Home » Când, unde, cum » Rugăciune puternică pe care e bine să o rostești de Sâmbăta Morților

Rugăciune puternică pe care e bine să o rostești de Sâmbăta Morților

Manolică Anca / 19.06.2021, 09:21
Rugăciune puternică pe care e bine să o rostești de Sâmbăta Morților

În Sâmbăta înainte de Rusalii, creștinii ortodocși celebrează o mare sărbătoare: Moșii de Vara sau Sâmbăta Morților. Pe lângă rugăciunile pentru sufletul celor trecuți în neființă care se fac la slujbele de pomenire, mai există o rugăciune puternică pe care pe care e bine să o rostești de Sâmbăta Morților.

Moșii de vară 2021

Creștinii ortodocși sărbătoresc Moșii de vară 2021 sâmbătă, 19 iunie, înainte de Duminica Rusaliilor. Cu acest prilej, bisericile oficiază Sfinte Liturghii, urmate de slujbe de pomenire a celor care au trecut în neființă. De altfel, în calendarul creștin ortodox există două mari zile dedicate pomenirii morților. Este vorba despre sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne și sâmbăta dinainte Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt sau Sâmbata Rusaliilor.

Aceste zile de sâmbătă poartă numele de „moși” deoarece sunt pomeniți toți cei care au trecut a cele veșice din neamurile noastre: moși, strămoși, părinți, frați, surori, fii sau fiice. Biserica face slujbe rugăciuni speciale pentru ca și aceștia să se bucure de darurile Sfântului Duh, a cărui pogorâre este sărbătorită în duminică următoare, duminica Rusaliilor.

Moșii de vară 2021 pică pe 19 iunie
Moșii de vară 2021 pică pe 19 iunie

Rugăciune puternică pe care e bine să o rostești de Sâmbăta Morților

Pe lângă rugăciunile pentru sufletul celor trecuți în neființă care se fac la slujbele de pomenire, mai există o rugăciune puternică pe care pe care e bine să o rostești de Sâmbăta Morților. Iată care este:

„Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămosilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în Rai. Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, că să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu.

Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, că să mă bucur de Fața Ta. Așa, Doamne, primește umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la înălțarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pămant la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, și de cei vii și de cei răposati, pentru rugăciunile Sfinților Tăi, către care zic și eu, nevrednicul: O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetați a vă ruga Lui, ziua și noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviintă. Nu încetați a vă ruga, pentru că prin rugăciunile voastre, păcătoșii să câștige iertare, săracii ajutorul, întristații mângâiere, bolnavii sănătate, cei slăbi la minte înțelepciune, cei tulburați liniște, cei asupriți ocrotire, și toți împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste și închinăciune în veci. Amin!”

Duminică, pe 20 iunie 2021, în calendarul ortodox pică Rusaliile, sărbătoare cunoscută și sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecime. Rusaliile reprezintă una dintre cele mai vechi și importante sărbători creștine, ocazie cu care românii au parte de zile libere.