Home » Știri » Știri sociale » Când se vor redeschide școlile în România și în ce condiții ar putea învăța elevii și sâmbătă

Când se vor redeschide școlile în România și în ce condiții ar putea învăța elevii și sâmbătă

Manolică Anca / 08.01.2021, 11:17
Când se vor redeschide școlile în România și în ce condiții ar putea învăța elevii și sâmbătă

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a avut joi, 7 ianuarie 2021, o serie de consultări cu sindicatele din învățământ, cu Consiliul Național al Elevilor, cu asociatiile studenților, cu Consiliul Național al Rectorilor și cu Federația Națională a Asociațiilor de Părinți. Pe agenda discuțiilor s-au regăsit subiecte precum deschiderea școlilor și a universităților sau salarizarea profesorilor în funcție de performanță. Iată când se preconizează că se vor redeschide școlile în România și în ce condiții ar putea învăța elevii și sâmbăta.

Când se vor redeschide școlile în România

Reprezentanţii Asociațiilor de Părinţilor și cei ai elevilor au discutat joi, 7 ianuarie, cu ministrul Educaţiei despre momentul când se vor redeschide școlile în România. Iar după ore întregi de consultări, pare că au ajuns la o înțelege. Astfel că, elevii vor reveni în băncile școlii din semestrul al doilea, adică de pe 8 februarie. Însă, acest lucru va fi posibil doar dacă situația epidemiologică o va permite, adică dacă numărul de îmbolnăviri de Covid 19 nu va creşte după 15 ianuarie şi dacă profesorii se vor vaccina în număr mare.

În cazul elevilor din ani terminali, revenirea în bănci s-ar putea întâmpla şi mai repede. În orice caz, pentru a putea fi recuperată materia s-ar putea face ore inclusiv sâmbăta. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a mai precizat că va exista un calendar special de recuperare a materiei. Aşadar, încă se analizează toate scenariile, iar decizia finală va fi luată cu o săptămână înainte de începerea semestrului al doilea.

„Având în vedere că am început semestrul 1 online el va fi încheiat în sistem online, data de 8 februarie este o dată pe care ne-o dorim cu toţii pentru începere semestrului al doilea în format fizic. Nu excludem scenariul în care vom prioritiza zonele cu rata de infectare mai scăzută. Nu excludem scenariul prin care vom prioritiza grădiniţa şi învăţământul primar, sau elevii de clasa a 8-a şi a 12-a, care vor susține examenele.”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

Elevii şi părinţii vor derularea examenelor naționale cu prezență fizică, la datele stabilite

Tot joi, șeful Educației a anunţat că profesorii vor putea încheia mediile şi dacă elevii au doar două note la finalul semestrului 1. Însă, ce se va alege de copiii care au fost total rupți de școală în aveastă perioadă? Vor rămâne repetenți? Ei bine da, dacă profesorii nu vor găsi soluţii pentru ei, a continuat el.Iar odată cu revenirea în bănci, pentru a putea recupera toată materia pierdută, elevii ar putea merge şi sâmbăta la şcoală.

În ceea ce îi privește pe elevii din anii terminali, care susțin în vară Evaluarea Națională şi examentul de Bacalaureat, ministrul Educației a spus că agreează cererea reprezentanților elevilor în ceea ce privește datele planificate și prezenșa fizică la examen și că se va pregăti o tematică de examen adaptată la ce s-a predat.

„Susţinerea examenelor naţionale cu prezenţă fizică doresc elevii, la datele planificate, pe baza unor tematici adaptate şi corelate cu materia predată, precum şi susţinerea unor evaluări premergătoare examenelor naţionale, astfel încât să existe suficient de mult timp pentru acţiuni remediale. (…) Am agreat cu elevii că nu vom exclude niciun scenariu care va rezulta în urma unei analize responsabile, profesioniste făcute de cei în drept în cea de-a doua parte a lunii ianuarie referitor la deschiderea celui de-al doilea semestru”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.