Home » Știri » De ce o clădire de 300 de metri din China a început să se clatine, deși nu a fost cutremur. Imagini șocante

De ce o clădire de 300 de metri din China a început să se clatine, deși nu a fost cutremur. Imagini șocante

Alexandru Cazacu / 19.05.2021, 12:59
De ce o clădire de 300 de metri din China a început să se clatine, deși nu a fost cutremur. Imagini șocante

Momente înspăimântătoare în China. Oamenii aleargă terifiați din calea unei clădiri de 300 de metri înălțime care a început să se clatine, deși nu era cutremur. Ce spun autoritățile serviciilor chineze pentru situații de urgență.

O clădire de 300 de metri din China a început să se clatine

Mai exact, este vorba de SEG Plaza, una dintre cele mai înalte clădiri din Shenzhen, cu o înălțime de 300 de metri, care a început să se clatine din senin, marți, declanșând haos și panică pe străzile din împrejurimi. Potrivit oficialităților chineze, nici un cutremur nu a fost detectat în cursul zilei de marți, 18 mai.

Marți, în jurul orei 13:00, SEG Plaza a început să se clatine într-un mod inexplicabil. Persoanele aflate în interiorul clădirii au fost evacuate de către autorități, iar pietonii care treceau prin zonă au fost îndepărtați, pentru a evita posibilele accidente, transmite Daily Mail. Clădirea a fost închisă, iar accesul în interior este strict interzis.

Efectul a fost vizibil de la nivelul solului și s-a resimțit la etajele superioare, după cum se vede în filmarea unui martor care se afla în zonă. Ulterior pe rețelele de socializare au apărut înregistrări în care se poate vedea cum clădirea se mișcă înainte și înapoi, creând panică printre persoanele din interior, dar și printre cei care se aflau în apropierea clădirii.

Autoritățile chineze încearcă să afle cauzele din care s-a produs incidentul

Agențiile guvernamentale chineze încearcă să afle cauzele. Oficialii serviciilor pentru situații de urgență din China, investighează condițiile în care s-a produs incidentul, încercând să afle motivul pentru care SEG Plaza a început să se clatine, în contextul în care nu a fost înregistrat nici un cutremur, marți.

Potrivit declarațiilor oficialilor chinezi de marți, specialiștii nu au reușit să identifice problema, deoarece nu au găsit nici o crăpătură în jurul clădirii și nici nu există pereți căzuți. În clădirea înaltă de aproximativ 300 de metri se află compania producătoare de aparate electronice și semiconductoare Shenzhen Electronic Group. Situat chiar în centrul orașului, zgârie-norul a fost finalizat în anul 2000 și este unul dintre cele mai mari din Shenzhen, potrivit Mediafax.

China a interzis construirea clădirilor de peste 500 de metri înălțime

Anul trecut, autoritățile din China au interzis construirea clădirilor cu o înălțime mai mare de 500 de metri. Noile linii directoare pentru arhitecți și dezvoltatori au ca scop ”evidențierea caracteristicilor chinezești” și interzic imobilele ”copycat” sau inspirate de clădiri simbolice din alte colțuri ale lumii.

Tot în China se află cinci dintre cei mai înalți zgârie-nori din lume. Ba chiar mai mult de atât, aici se află și cea de-a doua cea mai înaltă clădire din lume, Turnul Shanghai, cu o înălțime de 632 de metri.

În Shenzhen, unul dintre cele mai mari orașe din China, care înregistrează o explozie economică, își au sediile mai mulți giganți chinezi din domeniul tehnologiei, printre care Tencent și Huawei. De asemenea, în Shenzhen se află și cel de-al patrulea cel mai înalt zgârie-nori din lume (centrul financiar Ping An, cu o înălțime de 599 metri).