Home » Când, unde, cum » Prima insectă declarată aliment de consum în UE. Ce se arată în anunțul oficial al Comisiei Europene

Prima insectă declarată aliment de consum în UE. Ce se arată în anunțul oficial al Comisiei Europene

Manolică Anca / 05.05.2021, 09:56
Prima insectă declarată aliment de consum în UE. Ce se arată în anunțul oficial al Comisiei Europene

Premieră! Prima insectă declarată aliment de consum în UE. Statele membre au aprobat marţi, 4 mai 2021, o propunere a Comisiei Europene care permite plasarea pe piaţă a viermilor de făină galbeni uscaţi, ca aliment nou. Vor da românii micii, sarmalele sau carnea de porc pe viermii de făină?

Prima insectă declarată aliment de consum în UE

Comitetul de specialitate format din reprezentanţii tuturor statelor UE şi prezidat de un reprezentant al Comisiei Europene a dat aviz favorabil proiectului care autorizează introducerea pe piaţă a viermilor de făină galbeni uscaţi, ca aliment nou. Termenul „viermi de făină” face referire la larvele insectei Tenebrio molitor.

Potrivit documentului, această primă autorizare de introducere a insectelor pe piața UE ca alimente noi apare ca rezultat al unei riguroase evaluări științifice din partea EFSA. Noul aliment va putea fi consumat ca gustare, sub formă de insecte uscate întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, cum ar fi sub formă de pudră în produse proteice, biscuiți sau produse pe bază de aluat.

„Astăzi, 4 mai, statele membre au aprobat o propunere a Comisiei Europene care permite utilizarea viermilor de făină galbeni uscați ca aliment nou (..) Strategia „De la fermă la consumator” identifică insectele ca sursă alternativă de proteine care poate sprijini tranziția UE către un sistem alimentar mai durabil. Milioane de oameni consumă deja zilnic insecte. În plus, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), insectele sunt o sursă alimentară sănătoasă și foarte nutritivă, cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale”, arată o parte a comunitatului CE.

Insecta a fost declarată sigură pentru consumul uman

În luna ianuarie, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor anunța că viermele de făină a devenit prima insectă declarată sigură pentru a fi mâncată de om. Însă, cei care se știu alergici la creveți și la acarieni ar putea dezvolta alergie și la această insectă, mai precizează sursa citată.

Viermii de făină au fost declarați buni de consum
Viermii de făină au fost declarați buni de consum

În Europa s-ar putea produce paste, burgeri, biscuiți, smoothie sau degețele (fingers) din viermi de făină în stadiu de larvă. Tenebrio molitor a devenit prima insectă declarată aliment de consum în UE după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (AESA) a dat aviz favorabil în urma unui studiu, la cererea companiei franceze Micronutris, ce are ca obiect de activitate producția de insecte pentru consum.

Vânzarea unor astfel de produse era interzisă în Europa

Această insectă este compusă din proteine, grăsimi și fibre, având șanse mari ca pe viitor să fie o potențială sursă de mâncare sustenabilă, cu un nivel scăzut de emisii de carbon. De altfel, hrana pe bază de insecte este privită de ceva timp ca o soluție pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în industria alimentară.

Până în prezent, marii jucători din industria hranei din insecte nu erau autorizați să-și valorifice potențialul din cauza lipsei existenței unei aprobări unitare la nivel european. Vânzarea unor astfel de produse sunt interzise în Italia, Franța, Germania, Spania și în alte țări europene. Fără aprobarea AESA, acestea nu pot fi vândute nicăieri pe continent, însă decizia luată în 4 mai poate schimba radical lucrurile.

Decizia oficială a Comisiei urmează a fi adoptată în săptămânile următoare.