Home » Știri » Ce este Favipiravir, medicamentul utilizat în tratamentul Covid, și cine nu trebuie să-l folosească

Ce este Favipiravir, medicamentul utilizat în tratamentul Covid, și cine nu trebuie să-l folosească

Alexandru Cazacu / 10.03.2021, 13:21
Ce este Favipiravir, medicamentul utilizat în tratamentul Covid, și cine nu trebuie să-l folosească

În caz că nu știați deja acest lucru, Favipiravirul este unul dintre antiviralele utilizate la tratarea celor infectați cu SARS-CoV-2, care prezintă forme ușoare sau medii ale bolii. Cu toate acestea, unele persoane nu ar trebui să îl folosească.

Ce este Favipiravir, medicamentul utilizat în tratamentul Covid

Favipiravirul este eficient pentru tratamentul celor infectați cu o formă medie de COVID-19. Acesta este un medicament din categoria antiviralelor, inhibitor al ARN. Mai mult de atât, potrivit specialiștilor, Favipiravir este activ și împotriva altor viruși precum: West Nile, virusule Febrei Galbene, flavivirusurilor, arenavirusurilor sau alfavirusurilor.

Medicamentul a intrat în schema de tratament aprobată de Ministerul Sănătății în toamna anului trecut și ajută la eliminarea mai rapidă a coronaviruslui. De asemenea, Favipiravirul reduce și perioada de spitalizare și ameliorează simptomele infecției. Medicamentul este foarte eficient atunci când este luat la începutul simptomatologiei. Cu toate acestea, în protocolul național de tratament scrie că nu trebuie folosit de copii sau de către femeile gravide.

Medicamentul din categoria antiviralelor a fost aprobat de autoritățile japoneze încă de acum aproximativ șapte ani. Ba chiar mai mult de atât, în 2016, Japonia a furnizat Favipiravir ca ajutor de urgență pentru virusul ucigaș Ebola, pentru Guinea.

Favipiravir va fi produs și în România

Se pare că medicamentul va fi produs și în România. Terapia din Cluj a început deja probele tehnologice în vederea demarării procesului de producție de Favipiravir. Așadar dacă rezultate vor fi bune compania farmaceutică va începe producția în țara noastră, potrivit Mdiafax.

Deocamdată, medicamentul este importat de România, unde este administrat doar în spitale. În ciuda faptului că medicii susțin că ar trebui să existe și farmacii și ar putea fi folosit și acasă de bolnavii cu forme mai ușoare a bolii, Ministerul Sănătății nu a luat încă măsuri în acest sens.

Favipiravirul rămâne doar ca tratament în spitale

La finele anului trecut CEO-ul Terapia Cluj spunea că ar exista posibilitatea să găsim acest medicament în farmacii deoarece erau se discutase pe această temă cu reprezentanții Ministerului Sănătății. Cu toate acestea, autoritățile s-au răzgândit.

”Noi am decis, împreună cu autoritățile, să nu facilităm acest medicament în intrarea acestuia în farmacii pentru simplul motiv că este un medicament de prescripție medicală care trebuie să fie administrat sub atenta îndrumare a medicului.

Are o serie de efecte secundare și știți și dumneavoastră că există în România obiceiul ca pacienții să intre în farmacie să își cumpere fără rețetă și să își facă stocuri. Am preferat să evităm acest risc și să păstrăm distribuția medicamentului doar prin spitale”, explica la acea vreme Dragoș Damian, CEO-ul Terapia Cluj, potrivit Mediafax.

Favipiravirul este utilizat în tratamentul Covid
Favipiravirul este utilizat în tratamentul Covid

În prezent, acest medicament este folosit în tratarea pacienților infectați cu COVID-19, care prezintă forme ușoare sau medii ale bolii. Favipiravirul este eliberat pe bază de prescripție medicală și își face efectul dacă este luat încă de la debutul bolii. Conform protocolului național de tratament, medicamentul nu este recomandat copiilor și nici femeilor însărcinate.