Home » Știri » Școala în Anglia pentru copiii români – cum se face înscrierea și ce acte trebuie să ai

Școala în Anglia pentru copiii români – cum se face înscrierea și ce acte trebuie să ai

Bucur Ioana / 16.11.2020, 20:05
Școala în Anglia pentru copiii români – cum se face înscrierea și ce acte trebuie să ai

Marea Britanie ocupă primul loc al țărilor din Europa, la capitolul educație. Ce înseamnă școala în Anglia pentru copiii români, în contextul Brexit? Află tot ce trebuie să știi despre cum se face înscrierea și ce acte trebuie să ai.

Școala în Anglia pentru copiii români. Cum se face înscrierea în Marea Britanie 

Potrivit Biroului de Statistică din UK, în 2019, peste 411.000 de imigranți români înregistrați locuiau și lucrau în Marea Britanie. Dintre aceștia, cei care au copii trebuie să știe că, în cele mai multe cazuri, toți copiii sosiți de peste granite au dreptul să urmeze o școală de stat. Înscrierea la școală în Marea Britanie se face respectând anumite termene-limită. Pentru un loc într-o școală primară, părinții trebuie să aplice până pe 15 ianuarie, în timp ce pentru un loc într-o școală secundară, ultima zi este pe 31 octombrie.

Sistemul de învățământ britanic este diferit de cel românesc din multe puncte de vedere. În Anglia, copiii pot merge la școală imediat după împlinirea vârstie de patru ani. Dacă părinții consider că este o vârstă prea fragedă pentru a începe școala, pot opta pentru un program educational part-time, până când ajunge la vârsta școală olbigatorie. O altă deosebire față de școala românească este data la care încep cursurile. În Anglia, noul an școlar începe în prima săptămână din luna septembrie.

În Marea Britanie, copiii pot începe școala la vârsta de patru ani
În Marea Britanie, copiii pot începe școala la vârsta de patru ani

Ce acte trebuie să ai pentru a-ți înscrie copilul la școală în Anglia

Pentru înscriere, părinții nu au nevoie decât de certificatul de naștere al copilului și de dovada rezidenței în Marea Britanie. În unele cazuri, există și școli ce pot cere o dovadă a tutelei sau a custodiei, dovada vârstei copilului, precum și anumite analize medicale recente ale minorului. Românii pot aplica pentru un loc într-o școală britanică prin consiliul local. Același lucru este valabil și dacă se solicită înscrierea într-o școală dintr-o altă zonă. Părinții trebuie să completeze un formular, online sau pe hârtie. Acesta poate fi obținut de la secretariatul școlii la care vreți să faceți înscrierea sau poate fi descărcat online de pe site-ul unității de învățământ.

La ce școli din Anglia își pot înscrie românii copiii?

Regula spune că fiecare copil trebuie să fie înscris la o școală din zona în care locuesc părinții. Pentru a fi siguri că aplicația dumneavoastră este valabilă, alegeți o unitate de învățământ de pe raza domiciliului. Lista școlilor de care aparțin cetățenii români care locuiesc în Marea Britanie poate fi consulatată, introducând codul postal pe platforma https://www.compare-school-performance.service.gov.uk/.

Vaccinarea copiilor nu condiționează înscrierea la școală
Vaccinarea copiilor nu condiționează înscrierea la școală

Pentru înscrierea la școală în Anglia nu se percepe nicio taxă. Toate instituțiile de învățământ de stat sunt subvenționate de guvernul britanic pentru toți cetățenii precum și pentru imigranții care locuiesc legal în Marea Britanie.

Sunt părinții obligați să își vaccineze copiii înainte de a-I înscrie la școală  

În Marea Britanie, vaccinarea copilului nu condiționează înscrierea la școală. Potrivit legii, copiii din Anglia trebuie să urmeze învățământul primar și secundar, începând de la vârsta de aproximativ cinci ani și până la 16 ani. Sistemul britanic de învățământ este împărțit în două etape: prima, ce cuprinde anii 1-2 și a doua, ce cuprinde anii 3-6. Începând cu anul 7, elevii vor frecventa școala secundară pentru încă șase ani.