Primul semestru al anului școlar 2020-2021 s-a desfășurat în mare parte, acasă, unde elevii și profesorii s-au întâlnit prin intermediul cursurilor online. Sunt șanse mari ca semestrul al doilea să debuteze cu elevii în bănci, din 8 februarie 2021, motiv pentru care specialiștii analizează situația astfel încât să evite răspândirea cazurilor cu Covid, în contextul pandemiei.
Prima parte a anului școlar 2020-2021 s-a desfășurat mai mult prin intermediul școlii online, însă sunt șanse mari ca aceștia să revină, din 8 februarie, în bănci. Decizia finală urmează să se ia, cel mai probabil pe 2 februarie, în funcție de evoluția pandemiei cu Covid în România.
Până atunci însă a fost anunțată una dintre măsurile care se ia în calcul din momentul în care elevii vor reveni în bănci. Înaintea cursurilor școlare, aceștia vor fi nevoiți să treacă printr-un triaj epidemiologic.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Măsura a fost anunțată în cadrul unei conferințe de presă de către secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan.
Triajul îl va face asistentul medical pentru că această măsură de triaj epidemiologic este recomandată și în prezent, a fost recomandată și înaintea pandemiei COVID în școli, dar ne bazăm în primul rând pe sprijinul părinților care nu trebuie să trimită un copil cu simptomatologie respiratorie sau digestivă la școală, a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, medicul Andreea Moldovan.
În cazul în care nu există un medic școlar, așa cum se poate întâmpla în școlile din mediul rural, personalul disponibil se va adapta acestei situații. Și părinții care sunt rugați să nu își lase copiii la școală dacă au orice fel de simptom.
În această situație, în lipsa unui medic școlar, se apelează astfel la filtrul profesorilor, filtrul părinților, dar și la asistenții comunitari care au pregătire medicală și pot lua o decizie în acest sens.
Cu scurt timp înaintea de începerea semestrului II, ministrul Sănătății le-a transmis un mesaj important părinților. Pe această cale, el precizează că este important ca copiii să rămână acasă, să nu meargă la școală, alături de colegii lor, dacă prezintă orice fel de simptom.
Dacă aveți copilul cu orice fel de simptom, țineți-l acasă, nu îl trimiteți la școală. Poate să îi facă rău lui și poate să facă rău multor altora,nu doar copilor, ci și celor de acasă. E important. Dacă are orice fel de simptom, lăsați-l să stea acasă, le-a transmis ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, părinților, citat de digi24.ro.
După anunțul președintelui României – Klaus Iohannis, școala ar putea să se redeschidă pe 8 februarie. Aceasta a precizat însă că decizia finală va avea în vedere evoluția pandemiei cu Covid-19 la noi în țară.
În cazul în care semestrul al doilea începe cu elevii în bănci, copiii ar putea să meargă la școală ținând cont de cele trei scenarii. În funcție de rata de infectare, o localitate se poate afla în scenariul roșu, scenariul galben sau scenariul verde.
Noutatea care intervine este că dispare scenariul hibrid în semestrul II, după cum a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Important de precizat este că dacă rata de infectare se ajunge la peste 6, școlile din localitatea respectivă se închid și se revine din nou la școala online.