Home » Știri » Știri economice » Școala online se prelungește în România. Ce spune ministrul Educației. Noua dată anunțată

Școala online se prelungește în România. Ce spune ministrul Educației. Noua dată anunțată

Manolică Anca / 06.01.2021, 12:41
Școala online se prelungește în România. Ce spune ministrul Educației. Noua dată anunțată

Vin vești noi de la Ministerul Educației. Modul în care se vor desfășura, în continuare, cursurile la revenirea din vacanță a elevilor este un subiect foarte important și delicat. De aceea, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a venit cu noi precizări în acest sens. După cum era de așteptat, școala online se prelungește în România. Iată noua dată anunțată de ministru.

Școala online se prelungește în România

Cu siguranță, toată lumea se aștepta la asta. Da, școala online se prelungește în România. În declarația de ultimă oră a ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, se arată că în ședința de Guvern de miercuri, 6 ianuarie, va exista o ordonanță prin care școala online se prelungește în România, însă doar până pe 8 februarie, nu până la finalul anului școlar. Acesta spune că își dorește ca școlile să se redeschidă, pentru ca semestrul al doilea să aibă loc în bănci.

„Vom avea o ordonanță de urgență prin care putem să continuăm învățământul online. Așa cum am început semestrul întâi, cu siguranță îl vom termina, online. Speranța și dorința noastră este să organizăm semestrul doi într-o manieră clasică, dar el trebuie finalizat. Ca să poată să fie finalizate e nevoie de o schimbare la legea 55, care dădea dreptul ministrului Educației să decidă trecerea în online până la 31 decembrie 2020. Am fost pus în fața unei situații: „Dacă inițiem ordonanță de urgență pentru învățământul online, haideți să inițiem până în septembrie 2021”. Am refuzat acest lucru și am spus „Nu”. Îl inițiem până în data de 8 februarie.”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

De asemenea, atunci când a fost întrebat dacă se ia în calcul renunțarea la examenul național pentru clasa a opta, acesta a răspuns ferm că nu va exista nicio schimbare, că examenele se vor da ca și până acum. Iar în cazul în care va fi necesar introducerea anumitor schimbări, acestea „vor fi făcute în interesul elevului”.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educației amenință cu demisia dacă nu primește suficienți bani

Sorin Cîmpeanu este radical și în ceea ce privește banii alocați ministerului pe care îl conduce. Astfel, el a anunțat că este pregătit să demisioneze, în cazul în care instituţia pe care o conduce nu va primi suficienţi bani pentru a putea duce la bun sfârșit toate obiectivele pe care și le-a propus. Iar despre acest anunț, spune el, a vorbit încă din prima zi de mandat.

„Dacă nu vom avea o creştere a bugetului Ministerului Educaţiei destinat educaţiei în valoare absolută, o creştere cât de mică, dacă vom avea scădere voi lăsa locul altuia care ştie să rezolve problemele din Educaţie  fără resurse financiare pentru că eu am declarat că nu ştiu să le rezolv fără resurse financiare.”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Antena 3.

Astfel, această creștere de buget prevăzută ar trebui să acopere sumele necesare pentru remedierea problemelor existente în școli, inclusiv problema şcolilor de vară. De asemenea, trebuie acoperit și costul standard per elev destinat cheltuielilor materiale, care este în acest moment de 387 de lei. Mai mult, el a precizat că o altă prioritate a ministerului o reprezintă şi plata burselor pentru elevi.