Home » Știri » UPDATE Se deschid sau nu școlile din România? Totul despre decizia finală pentru elevi și profesori

UPDATE Se deschid sau nu școlile din România? Totul despre decizia finală pentru elevi și profesori

Violeta Badea / 03.02.2021, 11:47
UPDATE Se deschid sau nu școlile din România? Totul despre decizia finală pentru elevi și profesori

În contextul pandemiei de coronavirus, autoritățile au anunțat noi măsuri. Când se redeschid școlile din România și în ce condiții, aflați din materialul următor.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîţu și o parte dintre miniştrii din Guvern au stabilit când se deschid şcolile în România. Acestea se redeschid de luni, 8 februarie, odată cu semestrul al doilea și depind de rata de infectare din fiecare localitate.

„În unanimitate, am decis următoarele lucruri. De luni, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident, trebuie să respectăm situația din fiecare localitate”, a declarat preșecintele, în timpul declarației de presă.

Fiecare școală este obligată să respecte măsurile de siguranță și să aibă în vedere cele trei scenarii. Astfel, localitățile care se află în scenariul verde permit prezența fizică la școală a tuturor elevilor, scenariul galben presupune faptul că vor merge fizic în unitățile de învățământ copiii de grădiniță, elevii din ciclul primar și cei din clasele a VIII-a și a XII-a. În localitățile din scenariul roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele 1-4, restul se întorc la școala online.

––

Se deschid sau nu școlile din România? Totul despre decizia finală pentru elevi și profesori. Situația privind redeschiderea școlilor rămâne incertă. Nimeni nu știe deocamdată dacă școlile se vor redeschide pe data de 8 februarie, așa cum se stabilise inițial. Florin Cîțu a anunțat că marți se va lua decizia finală. De asemenea, premierul a declarat că hotărârea privind felul în care se vor desfășura cursurile de săptămâna viitoare va fi luată împreună cu președintele Klaus Iohannis. 

Se deschid sau nu școlile din România

Autoritățile nu s-au hotărât încă dacă să redeschidă sau nu școlile săptămânia viitoare. Deși elevii erau aproape convinși că se vor întoarce la cursuri, iată că lucrurile nu stau tocmai așa. Este posibil ca școala online să se prelungească. Decizia va fi luată în funcție de evoluția cazurilor de COVID -19, a declarat Florin Cîțu,iar președintele Klaus Iohannis va fi consultat cu privire la decizia finală.

„Vom avea mâine toate informaţiile şi pe baza acestor informaţii vom lua decizia. Nu pot să mă antepronunţ. Până mâine vom avea mai multe informaţii. Din ce vedem, evoluţia este constantă, nu avem o îmbunătăţire fantastică de acum două săptămâni, dar nu avem nicio înrăutăţire, deci suntem oarecum pe un platou. Dacă până mâine vor apărea şi alte informaţii, vom vedea ce decizie luăm împreună cu domnul preşedinte în ceea ce priveşte şcolile”, a declarat premierul, citat de digi24.ro.

Florin Cîțu a spus că îți dorește ca toți oamenii să aibă siguranță în școli, dar și în spitale, de aceea amână această hotărâre care este așteptată cu sufletul la gură inclusiv de părinți.

Florin Citu a declarat ca marti se ia decizia finala in privinta deschiderii scolilor
Florin Citu a declarat ca marti se ia decizia finala in privinta deschiderii scolilor

Totul despre decizia finală pentru elevi și profesori

Ministerul Educației a luat în calcul trei scenarii pentru revenirea fizică a elevilor la școală: verde, galben și roșu. În scenariul verde se încadrează acele localități care au puține cazuri de îmbolnăviri. Acolo urmează ca toate școlile să se redeschidă cu prezența fizică a tuturor elevilor.

În localitățile care se încadrează în scenariul galben înseamnă că sunt câteva cazuri de infectare, astfel că există un anumit risc pentru elevi. Astfel, se iau câteva măsuri suplimentare pentru siguranța nu numai a lor, dar și a parinților sau a cadrelor didactice. Copiii merg în continuare la școală sau la grădiniță, dar în cazul în care localitatea intră în scenariul roșu lucrurile se schimbă.

Copiii de grădiniță continuă să meargă la grădiniță, iar cei din ciclul primar merg în continuare la cursuri. Ceilalți vor rămâne acasă.

Iată care este incidența pentru cele trei scenarii propuse:

  • scenariul verde are incidență de sub 1 la mia de locuitori
  • scenariul galben are incidență de sub 3 la mia de locuitori
  • scenariul roșu are incidență de peste 3 la mia de locuitori

Potrivit ultimul raport efectuat de inspectoratele școlare județene situația stă în felul următor:

  • 12.610 de unități de învățământ se află în scenariul verde
  • 4.892 de unități de învățământ se află în scenariul galben
  • 238 de unități de învățământ se află în scenriul roșu

Pe data de 14 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis anunța că, din data de 8 februarie, ar urma ca şcolile să se redeschidă, dar o decizie finală va fi luată până la urmă pe data de 2 februarie. De asemenea, președintele a spus că se revine la sistemul în care se va ține cont de evoluţia cazurilor de COVID-19 în fiecare localitate.