Home » Când, unde, cum » S-a întâmplat în România, pe 6 aprilie. Fapte și evenimente care au rămas în cărțile de istorie

S-a întâmplat în România, pe 6 aprilie. Fapte și evenimente care au rămas în cărțile de istorie

Alexandru Cazacu / 06.04.2022, 10:05
S-a întâmplat în România, pe 6 aprilie. Fapte și evenimente care au rămas în cărțile de istorie

Conform calendarului gregorian, 6 aprilie reprezintă cea de-a 96-a zi din an. De-a lungul timpului, la această dată au avut loc evenimente ce au marcat atât istoria României, cât și a altor țări din lume. Astăzi vă vom spune ce s-a întâmplat în jurul lumii, la data de 6 aprilie. Aceste fapte și evenimente au rămas în cărțile de istorie.

S-a întâmplat în România, pe 6 aprilie

La 6 aprilie, în anul 402, la Pollentia a avut loc bătălia dintre români și vizigoți. În frunte cu generalul Stilicon, românii îi determină pe inamici să se retragă, capturând familia lui Alaric, lider al vizigoților.

Tot la 6 aprilie, însă în 1749, Constantin Mavrocordat desființează șerbia în Moldova, prin redefinirea statutului vecinilor. Astfel, din robi, aceștia devin țărani fără pământ. Cu trei ani mai devreme, el făcuse instituise aceeași reformă și în Muntenia, o dată cu desființarea rumâniei.

Prima carte românească de matematică, „Aritmetica” a apărut la aceeași dată, în 1795. Aceasta a fost tipărită în Moldova și datorată lui Amfilohie Hotiniul, episcopul de Hotin.

În 1871, a fost dată în folosință calea ferată dintre orașele Timișoara și Arad.

Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale a fost înființată la București, la 6 aprilie, 1913. În 1990, politicianul Ion Rațiu a fost numit în funcția de președinte al PNȚCD.

S-a întâmplat în România, pe 6 aprilie. Fapte și evenimente care au rămas în cărțile de istorie
S-a întâmplat în România, pe 6 aprilie – În 1749, Constantin Mavrocordat desființează șerbia în Moldova

Fapte și evenimente care au avut loc la 6 aprilie, în jurul lumii

În 1199, după ce i-a fost îndepărtată o săgeată din umăr, rana i s-a infectat, iar Regele Richard I al Angliei a murit.

În 1250, a avut loc Cruciada a șaptea, când regele Ludovic al IX-lea al Franței a fost capturat în Bătălia de la Fariskur, de către Dinastia Ayyubidă a Egiptului.

După cum spunea chiar el, poetul italian Francesco Petrarca a văzut-o pentru prima oară, la 6 aprilie 1327, pe Laura (iubirea sa idealizată) în Biserica Sfânta Clara din Avignon. Dragostea ce i-o purta l-a făcut pe poet să scrie nu mai puțin de 317 poeme.

În anul 1385, Ioan, fiul nelegitim al lui Petru I al Portugaliei, devine regele Ioan I al Portugaliei.

Sultanul Mahomed al II-lea începe, la 6 aprilie 1453, asediul Constantinopolului. Orașul a fost cucerit pe 29 mai, în același an.

Alte evenimente ce s-au petrecut la 6 aprilie

  • 1652 – Jan van Riebeeck împreună cu alți coloniști olandezi au înființat stația de aprovizionare la Capul Bunei Speranțe. Ulterior, aceasta va deveni orașul Cape Town, în numele Companiei Olandeze a Indiilor de Est.
  • 1812 – Forțele militare britanice asediază cetatea Badajoz, punct de cotitură în războiul împotriva Franței. La aceeași dată, însă doi ani mai târziu, începe Restaurația franceză, când Napoleon a abdicat, fiind exilat în Elba.
  • 1841 – John Tyler a depus jurământul, devenind astfel cel de-al 10-lea președinte al Statelor Unite ale Americii.
  • 1896 – La Atena se deschid primele Jocuri Olimpice Moderne.
  • 1909 – Robert Peary, Matthew Henson și patru eschimoși ajung la Polul Nord.
  • 1917 – Statele Unite a declarat război Germaniei.
  • 1941 – Germania a invadat Iugoslavia.
  • 1941 – Grecia este invadată de către Germania.

Pe 6 aprilie 1973, NASA a lansat nava spațială Pioneer 11. Al doilea dintre cele 5 obiecte artificiale care au atins viteza de evacuare, permițându-i astfel să părăsească Sistemul Solar.

În 1990, la aceeași dată, „Rondul de noapte”, celebra pictură a lui Rembrandt, este pulverizată cu acid sulfuric de un bărbat.

În 1992, armata sârbă a început asediul orașului Sarajevo. Tot în acea zi, Comunitatea europeana recunoștea independența Bosniei -Herțegovina.