Home » Știri » An școlar 2020-2021. Când începe semestrul al II-lea, ce schimbări apar și cine sunt elevii care vor putea merge la școală

An școlar 2020-2021. Când începe semestrul al II-lea, ce schimbări apar și cine sunt elevii care vor putea merge la școală

Nechifor Ioana / 15.01.2021, 14:41
An școlar 2020-2021. Când începe semestrul al II-lea, ce schimbări apar și cine sunt elevii care vor putea merge la școală

Anul școlar 2020-2021, care a debutat pe 14 septembrie 2020, are o structură de 34 de săptămâni. În contextul pandemiei de Covid 19, cursurile s-au desfășurat mai mult în mod online, însă sunt șanse mari ca semestrul al II-lea să înceapă cu elevii în bănci. O decizie finală în acest sens urmează să se ia pe 2 februarie 2021.

Cum funcționează școala din 8 februarie

Primul semestrul al anului școlar 2020-2021 a început pe 14 septembrie, iar data anunțată pentru al doilea este 8 februarie 2021. Această dată este anunțată și pentru redeschiderea școlilor în România.

Sunt șanse mari ca elevii să revină în bănci după această dată, însă totul ține de evoluția pandemiei de Covid în țară. Din acest motiv, o decizie finală privind modul cum se va învăța din 8 februarie se va lua pe 2 februarie, când autoritățile vor face o reevaluare a situației cazurilor de coronavirus în România.

Este important de precizat că în cazul în care școlile se vor redeschide, lucrurile se pot schimba în cazul în care se ajunge la o rată de infectare de peste 6. În această situație, școlile se vor închide, iar cursurile revin la online.

Cine sunt elevii care vor putea merge la școală. Ce schimbări apar

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că scenariul hibrid nu se mai ia în calcul după 8 februarie, când elevii ar trebui să revină în bănci. Acest lucru se datorează faptului că profesorii nu se pot ocupa în același timp atât de elevii prezenți la școală, cât și de elevii care sunt acasă și fac lecții online.

Unul dintre motivele pentru renunțarea la varianta hibrid este acela că profesorilor le e imposibil să aibă grijă de jumătate de elevi în clasă și de cealaltă jumătate în online, în același timp, ministrul Educației.

Având în vedere că varianta hibrid nu a adus rezultatele dorite, ea a fost eliminată complet în decizia luată de autorități și exclusă astfel în semestrul al II-lea, care va începe pe 8 februarie.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Măsurile anunțate pentru școlile din România, semestrul al II-lea

Având în vedere contextul pandemiei de Covid, autoritățile din România au anunțat o serie de măsuri care ar putea să intre în vigoare din 8 februarie.

Modul în care elevii vor face școală, începând cu această dată, este influențat de evoluția situației epidemiei cu nemilosul virus. În funcție de numărul de cazuri cu coronavirus, școlile din localități vor fi încadrate într-unul din cele trei scenarii.

Va fi făcută public zilnic lista cu localitățile, împărțite pe 3 scenarii(…) Rămân deschise până la pragul de 6, care generază închiderea, suspendarea a școlilor, Sorin Cîmpeanu.

Ce presupun cele trei scenarii:

  • Scenariul verde (puține cazuri de infectare cu Covid): toate școlile se deschid fizic, copiii merg la școală.
  • Scenariul galben (mai multe cazuri de infectare cu Covid): merg la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII, XIII.
  • Scenariul roșu: merg la grădiniță copiii de grădiniță și la școală de ciclu primar, iar ceilalți fac cursuri online.

De ce copiii de grădiniță și cei din învățământul primar se pot prezenta la unitatea de învățământ indiferent de scenariu? Răspunsul ministrului Educației nu a întârziat să apară. Acesta a venit cu precizări importante într-o intervenție pentru postul Digi24.

Reprezentanții din Sănătate au spus că cei mici sunt mai puțin vulnerabili la acest virus. Pe de altă parte, din perspectiva Educației, cei mici înregistrează cele mai mari dificultăți cu privire la predarea online. La grădiniță și la clasele I-IV, este foarte greu să-ți imaginezi o predare online care să mai fie și eficientă, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.