Home » Life & Style » Noua capitală a Egiptului. Un oraș imens a fost construit de la zero, departe de Cairo. Când va avea loc inaugurarea

Noua capitală a Egiptului. Un oraș imens a fost construit de la zero, departe de Cairo. Când va avea loc inaugurarea

Alexandru Cazacu / 18.03.2021, 14:18
Noua capitală a Egiptului. Un oraș imens a fost construit de la zero, departe de Cairo. Când va avea loc inaugurarea

În 2015, Egiptul a început construirea noii capitale, din cauza suprapopulării orașului Cairo, care are aproximativ 20 de milioane de locuitori. Acum, Egiptul se pregătește să finalizeze construcțiile orașului grandios.

Noua capitală a Egiptului. Un oraș imens a fost construit de la zero

Orașul cunoscut sub denumirea de Noua Capitală este construit de la zero și este situat la 45 de kilometri distanță de Cairo. De asemena, noua capitală este construită pe o suprafață de 714 kilometri pătrați și va găzdui un district guvernamental de locuințe, 29 de ministere și alte instituții ale statului egiptean și 20 de cartiere rezidențiale care vor acomoda aproximativ 6.5 milioane de oameni. Primii funcționari se vor muta în Noua Capitală în vara acestui an, iar orașul va fi deschis oficial la sfârșitul anului, potrivit Reuters.

Noua Capitală este proiectată să funcționeze cu tehnologie inteligentă, departe de haosul din fosta capitală, Cairo. În noul oraș va exista și o monoșină care va traversa cartierul comercial, în apropierea căruia este aproape de finalizare un turn central de 385 de metri înălțime. În spatele turnului se arată un parc cu o suprafață de 10 km pătrați care duce la o moschee gigantică (aflată decomandată în construcție). De asemenea, orașul va avea universități, un sector diplomatic și mai multe facilități de agrement.

Lucrările la noua capitală au fost suspendate în 2015

În anul 2015, construcțiile noii capitale au fost suspendate, iar după ce finanțările Emiratelor Arabe Unite au scăzut, atât guvernul, cât și armata Egiptului au preluat costurile acestora care sunt estimate la 25 de miliarde de dolari pentru prima fază.

De asemenea, mai multe împrumuturi și finanțări străine au fost asigurate. Cu toate acestea, pandemia de coronavirus a dus la încetinirea ritmului de construcție. Astfel, prima fază din cele trei cuprinse în proiect, care acoperă o suprafață de 168 de kilometri pătrați, nu va putea fi terminată atunci când autoritățile egiptene vor începe operațiunea de mutare.

Când va avea loc inaugurarea noii capitale a Egiptului. Orașul imens a fost construit de la zero
Când va avea loc inaugurarea noii capitale a Egiptului. Orașul imens a fost construit de la zero

”Rata de finalizare a primei faze este de 60% la toate proiectele incluse”, a declarat Khaled el-Husseiny, purtătorul de cuvânt al noii capitale egiptene.

Potrivit Khaled el-Husseiny, transferarea funcționarilor și a instituțiilor publice urmează să înceapă în luna iulie, înainte de deschiderea oficială a Noii Capitale Administrative, care este programată la sfârșitul anului curent.

Noua capitală a Egiptului va funcționa cu tehnologie inteligentă

Totodată, orașul este proiectat să funcționeze cu tehnologii inteligente în deșert, depart de haosul și dezordinea din actuala capitală a Egiptului, Cairo. Centrele de control din oraș vor putea monitoriza electronic infrastructura și securitatea. Mai mult de atât, pe acoperișurile din Noua Capitală Administrativă vor fi instalate penouri solare, iar plățile se vor face fără numerar.

Primii 50.000 de funcționari publici care se așteaptă să se mute în Noua Capitală Administrativă începând din luna iulie a acestui an, vor primi autobuze de transfer pentru a ajunge acolo. Se pare că, aproximativ 5.000 din cele 20.000 de unități locative au fost vândute în primul cartier rezidențial care se așteaptă să se deschidă în luna mai.