Home » Când, unde, cum » TOP 11 cele mai mari aeroporturi din lume

TOP 11 cele mai mari aeroporturi din lume

Manolică Anca / 19.05.2021, 11:41
TOP 11 cele mai mari aeroporturi din lume

Imensele aeroporturi din zilele noastre ne fac să ne simțim ca și cum ne-am plimba printr-un oraș. Acestea găzduiesc anual milioane de pasageri și zeci de mii de zboruri. Zilnic, sute de avioane aterizează și decolează, fiind o forfotă continuă. Iată TOP 11 cele mai mari aeroporturi din lume.

11. Cele mai mari aeroporturi din lume. Aeroportul internațional Suvarnabhumi (BKK) – 32,4 km pătrați

Este principalul aeroport din Bangkok, fiind cunoscut drept cel mai mare aeroport internațional din regiunea Asiei de Sud-Est. După deschiderea sa în 2006, aeroportul a devenit hub principal pentru Thai Airways, Thai VietJet, Thai Smile și Bangkok Airways. Aeroportul are trei terminale principale și două piste paralele lungi de 3700 metri, respectiv 4000 de metri. Există și o a treia în construcție, lungă de 4000 de metri.

10. Aeroportul internațional din Cairo (CAI) – 36,3 km pătrați

Aeroportul Internațional din Cairo a început să funcționeze în 1945 și este, la ora actuală, cel mai aglomerat aeroport din Egipt. Are patru terminale, trei dintre acestea deservind atât zboruri internaționale, cât și zboruri interne. În 2011, un nou terminal numit Seasonal Flight Terminal (SFT) a fost inclus în serviciul operațional, cu scopul de a prelua surplusul de activitate din celelalte terminale, funcționând în regim sezonier. Aeroportul are trei piste lungi între 3300 și 4000 de metri.

9. Aeroportul internațional Shanghai Pudong (PVG) – 39,1 km pătrați

Aeroportul internațional Shanghai Pudong
Aeroportul internațional Shanghai Pudong

Aeroportul a început să funcționeze în anul 1999, devenind un important centru de aviație pentru Shanghai Airlines și China Eastern Airlines (CIAH) (CEA). Dispune de două terminale principale pentru pasageri, iar planul de expansiune și modernizare cuprinde un al treilea și două piste suplimentare. Anual, peste 75 de milioane de pasageri îi trec pragul.

8. Cele mai mari aeroporturi din lume. Aeroportul intercontinental George Bush (IAH) – 40,5 km pătrați

Cunoscut inițial drept „Aeroportul Intercontinental Houston”, aeroportul a fost deschis în 1969. Acesta se află în Houston, Texas, Statele Unite și servește ca al doilea cel mai mare hub de aviație pentru United Airlines. Aeroportul are cinci terminale și cinci piste, cu lungimi cuprinse între 2700 metri și 3700 de metri. Anual, peste 45 de milioane de pasageri sunt înregistrați pentru zboruri interne și internaționale.

7. Aeroportul internațional Beijing Daxing (PKX) – 47 km pătrați

Aeroportul internațional Beijing Daxing (PKX) se laudă cu titulatura de „cel mai mare aeroport cu o singură clădire din lume”, care are forma unei „stea de mare”. Deschis în anul 2019, acesta a devenit principalul hub pentru trei mari companii aeriene din China – Air China, China Southern Airlines și China Eastern Airlines. Aeroportul are un singur terminal și patru piste, cu dimensiuni ce variază între 3400 metri și 3800 metri, fiind gândit să poată primi până la 200 de milioane de pasageri anual.

6. Cele mai mari aeroporturi din lume. Aeroportul internațional Orlando (MCO) – 50,9 km pătrați

Cele mai mari aeroporturi din lume. Aeroportul internațional Orlando (MCO)
Cele mai mari aeroporturi din lume. Aeroportul internațional Orlando (MCO)

Aeroportul și-a deschis porțile în 1981, fiind hubul de operare al JetBlue, Southwest Airlines și Spirit Airlines. Aeroportul Orlando dispune de un terminal principal, împărțit în două și patru piste paralele. Anual, este vizitat de peste 50 de milioane de pasageri.

5. Aeroportul internațional Washington Dulles (IAD) – 52,6 km pătrați

Aeroportul internațional Washington Dulles și-a deschis porțile în 1962, fiind primul și principal hub pentru United Airlines. Complexul terminal al aeroportului este alcătuit dintr-un terminal principal și două clădiri secundare și are patru piste.

4. Aeroportul internațional Dallas / Fort Worth (DFW) – 69,5 km pătrați

Aeroportul Internațional Dallas / Fort Worth și-a deschis porțile în anul 1974, fiind un hub major pentru American Airlines. Aeroportul are cinci terminale, unul dintre ele fiind ocupat în totalitate de American Airlines. În total, aeroportul are șapte piste, de asemenea, fiind singurul aeroport din lume cu patru piste pavate mai lungi de 4.000 de metri.

3. Cele mai mari aeroporturi din lume. Aeroportul Internațional Istanbul (IST) – 76.5 km pătrați

Aeroportul Internațional Istanbul (IST) a fost deschid în 2018 și este hub principal pentru Turkish Airlines și Onur Air. După inaugurarea sa fastuoasă, acesta a devenit principalul aeroport din Istanbul. Aeroportul dispune de cinci piste operaționale și este proiectat să primească până la 150 de milioane de pasageri. La finalul expansiunii sale, în 2025, aeroportul va avea 6 piste și va putea primi până la 200 de milioane de pasageri.

2. Aeroportul Internațional Denver (DEN) – 135,7 km pătrați

Aeroportul Internațional Denver și-a deschis ușile în anul 1995. Este hub pentru United Airlines și Frontier Airlines, de asemenea o bază pentru Southwest Airlines. Aeroportul Denver are un terminal principal conectat la trei sateliți centrali, A, B și C și dispune de șase piste.

1. Cele mai mari aeroporturi din lume. Aeroportul internațional King Fahd (DMM) – 776 km pătrați

Cele mai mari aeroporturi din lume. Aeroportul internațional King Fahd (DMM)
Cele mai mari aeroporturi din lume. Aeroportul internațional King Fahd (DMM)

Aeroportul Internațional King Fahd, denumit și Aeroportul Dammam, a fost deschis pentru operațiuni aeriene în 1999. Acesta este hub pentru Saudia, SaudiGulf Airlines și Flynas. Aeroportul are trei clădiri terminale, una dintre ele deservind familia regală din Arabia Saudită, oaspeții oficiali și oficialii guvernamentali. Aeroportul Dammam are două piste.

Aeroportul internațional King Fahd (DMM) este pe locul întâi în topul cu cele mai mari aeroporturi din lume. De altfel, acesta a intrat și în Guinness Book of World Records ca fiind cel mai întins aeroport din lume. Suprafața sa este mai mare și decât țara vecină, Bahrain.