Home » Știri » Formularul prin care părinții își dau acordul ca elevii să fie testați Covid. Așa arată documentul care trebuie prezentat la școală

Formularul prin care părinții își dau acordul ca elevii să fie testați Covid. Așa arată documentul care trebuie prezentat la școală

Alexandru Cazacu / 08.02.2021, 12:41
Formularul prin care părinții își dau acordul ca elevii să fie testați Covid. Așa arată documentul care trebuie prezentat la școală

În ultima perioadă, din cauza pandemiei de coronavirus sistemul de învățământ a avut de suferit, însă, acum copii se vor întoarce în băncile școlii. Cu toate acestea, părinții vor fi nevoiți să completeze un formular prin care își dau consimțământul pentru testarea elevilor care prezintă simptome de coronavirus.

Formularul prin care părinții își dau acordul ca elevii să fie testați Covid

Ministerul Educației a făcut anunțul precum că, a fost definitivat formularul prin care părinții își vor da acordul pentru testarea elevilor care prezintă simptome de COVID-19, în contextul redeschiderii școlilor din 8 februarie. Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, acest document trebuie completat doar dacă elevul prezintă simptome.

”Acel formular trebuie să fie scris și semnat și va fi necesar în cazul în care copilul prezintă simptome sau în cazul în care sunt colegi contacţi direcți ai unui caz confirmat, subliniez confirmat, nu numai cu supoziții, cu simptome. Acel formular nu este necesar în prima zi de școală, nu scrie niciunde.

Dacă cineva vrea să-l ducă în prima zi de școală, noi vom încerca să acoperim şi această situație și să transmitem precizări către școli în așa fel încât luni profesorii să le primească de la acei părinți care benevol, voluntar doresc”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Puteți descărca AICI documentul!

Ce predispune formularul prin care părinții își dau acordul

Prin intermediul acestui formular, în contextul în care se reiau cursurile în școli, părinții își dau acordul pentru ca atunci când un elev face febră sau manifestă alte simptome a îmbolnăvirii cu COVID-19 în timpul orelor de curs, să fie izolat. Dacă acordul scris al părinților sau al elevului major este dat, aceasta va fi testat la cabinetul medical cu un test rapid antigen.

Cu toate acestea, părinții au dreptul să nu își dea acest consimțământ, caz în care copilul care arată semne de îmbolnăvire cu COVID-19 nu va fi testat de către DSP, ci va fi dus la doctorul de familie, care va decide ce se va întâmpla mai departe.

Elevii se întorc în bănci
Elevii se întorc în bănci

Cadrele didactice vor fi cele care vor primi documentul

Potrivit ministrului Educației din România, cadrele didactice vor primi acest formular, iar publicarea acestui document a fost o grabă, nu o greșeală.

La școală acel formular trebuie primit de cadre didactice, de diriginte, de învățător. Cadrele didactice din școlile din România nu pot face astfel de operațiuni fără ca Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare, către școli, să decidă acest lucru, iar Ministerul Educației nu a făcut niciun anunț ieri.

Ministerul Educației a venit astăzi cu un comunicat care face o traducere a precizărilor din ordinul de ministru comun Educație și Sănătate. A fost o grabă, nu o greșeală, dar o grabă care nu face bine într-o situație deja tensionată”, a spus  ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Sâmbătă, la Realitatea Plus, ministrul Educației a anunțat că, formularul de consimțământ trebuie să fie semnat de către părinții elevilor, dacă doresc ca aceștia să fie testați pentru coronavirus. Totodată, Sorin Cîmpeanu a precizat faptul că, formularul va fi folosit doar în cazul în care elevul prezintă simptome ale îmbolnăvirii cu noul coronavirus.