Home » Știri » Știri sociale » Ce este o crimă de război și în ce condiții poate fi acuzat Putin de crimă de război

Ce este o crimă de război și în ce condiții poate fi acuzat Putin de crimă de război

Manolică Anca / 13.03.2022, 10:15
Ce este o crimă de război și în ce condiții poate fi acuzat Putin de crimă de război

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, trupele sale au lovit din ce în ce mai des cu lovituri aeriene și de artilerie situri civile, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la comiterea unor crime de război. Află din rândurile de mai jos ce înseamnă clar o crimă de război și în ce condiții poate fi acuzat Putin de acest lucru. Numărul celor care cer Curții Penale Internaționale să îl ancheteze este în continuă creștere,

Ce este o crimă de război

Orice război are și el regulile sale care trebuie respectate, reguli cuprinse de altfel, în tratate internaționale. Așadar, există standarde internaționale specifice pentru crimele de război, dar ele nu trebuie confundate cu crimele împotriva umanității.

Crimele de război sunt definite ca fiind încălcări grave ale legilor umanitare în timpul unui conflict. Definiția, stabilită prin Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, derivă din Convențiile de la Geneva din 1949 și se bazează pe ideea că indivizii pot fi trași la răspundere pentru acțiunile unui stat sau ale armatei sale.

Biroul ONU pentru prevenirea genocidului și responsabilitatea de a proteja separă crimele de război de genocid și de crimele împotriva umanității. Crimele de război au loc loc în cadrul unui conflict intern sau al unui război între două state, în timp ce genocidul și crimele împotriva umanității pot avea loc pe timp de pace sau în timpul agresiunii unilaterale a unei armate împotriva unui grup de persoane neînarmate.

Exemple de crime de război

Așadar, într-un război, civilii nu pot fi atacați în mod deliberat, dar nici infrastructura de care aceștia au neapărată nevoie pentru a supraviețui. De asemenea, unele arme sunt interzise din cauza suferinței nediscriminatorii sau teribile pe care le provoacă, precum minele antipersoană sau armele chimice ori biologice. Bolnavii și răniții trebuie îngrijiți, inclusiv soldații răniți, care au drepturi de prizonieri de război.

Președintele ucrainean a descris atacul asupra maternității din Mariupol drept „crimă de război”
Președintele ucrainean a descris atacul asupra maternității din Mariupol drept „crimă de război”

Există o listă lungă de acte care pot fi considerate crime de război. Luarea de ostatici, uciderile intenționate, tortura sau tratamentul inuman al prizonierilor de război, precum și forțarea copiilor la luptă sunt câteva dintre exemplele mai evidente. Dar, în practică, există o zonă gri semnificativă.

Raiduri asupra orașelor sau satelor, bombardarea clădirilor rezidențiale sau școlilor și chiar uciderea unor grupuri de civili nu echivalează neapărat cu crime de război – dacă necesitatea lor militară este justificată. Același act poate deveni o crimă de război dacă are ca rezultat distrugeri inutile, suferințe și victime care depășesc câștigul militar din atac.

Ce acuzații de crime de război există în Ucraina și cum ar putea fi acuzat Putin de crimă de război

Tot mai mulți cer Curții Penale Internaționale să îl ancheteze pe președintelele rus Vladimir Putin, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă. Cu toate că instanța a anunțat că deschide o anchetă, CNN subliniază că este greu ca acesta să fie judecat, având în vedere că instanța nu judecă în lipsă. Și știm destul de bine că șansele ca liderul să fie predat sau arestat sunt dificil de luat în considerare.

Din 24 februarie și până în prezent (13 martie 2022 – a 18-a zi de război), au existat mai multe situații în care rușii ar putea fi acuzați de crime de război. Ambasada SUA la Kiev a declarat că Rusia a comis o crimă de război prin faptul că a atacat centrala nuceară de la Zaporojie. Anterior, suspiciunile că Rusia a folosit bombe cu dispersie și așa-numitele „bombe cu vid” în zonele în care se aflau mulți civili au fost, de asemenea, descrise drept crime de război.

De asemenea, Ucraina a transmis că atacul aerian rusesc asupra maternităților și a secțiilor de copii din Mariupol a fost tot o crimă de război. Trei persoane, inclusiv un copil, au murit,, iar 17 angajați și pacienți au fost răniți. Au existat, totodată, rapoarte că armata rusă a vizat civilii ucraineni care fugeau.