Home » Știri » Ce reguli trebuie să respecte elevii și profesorii la școală, din 8 februarie 2021

Ce reguli trebuie să respecte elevii și profesorii la școală, din 8 februarie 2021

Violeta Badea / 04.02.2021, 12:04
Ce reguli trebuie să respecte elevii și profesorii la școală, din 8 februarie 2021

Ce reguli trebuie să respecte elevii și profesorii la școală, din 8 februarie 2021. Școlile se redeschid parțial pe data de 8 februarie, în funcție de scenariile pe culori anunțate de Minister. Însă, asta nu este totul. Ministerul Educației a propus un ghid care arată ce măsuri se vor aplica, iar acesta a fost făcut public pe Edupedu.ro.

Ce reguli trebuie să respecte elevii și profesorii la școală

Proiectul de ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației arată care sunt regulile pentru a se putea desfășura activitatea în siguranță. Măsurile sunt valabile pentru toate instituțiile de învățămînt din România, cu excepția celor din sistemul de apărare și ordine publică, care se vor redeschide pe data de 8 februarie, fiind începutul semestrului al doilea. Iată principalele măsuri care sunt prevăzute în ordin:

  • Școlile vor trebui să asigure distanțarea obligatorie de un metru. Dacă configurația sălii de clasă nu permite acest lucru, se va asigura distanțarea maxim posibilă, inclusiv prin amplasarea optimă a mobilierului școlar;
  • Masca va fi obligatorie pentru elevi și profesori;
  • În interiorul școlii se vor regăsi benzi vizibile pentru asigurarea traseelor prestabilite, de intrare, de deplasare în interorul instituției de învățământ și de ieșire din aceasta;
  • organizarea claselor și a spațiilor de recreere;
  • Se interzice schimbul de obiecte personale;
  • Asigurarea produselor de curăţenie, igienă şi dezinfecţie.
Ce reguli trebuie sa respecte elevii si profesorii la scoala
Ce reguli trebuie sa respecte elevii si profesorii la scoala

Deplasarea elevilor în interiorul școlii este limitată

  • Unei clase de elevi i se va aloca aceeași sală, iar profesorii vor schimba sala de predare;
  • Se evită experimentele practice sau jocurile pe echipe, astfel încât elevii să interacționeze cât mai puțin;
  • Profesorii și elevii vor purta masca în permanență, atâta vreme cât se află în incinta școlii;
  • Desfășurarea cursurilor la intervale orare diferite;
  • Uşile vor fi menţinute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact;
  • Pentru desfășurarea orelor de educație fizică, elevii vor fi instruiți să nu-și atingă ochii, gura, nasul sau fața cu mâinile neigienizate.

Elevii și profesorii care prezintă simptome

Cadrele didactice vor avea responsabilitatea de a face triajul observațional al preșcolarilor și al elevilor pe tot parcursul desfășurării activităților școlare. În cazul în care pe parcursul orelor elevii fac febră sau au alte simptome specifice COVID-19, se aplică protocolul de izolare, iar copiii pot fi testați cu teste rapide antigen dacă există acord scris al părinților.

„În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta  simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părinților cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă faza, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB. Daca părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, acesta va lua legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.”, se arată în comunicatul publicat pe Edupedu.ro.

Autoritățile încurajează părinţii să contribuie la educaţia pentru igiena şi sănătatea copiilor, astfel încât revenirea în şcoală să se faca în cea mai mare siguranţă. De asemenea, părinţii sunt sfătuiți să monitorizeze starea de sănătate a copiilor şi să acţioneze responsabil.