Home » Când, unde, cum » Rase de câini interzise în Norvegia. Motivul pentru care s-a luat decizia fără precedent

Rase de câini interzise în Norvegia. Motivul pentru care s-a luat decizia fără precedent

Alexandru Cazacu / 22.02.2022, 17:16
Rase de câini interzise în Norvegia. Motivul pentru care s-a luat decizia fără precedent

Decizie în premieră luată de Norvegia cu privire la interzicerea creșterii a două rase de câini, chiar dacă trăsăturile acestor patrupede îi face pe oameni să le îndrăgească. Haideți să vedem ce rase de câini sunt interzise acum în Norvegia și care este motivul pentru care autoritățile norvegiene au luat această decizie.

Ce rase de câini sunt interzise în Norvegia

Nu cu mult timp în urmă, Tribunalul de la Oslo a interzis, printr-o hotărâre fără precedent, creșterea câinilor din rasele Cavalier King Charles Spaniel și Bulldog englez. Se pare că motivul este faptul că această practică le provoacă suferințe care nu sunt compatibile cu legile norvegiene de protecție a animalelor, potrivit thelocal.no.

Activiștii pentru drepturile animalelor au salutat verdictul instanței norvegiene, însă crescătorii acestor câini l-au criticat. Decizia autorităților vine pe fondul unei dezbateri din ce în ce mai amplă la nivel global: „căutarea aspectului „drăguț” al animalelor afectează sau nu bunăstarea acestora?”.

„Multe dintre rasele noastre sunt foarte afectate de consangvinizare și duc o povară masivă de boli. Trebuie să schimbăm felul în care creștem câini. Modul în care îi creștem era poate acceptabil acum 50 de ani, însă nu mai este acceptabil și acum”, a declarat Ashild Roaldset, șeful Societății Norvegiene pentru Protecția Animalelor.

Rase de câini interzise în Norvegia
Rase de câini interzise în Norvegia – Bulldog englez

Din cauza consangvinizării, cele două rase de câini au dezvoltat boli ereditare

Consangvinizarea a făcut ca ambele rase de câini să dezvolte boli ereditare, iar majoritatea indivizilor sunt afectați de acestea. Ba chiar mai mult de atât, se pare că lista bolilor este una destul de lungă. De exemplu, din cauza botului său turtit, buldogul englez a dezvoltat dificultăți respiratorii.

De asemenea, această rasă a dezvoltat și probleme dermatologice, reproductive și ortopedice. Conform sursei citate, mai bine de 50% din buldogii englezi născuți în Norvegia, în ultimul deceniu, au fost născuți prin cezariană.

„Incapacitatea genetică a rasei de a naște în mod natural este un motiv pentru ca buldogii să nu fie folosiți în crescătoriile de câini”, au stabilit judecătorii Tribunalului din Oslo.

Cât despre patrupedele din rasa Cavalier King Charles Spaniel, acestea suferă adesea de dureri de cap, craniul lor fiind prea mic. Pe lângă toate acestea, mulți dintre ei mai prezintă afecțiuni ale inimii și ochilor. Se pare că lipsa generală de diversitate genetică va duce la extincția celor două rase. Potrivit lui Ashild Roaldset, ”Va fi dureros pentru câinii din aceste rase, pentru că vor avea din ce în ce mai multe boli”.

Cum pot scăpa cele două rase de câini de defectele genetice

Cei de la „Animal Welfare Society” sunt de părere că viitorul celor două rase de câini constă în încrucișarea acestora cu alte rase pentru a anula defectele lor genetice.

„Dacă cavalerul primește un craniu puțin mai mare pentru a se potrivi creierului său, va fi totuși… va fi cel mai drăguț câine din lume. Iar dacă buldogul devine un pic mai puțin șifonat, un bot puțin mai lung și un schelet mai bun, nu va fi un câine oribil. Va arăta puțin diferit, dar poți să spui totuși că este un buldog” a adăugat Roalset.

Cu toate acestea, specialiștii din acest sector spun că decizia autorităților norvegiene interzice doar creșterea acestor rase, nu și deținerea, vânzarea sau importul lor.