Home » Când, unde, cum » Primul om din lume care a ieșit în spațiu. A fost o premieră pentru umanitate. Povestea impresionantă a lui Alexei Leonov

Primul om din lume care a ieșit în spațiu. A fost o premieră pentru umanitate. Povestea impresionantă a lui Alexei Leonov

Alexandru Cazacu / 18.03.2022, 12:09
Primul om din lume care a ieșit în spațiu. A fost o premieră pentru umanitate. Povestea impresionantă a lui Alexei Leonov

La data de 18 martie 1965, un cosmonaut rus a devenit primul om care a pășit în spațiu. Acesta a fost un moment foarte important pentru explorarea spațiului cosmic și o premieră pentru umanitate. Atunci, astronautul a stat în afara navei vreme de 12 minute. Află în continuare cine a fost primul om din lume care a ieșit în spațiu și cum s-au desfășurat evenimentele.

Primul om din lume care a ieșit în spațiu

Mai exact, primul om care a ieșit în spațiu este astronautul Alexei Leonov. În timpul unei misiuni istorice din 1965, el a pășit în spațiul cosmic și a plutit deasupra Pământului vreme de 12 minute și 9 secunde, fiind legat de nava spațială cu un cablu lung de doar 5,35 metri. Din nefericire, cosmonautul rus a decedat în 2019, la vârsta de 85 de ani. Iată ce spunea el despre marele eveniment.

„Pur si simplu nu poți înțelege. Doar acolo poți simți măreția, mărimea imensă a tot ceea ce ne înconjoară”, declara în 2014 Leonov, potrivit BBC.

În 2015, Leonov relata pentru London Observer următoarele: „Era atât de liniște încât puteam să-mi aud până și bătăile inimii. Eram înconjurat de stele și pluteam fără prea mult control. N-o să uit niciodată momentul. Am avut și un simț enorm de responsabilitate. Desigur, nu știam că aveam să trec prin cele mai dificile momente din viața mea”.

Misiunea care aproape l-a costat viața

Ei bine, acea misiune în spațiu era cât pe ce să se încheie cu un dezastru, deoarece costumul spațial al astronautului s-a umflat, iar el a făcut eforturi extraordinare pentru a intra în navă.

Mai precis, costumul său a început să se deformeze, în timp ce materialul se înțepenea. În acel moment, mâinile lui Leonov au alunecat din mănuși și picioarele i-au ieșit din cizme, iar astronautul nu mai putea intra prin ecluza navei.

Ba chiar mai mult de atât, nava spațială se îndrepta spre umbra Pământului, iar cosmonautul rus s-ar fi aflat în întuneric total. Din fericire, el a reușit să elibereze o parte din oxigenul din costumul spațial și s-a strecurat înapoi în capsulă.

Cine a fost primul om din lume care a pășit în spațiu
Cine a fost primul om din lume care a pășit în spațiu

 Alexei Leonov, primul om care a ieșit în spațiu

La întoarcerea acasă, atât Leonov, cât și copilotul său Pavel Belyayev au fost salutați ca eroi. Însă nici drumul spre Pământ nu a fost lipsit de primejdii. Cei doi au fost nevoiți să piloteze nava manual și au deviat de la traseu atât de mult încât au aterizat într-o pădure din munții Urali, așteptând vreme de trei zile pentru a fi salvați.

Într-o perioadă în care Statele Unite și URSS se luptau pentru supremație în ceea ce privește explorarea spațiului cosmic, faptul că Alexei Leonov a devenit primul om care a ieșit în spațiu a fost considerat un triumf pentru Rusia. Ei bine, ambițiile cosmonautului rus nu s-au oprit aici. El a devenit ulterior comandantul Soyuz-Apollo, prima misiune comună a celor două națiuni.

Așadar, după un deceniu de la evenimentul istoric, Alexei Leonov a fost unul dintre cei doi cosmonauți ruși implicați în prima andocare a navelor spațiale americane și sovietice (Apollo 18 și Soyuz 19).