Examenele școlare 2021. Ce se întâmplă, anul acesta, cu Bacalaureatul și Evaluarea Națională. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că examenele naţionale să vor desfăşura cu prezenţă fizică, pentru a se asigura relevanţa lor. Acesta a afirmat că decizia a venit după ce au avut loc o serie de consultări cu reprezentanții elevilor, profesorilor și ai părinților.
Pandemia de coronavirus a afectat profund sistemul de învăţământ, reprezentanţii au trebuit să găsescă şi să vină cu soluţii viabile, astfel încât elevii să nu aibă de pierdut. Cursurile s-au ţinut online, dar se se pare că examenele vor avea loc în şcoli, fiind necesară prezenţa fizică.
Ministrul Educaţiei a garantat că anul şcolar se va încheia cu bine, iar examenele şcolare se vor ţine la datele stabilite.Reprezentanţii ministerului au ţinut numeroase consultări cu reprezentanții elevilor, profesorilor și ai părinților, iar pînă la urmă au căzut de acord asupra deciziei.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]„Cu toţii au solicitat şi împreună am agreat că vom face tot posibilul ca examenele naţionale să se deruleze predictibil, la datele la care sunt planificate. Am stabilit ca examenele naţionale să se deruleze cu prezenţă fizică, pentru a asigura relevanţa acestor examene naţionale”, a declarat, luni, la TVR, ministrul educației.
Din punct de vedere al măsurilor de siguranță, școlile sunt gata să se redeschidă în data de 8 februarie, aşa cum a declarat şi preşedintele României, Klaus Iohannis. Bineînţeles, cu condiţia ca pandemia să nu dea planurile peste cap şi să evolueaze aproape la fel cum au fost evoluțiile în ultimele săptămâni.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că tematica pentru examenele naționale va fi adaptată la realitățile acestui an, în care educația a avut de suferit.
„Important este să identificăm corect acele pierderi, să planificăm o tematică adecvată modului în care elevii au asimilat și nu modului în care profesorii au predat”, a afirmat Sorin Cîmpeanu pentru postul de televiziune TVR 1.
Ministrul educaţiei a făcut referire şi la cei 65.000 de elevi aflaţi în zone de risc şi la probabilitatea ca aceştia şă nu îşi poată încheia situaţia şcolară pe semestrul I. Acesta a declarat că pentru cei care se află în astfel de situaţii, vor exista acţiuni remediale care să compenseze. Aceştia trebuie să fie prezenţi la şcoală, alături de cadrele didactice, pentru a se stabili care sunt aceste pierderi şi cât de gravă este situaţia.
Acesta a spus că este foarte importantă planificarea unei tematici adecvate a modului în care elevii au asimilat cunoştinţe, şi nu a modului în care profesorii au predat. Sorin Cîmpeanu este de părere că de multe ori profesorii au predat, dar, fără să fie vina lor, au predat în faţa unor ecrane negre, deci nu există încă un feedback şi nu au un raport real asupra a ceea ce au asimilat elevii.
Pe de altă parte, a felicitat cadrele didactice pentru modul în care s-au descurcat în această perioadă dificilă, spunând că au reuşit să închidă situaţia şcolară cu bine în 2020.