Home » Știri » Știri sociale » Mesaj oficial de la Ministerul Educației! Anunț important despre florile și mărțișoarele de 1 și 8 Martie 2021. Ce se întâmplă anul ăsta

Mesaj oficial de la Ministerul Educației! Anunț important despre florile și mărțișoarele de 1 și 8 Martie 2021. Ce se întâmplă anul ăsta

Violeta Badea / 25.02.2021, 09:55
Mesaj oficial de la Ministerul Educației! Anunț important despre florile și mărțișoarele de 1 și 8 Martie 2021. Ce se întâmplă anul ăsta

Mesaj oficial de la Ministerul Educației! Florile si mărțișoarele nu sunt interzise, anul acesta, de 1 si 8 Martie. Ce apare în anunț. Unii oficiali au spus că este interzis ca elevii să ofere profesoarelor mărțișoare sau flori cu ocazia zilei de 1 martie, în timp ce alți reprezentanți i-au contrazis și au spus că acestă tradiție nu se poate schimba, chiar dacă suntem în plină pandemie de coronavirus. Ministerul Educației a lămurit această problemă! Iată ce mesaj oficial a transmis.

Mesaj oficial de la Ministerul Educației

Ministerul Educației a emis un comunicat în care arată că nu a emis și nu va emite vreo interdicție privind mărțișoarele și florile de 1 și 8 Martie, dar îndeamnă la prudenţă pentru a nu facilita transmiterea virusului.

Reprezentanții nu doresc ca oamenii să uite de acest obicei vechi de sute de ani, deși în mediul online au circulat tot felul de informații despre o decizie venită de la Ministerul Educației care se presupune că ar fi interzis acest gest al elevilor către cadrele didactice. Iată ce se arată în comunicat:

„Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în
Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.

În acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în
schimbarea/includerea unor valori de simbol precum “flori și mărțișoare” în categoria “obiecte
personale”.

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ, nici măcar cu titlu de recomandare, nici o interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din
perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SarsCOV 2.”, se precizează în comunicatul transmis de Ministererul Educației.

Ministerul Educatiei a transmis ca nu interzice elevilor sa ofere martisoare si flori
Ministerul Educatiei a transmis ca nu interzice elevilor sa ofere martisoare si flori

Oficialii s-au contrazis pe acest subiect

Mesajul oficial pe care l-a transmis Ministerul Educației vine în contextul în care în spațiul public circulau informații potrivit cărora mărțișoarele ar fi interzise anul acesta la școală. O astfel de declarație a făcut secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion. Acestea spune într-un interviu celor de la Europa Liberă  că este interzis schimbul de obiecte personale în instituțiile de învățământ.

„Trebuie să respectăm legea, așa cum este. Nu cred că cineva va da o derogare de la ordinul comun și să spunem că se interzice schimbul de obiecte persoanele, mai puțin mărțișoare și flori. Știu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecția și sănătatea copiilor”, a transmis secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Sorin Ion.

Imediat după această declarație, Sorin Cîmpeanu a ținut să facă precizări referitoare la ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii care interzice schimbul de obiecte personale la şcoală, prevedere interpretată ca o interdicţie referitoare la oferirea de flori şi mărţişoare. Conform ministrului, o floare sau un mărţişor nu sunt obiecte personale.

Pentru a pune capăt tuturor speculațiilor, Ministerul Educaţiei a trimis un comunicat prin care se menționează clar că se interzicere schimbul de obiecte personale, dar Mărțișorul este element de patrimoniu cultural imaterial și a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii .