Home » Știri » Se redeschid școlile pe 8 februarie? Președintele României tocmai a făcut anunțul

Se redeschid școlile pe 8 februarie? Președintele României tocmai a făcut anunțul

Nechifor Ioana / 14.01.2021, 18:09
Se redeschid școlile pe 8 februarie? Președintele României tocmai a făcut anunțul

Se redeschid școlile pe 8 februarie? Acesta este subiectul care se tot discută în ultimele zile în România. Președintele țării – Klaus Iohannis a participat la o ședință cu șefii statului pentru a analiza această situație. Ulterior, președintele a revenit cu declarații cu privire la redeschiderea școlilor în contextul pandemiei de Covid 19.

Ce se întâmplă cu școlile din România, începând din 8 februarie

Majoritatea școlilor din România își vor putea primi din nou elevii în bănci începând cu 8 februarie 2021. Acesta este anunțul făcut de președintele țării – Klaus Iohannis, însă lucrurile se pot schimba oricând în funcție de evoluția pandemiei de Covid.

În cazul în care situația se va prezenta ca în ultimele săptămâni și nu se va înregistra o creștere și mai mare de cazuri coronavirus, școlile se vor redeschide pe 8 septembrie.

Am avut până adineaori o discuție foarte importantă cu premierul, cu ministrul Educației, ministrul Sănătății și alte personalități din domeniu. Tema discuției a constat în: deschidem sau nu deschidem școlile pentru învățământul față în față.

Și pot să vă comunic că am ajuns – în unanimitate, cei care au participat la discuție – la o concluzie extrem de importantă.

Începând din semestrul II, adică după vacanța de o săptămână care urmează la începutul februarie, deci din 8 februarie, când începe semestrul II, majoritatea școlilor se vor redeschide, asta, evident, în condiţiile în care pandemia evoluează aproximativ la fel cum am avut evoluţiile în ultimele săptămâni, a declarat Klaus Iohannis în timpul unei conferințe de presă.

Președintele României, Klaus Iohannis
Președintele României, Klaus Iohannis

În ce condiții pot să revină elevii în bănci

Școala online va lua sfârșit doar în acele zone în care nu va exista o creștere mare a numărului de îmbolnăviri cu Covid. Practic se revine la același sistem după care se învăța până să se treacă la cursurile online.

Majoritatea şcolilor se redeschid, elevii revin la şcoală. Se revine practic la sistemul descentralizat care ţine cont de evoluţia pandemiei din fiecare localitate, Klaus Iohannis.

Important de precizat este faptul că școala online va lua sfârșit în semestrul II doar pentru acele localități care se vor încadra în scenariul verde.

Astfel, emestrul II debutează cu elevii în bănci în localitățile care se încadrează în scenariul verde, cu relativ puține cazuri de coronavirus.

În ceea ce privește localitățile aflate în scenariul galben, lucrurile vor sta puțin diferit. Elevii care merg la școală sunt copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale – VIII, XII.

În localitățile din scenariul roșu, vor putea să meargă la unitatea de învățământ doar copiii de grădiniță și de ciclu primar.

Scenariul verde – toți merg la școală. Scenariul galben – grădinițele, clasele I-IV, VIII și XII merg la școală, celelalte clase stau în on-line. Scenariul roșu, când se depășește numărul de 3, la început rămân acasă copiii din clasele V-VIII și liceele, dar continuă să meargă grădinițele și clasele primare, Klaus Iohannis.

În cazul în care se ajunge însă la o rată de infectare peste 6, localitatea se carantinează și se revine din nou la școala online.

În ceea ce privește universitățile, președintele a precizat că decizia va fi luată la nivelul fiecărei universități, având în vedere autonomia universitară.

Decizia finală privind redeschiderea școlilor va fi luată însă pe 2 februarie, atunci când se va face o reevaluare a situației pandemice.