dezagreabile, concepute după modelul toaletelor turcești, chiar dacă mai rău decât acestea. Va trebui să vă imaginați un șanț înclinat săpăt/o gaură în pământ pe care să vă ghemuiți. Chinezii sunt stăpâni în arta ghemuitului.

Aplecați fiind, veți vedea excrementele vecinilor. Toaletele normale se găsesc doar în centrele comerciale, dar chinezii nu le consideră igienice (acolo se vor găsi și instrucțiuni să nu vă ghemuiți pe capac).  Nu veți găsi hârtie igienică, decât în toaletele de lux, deoarece chinezii au tot timpul după ei șervețele pe care le vor arunca într-un coș de gunoi. Cât de săpun, nici nu se pune problema.

2. Tacâmurile din restaurante

În unele restaurante din China, farfuriile, paharele și tacâmurile din plastic sunt învelite. Ele sunt spălate în afara restaurantului și, pentru a le menține sterile, le veți descoperi împachetate. Odată deschise, chinezii le mai spală cu puțină apă fierbinte, pentru a se asigura că dezinfecția este totală.

Mai mult, prosoapele, “vestmintele” acestor ustensile cu ajutorul cărora veți mânca, sunt, în general, contra cost. Așa că aveți grijă. Camioanele de gunoi fac zgomot ca cele din țara noastră, încât nu vă puteți bucura de liniște în perioada în care le veți avea prin apropiere.

3. Ieșirea din celibat

În China este foarte greu să-ți găsești partenerul/perechea. Oamenii lucrează foarte mult, iar comunicarea nu este la fel de ușoară ca în alte țări. În unele orașe, părinții se ocupă de închegarea unei familii, conform tradiției care plasează familia în centrul societății.

De aceea, ei caută “piețe de căsătorie”/site-uri speciale, pun chiar CV-uri (salariu, loc de muncă, diplome, casă etc.), în parcuri, de exemplu. Presiunea părinților asupra copiilor este atât de mare, încât aceștia sunt nevoiți să-i mintă, angajându-și parteneri, fie și pentru o zi.

În China, o persoană din 10 trăiește singură, ceea ce înseamnă 240 de milioane de celibatari.

Lucruri inedite despre populația Chinei
Lucruri inedite despre populația Chinei

4. Politica Panda

Reprezintă un mod deosebit de a menține și îmbunătăți relațiile diplomatice pe tot globul. Politica aceasta este în realitate o practică prin care chinezii oferă cadou pande uriașe, dar împrumutate, și fiecare panda aparține Chinei, fiind considerate o “comoară națională” încă din timpul dinastiei Tang (685).

Atunci, pentru împărat era vorba de stabilirea propriei superioritați asupra vasalilor săi. Istoria consemnează faptul că 2 urși panda uriași au fost prezentați curții Japoniei.

Abia în 1950, cu Republica Populară Chineză, s-a vorbit de “diplomație panda”. Cu timpul a devenit și pârghie economică. Fiecare împrumut panda este însoțit, în general, de semnarea unor acorduri comerciale. În 2012, Beijingul a împrumutat Franței, de exemplu, un cuplu panda, iar puiul acestuia a fost botezat de soția președintelui Macron.

5. Superstiția numerelor

Dacă 13 este numărul superstițioșilor, la poporul chinez 4 este sinonim cu moartea. Iată de ce nu veți găsi un etaj cu numărul 4, iar apartamentele ce poartă acest numâr sunt vândute la prețuri foarte mici, fiindcă nimeni nu le vrea. În schimb, numărul 8 este perfect pentru chinezi, simbolizează bogăție, avere. Casele cu această cifră vor fi achiziționate de către doritori la costuri foarte ridicate.

6. Rufe pe străzile chinezilor

Să nu vă mire deloc atunci când veți avea ocazia să mergeți în China si când veți vedea haine atârnând pe străzi, asta din cauza lipsei de spațiu în casele lor, alături de lenjerie, pături etc.

7. Plângere împotriva unei soții urâte

O femeie și-a făcut o intervenție chirurgicală pentru 100.000 de USD, înainte de a-și întâlni soțul și nu i-a spus acestuia. Soțul nu a înțeles de ce copiii sunt atât de urâți, depunând plângere împotriva mamei și a căștigat.

8. Interdicția unor actori celebri de a vizita China

La fel ca actorul David Thewlis, căruia i s-a interzis să mai ajungă în China pe motive politice, nici Brad Pitt nu va mai putea vizita niciodată, această țară, încă din 1997 , ambii pentru rolurile din “Șapte ani în Tibet”. Dar, după aproximativ un deceniu, cu ocazii diferite, Brad Pitt și-a reluat apariția, reușind să viziteze China de două ori (2014 și 2016), astfel încât nu putem vorbi de o interdicție riguroasă.

Ileana Mlădinoiu