Home » Știri » Știri externe » Cât de mare este regiunea Donbas și ce resurse importante se găsesc aici. Suprafață, populație, scurt istoric

Cât de mare este regiunea Donbas și ce resurse importante se găsesc aici. Suprafață, populație, scurt istoric

Cojocaru Cristian / 09.03.2022, 17:49
Cât de mare este regiunea Donbas și ce resurse importante se găsesc aici. Suprafață, populație, scurt istoric

Regiunea Donbas este una dintre cele mai mari din Ucraina, fiind recunoscută ca o zonă minieră și industrială de cărbune, care este situată în partea de sud-est a Ucrainei și în partea de vest a Federației Ruse. Află detalii precum suprafața, populația dar și ce resurse importante se regăsesc aici, probabil fiind o zonă de mare interes pentru ruși, de aici luptele crâncene date în ultimele zile în această regiune.

Resursele care se regăsesc în regiunea Donbas

Donbas este o regiune istorică, economică și geografică în estul Ucrainei, care include regiunile Donețk și Luhansk. Cuvântul „Donbas” este un cuvânt de amestec format din „Basinul Donețului”, care este o abreviere pentru „Bazinul Cărbunelui Doneț”. După Revoluția Euromaidan din martie 2014, grupurile separatiste susținute de Rusia au înființat autoproclamata Republică Populară Donețk și Republica Populară Lugansk în regiunea Donbas.

În Ucraina, bazinul de cărbune Doneț acoperă o suprafață de 23.300 km pătrați și se extinde de la vest la est, incluzând părți semnificative ale Oblastului Donețk și partea de sud a Oblastului Lugansk. Bazinul se extinde și în partea de vest a regiunii Rostov din Federația Rusă. Regiunea Donbas este situată între mijlocul și inferior râului Doneț în nord și nord-est și Ținutul Azov în sud. Din punct de vedere istoric, regiunea Donbas a format granița dintre Gazda Cazacilor Don și Sich-ul Zaporizhian. Creșterea industrială a regiunii Donbas a fost facilitată în principal de locația sa strategică.

Regiunea este situată la aproximativ 300-350 km de Bazinul Manganului Nikopol și Bazinul de minereu de fier Kerch, 350-400 km de Bazinul de minereu de fier Kryvoy Rog, 120-150 km de Marea Azov și aproape de mai multe centre industriale. Regiunea Donbas este conectată cu principalele centre de populație din Europa de Est, Ucraina și Rusia printr-o rețea extinsă de autostrăzi și căi ferate.

Înainte de războiul ruso-ucrainean, orașul Donețk a servit drept capitală neoficială a regiunii Donbas. În prezent, orașul din regiunea Kramatorsk servește drept centru administrativ interimar al Oblastului Donețk, în timp ce orașul Sievierodonetsk servește drept centru administrativ temporar al Oblastului Lugansk.

Populația din Donbas

La recensământul din 2001, aproximativ 58% din populația regiunii Lugansk și 56,9% din populația regiunii Donețk sunt formate din etnici ucraineni. În plus, aproximativ 39% din populația regiunii Lugansk și 38,2% din populația regiunii Donețk sunt formate din etnici ruși. Recensământul a mai arătat că aproximativ 74,9% dintre locuitorii regiunii Donețk și 68,8% dintre locuitorii regiunii Lugansk vorbesc rusă ca limbă principală.

De asemenea, s-a consemnat că marile centre urbane din regiune sunt ocupate în principal de rezidenți de origine rusă. Un sondaj privind „religia din Ucraina” realizat în 2016 a arătat că aproximativ 50,6% din populația Donbasului erau adepți ai Ortodoxiei Răsăritene, 11,9% au urmat creștinismul, 6% au urmat islamismul, 2,5% protestantismul și 0,6% hinduismul. Aproximativ 28,3% din populația regiunii a declarat că nu crede în nicio religie sau crede în alte religii.

Economia regiunii Donbas este dominată în principal de mai multe industrii grele, cum ar fi metalurgia, mineritul cărbunelui, construcția de mașini, industriile chimice, producția de energie electrică, construcții etc. S-a estimat că regiunea Donbas conține aproximativ 60 de miliarde de tone de cărbune, făcând-o una dintre cele mai mari rezerve de cărbune din Ucraina.

Exploatarea cărbunelui din regiunea Donbas are loc la adâncimi mari. Exploatarea lignitului se desfășoară la 600 m sub suprafață, în timp ce exploatarea antracitului și a cărbunelui bituminos are loc la adâncimi de 1.800 m sub nivelul suprafeței. S-a înregistrat că atât regiunile Donețk, cât și regiunile Lugansk au produs împreună aproximativ 30% din exporturile Ucrainei înainte de războiul din Donbas, care a început în aprilie 2014.

regiunea donbas
Nenumarate conflicte armate au avut loc in Donbas incepand cu anul 2014

Resursele naturale din Donbas

Săpăturile arheologice au arătat că regiunea Donbas a fost locuită de oameni începând din perioada paleolitică superioară. În următoarele câteva secole, zona a fost locuită de multe triburi nomade, inclusiv alani, bulgari, sciți, huni, pecenegi, turco-mongoli, nogaii, tătari și kipchaks.

Cu toate acestea, până în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, regiunea a rămas în mare parte nepopulată înainte ca prima așezare permanentă în regiune să fie înființată de către cazacii Don. În 1676, Solanoye – primul oraș din regiune, a fost fondat și a devenit gazda unei afaceri profitabile bazate pe rezervele de sare gemă recent descoperite.

Denumită „Câmpuri sălbatice” în limba ucraineană, zona denumită în prezent „Donbas” era controlată de Hetmanatul cazac ucrainean și Hanatul Turc al Crimeei. Ulterior, Hetmanatul a fost cucerit de Imperiul Rus, ceea ce a dus în cele din urmă la anexarea Hanatului. Mai mulți ruși, greci și sârbi au migrat în regiune la sfârșitul secolului al XVIII-lea, iar aceste teritorii cucerite au fost numite „Noua Rusie”. Pe măsură ce revoluția industrială a început în Europa, vastele rezerve de cărbune din regiunea Donbas au început să fie și ele exploatate.

Creșterea rapidă a industriei cărbunelui a dus la o creștere a populației în regiunea Donbas. În 1869, un om de afaceri galez pe nume John Hughes a fondat orașul Donețk. Hughes a înființat, de asemenea, mai multe mine de cărbune și o fabrică de oțel în zonă, iar orașul a fost numit în cele din urmă „Yuzovka” în onoarea sa.

În 1924, orașul Yuzovka a fost redenumit „Donețk” de către Uniunea Sovietică. În aprilie 1918, mari părți ale regiunii au fost preluate de trupele Republicii Populare Ucrainene. După războiul civil rus, regiunea Donbas a devenit parte a Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. Ucrainenii din regiunea Donbas au suferit foarte mult din cauza politicii de rusificare a lui Stalin și a foametei Holodomor.

Al Doilea Război Mondial și ruperea de Uniunea Sovietică

Al Doilea Război Mondial a afectat grav și regiunea Donbas. Din 1941 până în 1942, zona a fost ocupată de naziști. S-a înregistrat că aproximativ 279.000 de civili au fost uciși în regiunea Donețk (oblastul Stalino), iar aproximativ 45.649 de civili au fost uciși în regiunea Lugansk (oblastul Voroshilovgrad).

Aproximativ 83,9% dintre alegătorii din regiunea Donețk și 83,6% dintre alegătorii din regiunea Lugansk au susținut independența față de Uniunea Sovietică în timpul referendumului privind independența Ucrainei organizat în 1991. În anii următori, economia regiunii s-a deteriorat grav, iar până în 1993, producția industrială din zonă se prăbușise complet.

În urma mișcării de protest Euromaidan și a Revoluției Maidan din 2014, mari părți din Donbas au trecut prin tulburări semnificative. Acest lucru a condus în cele din urmă la un conflict armat între forțele guvernamentale ucrainene și grupurile separatiste susținute de Rusia din autoproclamata Republică Populară Donețk și Republica Populară Lugansk. S-a raportat că din 2014, peste 14.000 de civili au fost uciși din cauza conflictului din regiunea Donbas.

Președintele Vladimir Putin al Federației Ruse a recunoscut oficial independența atât a Republicii Populare Donețk, cât și a Republicii Populare Lugansk pe 21 februarie 2022. Președintele Rusiei a mai susținut că „Rusia lansează operațiuni militare speciale” pentru a proteja rezidenții din regiunea Donbas de „abuzul” guvernului ucrainean. La 24 februarie 2022, președintele rus a declarat o invazie militară pe scară largă a Ucrainei.