Home » Știri » Știri sociale » Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei în România – ce e bine să faci în această zi

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei în România – ce e bine să faci în această zi

Pană Emanuela / 29.11.2020, 09:00

Ziua de 30 noiembrie are o semnificație aparte pentru credincioșii de pretutindeni, care țin în această zi praznicul Sfântului Apostol Andrei, considerat ocrotitorul României. Figură biblică majoră, Sfântul Andrei a fost primul care a răspuns chemării lui Hristos la apostolat. El a trăit secolul VI și a fost frate cu Sfântului Apostol Petru. În popor, noaptea de Sfântul Andrei este un fel de Halloween al românilor, fiind însoțită de multe tradiții și obiceiuri. Mai multe detalii, în continuare.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei

Sfântul Apostol Andrei este primul care a răspândit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care Biserica îl consideră ca fiind cel care a creștinat poporul român. Nu-i de mirare că sute de mii de români poartă numele lui. Sfântul, numit și „Cel dintâi chemat“, este sărbătorit pe data de 30 noiembrie de către ortodocși, romano-catolici, luterani și anglicani. În Scoția, în schimb, sărbătoarea are loc pe 9 mai, data primirii unor relicve ale Sfântului Andrei.

Apostolul românilor a fost frate cu Sfântul Petru, un alt nume biblic de referință, amândoi fiind pescari de meserie, din Betsaida, cetate aflată pe malul lacului Ghenizaret. Sfântul Andrei este primul care l-a făcut cunoscut pe Hristos, spunându-i fratelui său că l-a aflat pe Mesia.

Minunea de creștinare a neamurilor, pe care a săvârșit-o „Cel dintâi chemat“ a început după Înălţarea Domnului la cer şi după Cincizecime. Acela a fost momentul în care Sfinţii Apostoli au tras la sorţi şi au mers să propovăduiască în toată lumea Cuvântul.

După cum aminteam mai sus, noaptea de Sfântul Andrei este însoțită de multe tradiții și obiceiuri. Potrivit spuselor din bătrâni, în această seară spiritele ies în lume, lupii vorbesc cu grai omenesc, iar oamenii se apără de toate cele rele cu ajutorul vrăjilor și a usturoiului. Astfel, otarul dintre cele văzute şi cele nevăzute dispare, iar momentul este oportun pentru unele practici de prospectare a viitorului.

Citește și: Cine este Sfântul Andrei, Ocrotitorul României. Cea mai puternică rugăciune către Sfântul Andrei

Ce e bine să faci pe 30 noiembrie

Respectul pe care românii îl au pentru Sfântul Andrei nu este vizibil doar în numărul copleșitor al celor care își serbează onomastica în această zi, ci și în multitudinea de tradiții, care nu s-au pierdut de-a lungul generațiilor. Cele mai multe au legătură cu recolta, cu măritişul, dar şi cu protecţia împotriva spiritelor rele, care bântuie printre cei vii.

Sfântul Andrei. Tradiții și obiceiuri pentru ziua de 30 noiembrie
Sfântul Andrei. Tradiții și obiceiuri pentru ziua de 30 noiembrie

Iată doar câteva dintre ele:

  • Usturoiul este folosit în toate zonele țării pentru a alunga spiritele rele, de la grajdurile animalelor până la cruciuliţele făcute pe mânuţele copiilor.
  • Tinerele care vor să se mărite trebuie să ascundă sub pernă un fir de busuioc, pentru a-și visa alesul.
  • La miezul nopții de Sfântul Andrei, fetele trebuie să întoarcă un ulcior de lut cu gura în jos, să pună pe fundul vasului trei cărbuni încinși și să rostească o incantație pentru a cuceri inima băiatului iubit.
  • De asemenea, fetele care vor să-și vadă ursitul trebuie să stea goale între două oglinzi, cu două lumânări aprinse în mână. Acțiunea trebuie să se desfășoare la miezul nopții. Se spune că în oglinda din spate vor vedea scene din viitor, inclusiv chipul celui care le va fi soț.
  • Cei care vor să dezlege anumite enigme sau mistere, trebuie să participe la un ritual bizar în cimitir, în noaptea de Sfântul Andrei. Merge vorba că, într-un vas cu apă descântată, ei vor vedea tot ce s-a întâmplat.
  • Pentru ca spiritele rele să nu aibă acces în casă, gospodinele trebuie să întoarcă în seara de Sfântul Andrei toate cănile şi vasele cu gura în jos.
  • Tot pentru alungarea spiritelor rele se practică și agățarea usturoiului la intrare în casă, iar animalelor li se pune busuioc în mâncare și câteva picături de agheasmă în apă.
  • Tot de Sfântul Andrei se pune și grâu la încolțit, pentru ca românii să afle cum va fi recolta de anul viitor, precum și cât de prosperă le va fi casa și familia.
  • Nu în ultimul rând, temperatura din această noapte ne va spune cum va fi iarna. Să sperăm că cerul va fi senin, ca să avem parte de o iarnă blândă.