Home » Știri » Știri sociale » An școlar 2020-2021. Încheierea mediilor. Ce este important să afle elevii

An școlar 2020-2021. Încheierea mediilor. Ce este important să afle elevii

Manolică Anca / 18.01.2021, 16:12
An școlar 2020-2021. Încheierea mediilor. Ce este important să afle elevii

An școlar 2020-2021. Vorbim despre o perioadă atipică pentru toată lumea, dar mai ales pentru copiii care vrând-nevrând au trebuit să experimenteze școala online. Cu bune cu rele, iată că aproape s-a dus un semestru și acum se pune tot mai des problema încheierii mediilor. Cum va fi posibil acest lucru în cazul copiilor care nu au avut nici măcar o tabletă, dar să mai vorbim despre acces la internet și cursuri online? Vor rămâne cu situația neîncheiată? Detaliile importante pe care trebuie să le știe toți elevii.

An școlar 2020-2021. Cum se va face încheierea mediilor

Primul semestru din acest an școlar atipic 2020-2021 este aproape de final. Și apare tot mai des întrebarea: cum se vor încheia mediile, mai ales în cazul elevilor care nu au participat la nici măcar o oră de curs online. Vorbim despre mai mult de 65.000 de elevi din țara noastră care riscă să rămână cu mediile neîncheiate, deoarece nu au putut participa la cursurile și testările profesorilor.

Așadar, într-un ordin oficilizat de Ministerul Educației (ME), au fost stabilite măsurile care vor putea fi luate pentru a se evita aceste situații. Conform informațiilor furnizate de minister, cifra elevilor aflați în această situație este de patru ori mai mare decât în anii precedenți. Iată ce este prevăzut în Ordinul ME 3.108/2021:

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]
  • se prelungește perioada de încheiere a mediilor în semestrul I, de la patru până la opt săptămâni de la revenirea la cursuri în semestrul al II-lea. Așadar, timp de două luni, în al doilea semestru din acest an școlar 2020-2021 se vor putea da note atât pentru primul, cât și pentru al doilea semestru;
  • există posibilitatea încheierii situațiilor școalre cu cel puțin două note, indiferent de numărul orelor alocate săptămânal fiecărei discipline;
  • elevii aflați în situație de corigență vor putea avea medii încheiate cu trei calificative/note, ultimul/a calificativ/notă fiind dat/ă în ultimele două săptămâni ale semestrului.
Se prelungește perioada de încheiere a mediilor în semestrul I
Se prelungește perioada de încheiere a mediilor în semestrul I

Tezele semestriale s-au suspendat

De fapt, acestea sunt niște derogări de la modul de desfășurare al cursurilor școlare, apărute în contextul pandemiei de coronavirus. După cum se arată în comunicatul ministerului, numărul elevilor care se aflau anual în imposibilitatea de a avea medii încheiate era de aproximativ 15.000, adică de cel puțin patru ori mai mic decât situația actuală.

„La acest moment, conform datelor transmise de către unitățile școlare, prin intermediul inspectoratelor școlare județene/ISMB (Inspectoratul Școlar al Municipiului București – n. red.), se estimează că un număr de cca. 65.000 de elevi se află în situație de risc cu privire la neîncheierea mediei pe semestrul I din cauza imposibilității de acces la resursele tehnologice – factor principal, la care se adaugă și alte motive precum neparticiparea la cursuri, situații medicale etc”, se anunță într-un comunicat recent al Ministerului Educației.

Mai mult, pentru a ca mediile școlare să fie încheiate mai ușor, s-a decis ca în acest an școlar 2020-2021 toate prevederile legate de tezele semestriale de la anumite materii să se suspende. Deci, elevii din învățământul preuniversitar au scăpat de teze, iar mediile vor fi încheiate fără a se ține cont de acestea.