Home » Știri » Știri sociale » Schimbări pentru anul școlar 2021-2022. Câți elevi vor fi într-o clasă. Anunț de la Ministerul Educației

Schimbări pentru anul școlar 2021-2022. Câți elevi vor fi într-o clasă. Anunț de la Ministerul Educației

Manolică Anca / 22.01.2021, 11:42
Schimbări pentru anul școlar 2021-2022. Câți elevi vor fi într-o clasă. Anunț de la Ministerul Educației

Schimbări pentru anul școlar 2021-2022. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunță o serie de modificări pentru următorul an școlar, printre care și micșorarea numărului elevilor dintr-o clasă. Însă cum va fi posibil acest lucru? Vor rămâne elevi pe dinafară? Iată ce se arată în Ordinul deja trimis spre publicarea în Monitorul Oficial.

Schimbări pentru anul școlar 2021-2022

Pandemia de coronavirus a adus și va aduce, în continuare, multe schimbări în toate domeniile, inclusiv în cel al educației. Astfel, joi, 21 ianuarie 2021, a fost transmis spre publicare în Monitorul Oficial Ordinul de Ministru pentru aprobarea Metodologiei cu privire la fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat, evidenţa efectivelor de preşcolari şi elevi din unităţile de învăţământ particular, dar şi emiterea avizului conform în vederea organizării reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar, toate fiind schimbări pentru anul şcolar 2021-2022.

Astfel, noua decizie modifică OMEC nr. 5599/2020, iar numărul elevilor de liceu care vor urma să participe la lecții în sălile de clasă va arăta așa:

  • de la 28 la 26 de elevi în clasă în cazul filierei teoretice;
  • de la 28 la 24 de elevi în clasă în cazul filierei tehnologice şi învăţământului profesional, inclusiv dual, precum şi în cazul filierei vocaţionale – profil sportiv, teologic, pedagogic şi învăţământului liceal de artă.

Noile schimbări pentru anul școlar 2021-2022 aduc cu ele și necesitatea decalării corepunzătoare a activităţilor specifice mobilităţii personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar, în privința constituirii, încadrării şi vacantării posturilor didactice/catedrelor din unităţile de învăţământ preuniversitar.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că începând cu anul școlar 2021-2022, numărul elevilor de liceul dintr-o clasă va fi mai mic
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că începând cu anul școlar 2021-2022, numărul elevilor de liceul dintr-o clasă va fi mai mic

Schimbări pentru anul școlar 2021-2022. Vor fi înființate alte 1.000 de clase de liceu

Astfel, până la 1 februarie 2021, inspectoratele şcolare vor trebui să transmită Ministerului Educaţiei toate proiectele planurilor de şcolarizare revizuite în conformitate cu noile reglementări care urmează, în curând, să intre în vigoare, în vederea fundamentării cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat pentru Digi24 că această decizie se va aplica în cazul formării claselor a IX, la începutul anului școlar viitor. Mai mult, acesta a mai spus că vor fi înființate 1.000 de clase de liceu în plus și că va fi „nevoie de profesori calificați mai mulți”. Acesta a venit cu completări, spunând că aceste schimbări vor fi în anul școlar 2021-2022 pentru că atunci vor fi mai puțini elevi în clasele a noua din cauză că este generația este împărțită între clasa pregătitoare și clasa I. „Dacă ratăm acest moment, e greu să vină un moment mai propice”, a mai spus ministrul Cîmpeanu.

Președintele Klaus Iohannis anunță că din 8 februarie se vor redeschide majoritatea școlilor

În urma unei discuții importante pe care Președintele României Klaus Iohannis a purtat-o cu premierul, cu ministrul Sănătății, cu ministrul Educației și alte personalități din domeniu, au ajuns la o concluzie unaimă, aceea de a se redeschide majoritatea școlilor din România, din 8 februarie, odată cu începerea celui de-al doilea semestru al anului școlar 2020-2021. Însă, evident, în condițiile în care pandemia și numărul de infectări se va afla pe o pantă descendentă, la fel a în ultima perioadă.

„Am avut până adineaori o discuție foarte importantă cu premierul, cu ministrul Educației, ministrul Sănătății și alte personalități din domeniu. Tema discuției a constat în: deschidem sau nu deschidem școlile pentru învățământul față în față.

Și pot să vă comunic că am ajuns – în unanimitate, cei care au participat la discuție – la o concluzie extrem de importantă. Începând din semestrul II, adică după vacanța de o săptămână care urmează la începutul februarie, deci din 8 februarie, când începe semestrul II, majoritatea școlilor se vor redeschide.”, a declarat Klaus Iohannis.