Home » Life & Style » Care sunt cele mai frumoase tradiții românești: nuntă, sărbători, obiceiuri străbune

Care sunt cele mai frumoase tradiții românești: nuntă, sărbători, obiceiuri străbune

Violeta Badea / 05.02.2021, 11:16
Care sunt cele mai frumoase tradiții românești: nuntă, sărbători, obiceiuri străbune

Care sunt cele mai frumoase tradiții românești: nuntă, sărbători, obiceiuri străbune. În țara noastră regăsim foarte multe tradiții și obiceiuri care mai de care mai frumoase. Din păcate, unele s-au pierdut în timp, dar altele le întâlnim și astăzi,  în special în zonele rurale. În sate s-au păstrat cele mai frumoase tradiții românești, dar și cele mai amuzante. Sărbătorile de iarnă, sărbătorile pascale, furatul miresei sau ritualul de pregătire înainte de nuntă sunt doar câteva dintre obiceiurile încă respectate de români.

Care sunt cele mai frumoase tradiții românești. Nunta

Ritualul de pregătire înainte de nuntă este respectat cu sfințenie și în zilele noastre. Tradiția spune că mireasa trebuiă să fie ajutată de mama ei și de pretenii apropiați, să se pregătească de nunta. Acest lucru se petrece în casa părintească a fetei. Între timp, mirele se află la el acasă și urmează obiceiul de bărbierit simbolic, fiind ajutat de prietenii săi. Pentru tradiția bărbieritului se folosește un topor sau un cuțit. Apoi, băiatul trebuie să meargă să o ia pe viitoarea soție de acasă și să o ducă la biserică.

În timpul petrecerii, la miezul nopții, are loc un alt obicei: furatul miresei. Acesta este o tradiție străveche și simbolizează faptul că mireasa este o comoară de neprețuit. Cei care o fură cer răscumpărare pentru a o înapoia mirelui, iar negocierile trebuie să fie cât mai amuzante.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]
Furatul miresei este cel mai popular obicei de la nunta
Furatul miresei este cel mai popular obicei de la nunta

Sărbătorile de iarnă

Ne aflăm în luna februarie și nu au trecut de foarte mult timp, dar deja le privim cu nostalgie. Sărbătorile de iarnă sunt cele mai frumoase tradiții românești. Da asemenea, în acest caz s-au păstrat majoritatea tradițiilor la sate, dar și în orașe. La sate, în Ajunul Crăciunului, se strâng grupuri de copii și merg împreună să-i colinde pe localnici. Colindatul începe în data de 24 decembrie şi poate să continue timp de două sau trei zile.

În Moldova, bărbaţii proaspăţi căsătoriți merg cu plugul, iar în satele bucovinene, copiii se maschează în diferite personaje, precum ursul, capra, ursarii sau bunghierii. De asemenea, are loc împodobirea bradului de Crăciun, iar copiii sunt în așteptarea moșului. Acesta le aduce multe dulciuri și cadouri celor care au fost cuminți.

De Paste se pregatesc oua rosii
De Paste se pregatesc oua rosii

Sărbătorile Pascale

Sărbătorile Pascale reprezintă una dintre cele mai importante sărbători anuale creștine. Sărbătorile simbolizează Învierea lui Iisus Hristos, considerat Fiul lui Dumnezeu în religiile creștine și are loc în a treia zi după răstignirea Sa din Vinerea Mare.

Pentru Sărbătorile Pascale gospodinele din toată țara se pregătesc cum se cuvine. Astfel, femeile prepară ouă, gătesc, în mod tradiţional, mâncăruri cu miel şi frământă cozonaci. Ouăle reprezintă mormântul lui Iisus Hristos, care s-a deschis la Învierea Sa din morți. De aceea, când sparg ouăle prin ciocnire, dar și când se salută creștinii spun: „Hristos a înviat! și celălalt răspunde „Adevărat a înviat!”. Culoarea roșie a ouălelor simbolizează sângele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mântuirea lumii.

În popor se spune că din primul ou ciocnit în ziua de Paști trebuie să mănânce toți membrii familiei, pentru a fi întotdeauna împreună. De asemenea, în unele sate din Moldova, tradiția cere să ne spălăm pe față cu apa dintr-un vas în care au fost puse flori, bani și un ou roșu. Se zice că doar așa vom fi rumeni precum oul roșu, bogați și sănătoși. Conform obiceiului, cel care se spală ultimul din acest bol ia banii.

Care sunt cele mai frumoase tradiții românești. Mărțișorul

Mărțișorul vestește venirea primăverii. Se sărbătorește pe data de 1 martie, iar bărbații obișnuiesc să ofere mărţişoare femeilor, iar acestea le poartă în piept sau la mână, pe tot parcursul lunii martie. Mărţişorul este ca o amuletă de care se prinde un şnur împletit din două fire: unul alb și unul roșu. Cel alb reprezintă divinitatea, sănătatea, puritatea sufletească şi împlinirea,iar cel roşu simbolizează dragostea, prietenia, fidelitatea şi onoarea.

În popor se mai spune că cele două șnururi reprezintă cele două anotimpuri: iarna și primăvara. De asemenea, se spune că mărţişoarele sunt purtătoare de noroc şi de fericire. Aceasta este explicația pentru care la acest şnur se adaugă şi alte simboluri ale norocului, precum: trifoiul cu patru foi, potcoava, coşarul sau o inimă.

Intre 1 si 9 trebuie sa-ti alegi o „baba”
Intre 1 si 9 trebuie sa-ti alegi o „baba”

Babele

O altă sărbătoare fascinantă din luna martie este alegerea „babelor”. Conform tradiţiei, în perioada 1 – 9 martie se alege o zi, sau o „babă”, care va anticipa starea de spirit, norocul şi predispoziţia fiecăruia, până la „babele” de anul următor. Totul în funcție de starea vremii. Astfel, dacă vremea este însorită înseamnă ca ai o stare de spirit bună, iar dacă vremea este mohorâtă, în ziua respectivă, se spune că vei avea parte de ghinion.

Tradiția spune că „Babele” au fost niște vrăjitoare care puteau să influenţeze starea vremii într-o singură zi, căci în aceste zile până şi Baba Dochia, cea care aducea vremea rece, a început să dezbrace cele nouă cojoace pe care le purta iarna.