Home » Când, unde, cum » Puțini știu asta! Ce înseamnă DS de pe rețeta medicală. Semnificația nebănuită

Puțini știu asta! Ce înseamnă DS de pe rețeta medicală. Semnificația nebănuită

Alexandru Cazacu / 08.09.2021, 11:26
Puțini știu asta! Ce înseamnă DS de pe rețeta medicală. Semnificația nebănuită

Rețeta medicală este documentul prin care medicul dispune eliberarea unor medicamente. Cu toate că mulți oameni merg la medicul de familie atunci când au nevoie de o rețetă, nu mulți înțeleg ce conține aceasta sau ce înseamnă prescurtările inscripționate pe ea. Așadar, noi vă vom spune ce înseamnă DS pe rețeta medicală, cât și care sunt cele mai des întâlnite prescurtări pe acest document.

Ce este rețeta medicală

Mai întâi vă vom spune ce este, de fapt, o rețetă medicală. Mai exact, rețeta (ordonanța medicală) este ordinul scris al unui medic către farmacist în ceea ce privește prepararea și/ori eliberarea unor medicamentelor. În ceea ce privește conținutul unei rețete medicale, aceasta este compusă din șapte părți. Șase dintre acestea sunt completate de către medic, iar una îi revine farmacistului. Iată care sunt acestea.

Inscripția – Antetul

Această parte a rețetei medicale cuprinde informații despre unitatea sanitară care eliberează documentul, despre bolnav (nume, vârstă, sex și adresă), diagnostic, regimul rețetei ( de exemplu: gratuită, compensată, etc.) și numărul din registrul de consultații sau cel al foii de observație. Toate aceste informații sunt foarte importante pentru evitarea erorilor care ar putea apărea la eliberarea rețetei.

Invocația

Ei bine, aceasta este reprezentată prin prescurtarea Rp. a cuvântului ”recipe”, adică ”ia” sau ”primește”. Aceasta se adresează farmacistului și marchează începutul rețetei propriu-zise.

Prescripția

Aceasta poate să cuprindă preparatele magistrale, cele oficinale și medicamentele tipizate. În această parte a rețetei, substanțele se scriu unele sub altele în ordinea următoare:

  • substanța activă de bază
  • substanța adjuvantă (ajutătoare)
  • corectivul
  • substanțele stabilizatoare
  • excipientul sau vehicolul.
Ce înseamnă D.S de pe rețeta medicală
Ce înseamnă D.S de pe rețeta medicală

În continuare, urmează Subscripția, care cuprinde forma farmaceutică, numărul de doze și ambalajul.

Instrucția

Iată că am ajuns și la inițialele D.S. Mai exact, în această parte din rețetă se arată indicațiile pe care medicul le dă pacientului pentru urmarea corespunzătoare a tratamentului și începe cu inițialele menționate. Acestea provin de la latinescul ”detur signetur” (da și etichetează), după care farmacistul își ia responsabilitatea, dacă a acceptă să efectueze rețeta, să o elibereze și să treacă pe ambalaj modul de administrare a medicamentelor respective.

Așadar, după inițialele D.S sunt menționate următoarele: calea de administrare, doza, de câte ori pe zi se iau medicamentele, durata administrării și posibilele indicații speciale.

Rețeta se încheie cu data eliberării rețetei medicale, semnătura și parafa medicului

Adnotația

După cum spuneam o parte din rețetă îi revine farmacistului, iar acesta este Adnotația. Aceasta se completează de farmacist și cuprinde: stampila farmaciei și calculul medicamentelor. De asemenea, aici mai apar și posibilele modificări ale farmacistului, pentru prepararea corectă a rețetei.

Ce este o rețetă compensată

În caz că nu știați asta, rețeta compensată este cea pe care o poate prescrie un medic, pentru persoanele asigurate în sistemul de sănătate. Ei bine, în sistemul de sănătate sunt asigurați cei care realizează venituri salariale din diferite surse și care contribuie lunar la CNAS. Pe de altă pare, există și categorii de asigurați care nu plătesc contribuția la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Este important să menționăm și faptul că nu toate medicamentele sunt compensate.