Home » Când, unde, cum » S-ar putea alinia vreodată toate planetele? Ce spun oamenii de știință

S-ar putea alinia vreodată toate planetele? Ce spun oamenii de știință

Manolică Anca / 26.07.2022, 16:24
S-ar putea alinia vreodată toate planetele? Ce spun oamenii de știință

Deși există multe povești și filme în care alinierea planetelor din sistemul solar este declanșatorul unei mari catastrofe, realitatea este că acest lucru nu s-ar putea întâmpla niciodată: pentru că sistemul solar nu este suficient de plat și pentru că va dispărea mai devreme. Iată ce spun oamenii de știință despre efectele resimțite, în caz că acest lucru s-ar întâmpla.

S-ar putea alinia vreodată toate planetele?

Pentru cine a urmărit multe filme de aventură din anii 1980 și 1990, a putut vedea cum foarte multe mergeau pe ideea ca planetele sistemului solar să se alinieze, aducând cu ele sfârșitul lumii sau întoarcerea unui blestem străvechi și puternic. Realitatea este însă alta. Pe de o parte, planetele nu se pot alinia perfect, iar pe de altă parte, chiar dacă s-ar alinia, am putea simți acest lucru pe Pământ doar cu cele mai sensibile instrumente.

Este imposibil să se alinieze planetele, deoarece, deși sistemul solar este plat, nu este perfect plat. Sistemul solar s-a format dintr-unul dintre nenumărații nori de gaz și praf care au populat Calea Lactee la începuturile sale. Acest nor s-a contractat sub influența propriei gravitații, concentrându-și cea mai mare parte a masei în centru și creând mici pachete care orbitează în jurul acestei regiuni centrale.

Deși norul era aproximativ sferic la originea sa, coliziunile particulelor care îl compun au anulat orice mișcare în altă direcție decât direcția principală, care reprezintă media tuturor direcțiilor individuale.

Planetele și sateliții lor, asteroizii și alte obiecte au ajuns să orbiteze mai mult sau mai puțin în același plan

Desigur, acest proces nu a fost perfect. În parte pentru că timpul care a trecut de când a început este finit, dar și pentru că a venit un moment în care aceste coliziuni au devenit atât de rare încât au încetat să mai aibă vreun efect. Astăzi, cele opt planete majore orbitează într-o configurație foarte apropiată de un plan perfect.

S-ar putea alinia vreodată toate planetele?
S-ar putea alinia vreodată toate planetele?

Marte, Jupiter, Uranus și Neptun orbitează la mai puțin de două grade de orbita Pământului, Uranus fiind cel mai apropiat de orbita Pământului. Orbita lui Saturn este înclinată cu aproape două grade și jumătate față de orbita Pământului, în timp ce orbita lui Venus este înclinată cu peste trei grade, iar cea a lui Mercur cu șapte grade.

Prin urmare, chiar dacă planetele s-ar alinia așa cum sunt văzute de „deasupra” sistemului solar, realitatea este că ele nu ar fi complet aliniate, ci ar forma un anumit zigzag în coordonate verticale. Și asta numai în cazul planetelor, care sunt de departe cele mai masive obiecte din sistemul solar și, prin urmare, cele mai afectate de acest proces de coliziune și aranjare.

Planetele pitice arată clar limitele acestui proces, cu orbite cu înclinații de zeci de grade. Pluto, de exemplu, orbitează cu o înclinație de peste 17 grade. Ceres are o înclinație de aproape 10 grade, în timp ce Eris, singura planetă pitică mai masivă decât Pluto (cel puțin din câte știm în prezent), are o înclinație a orbitei sale de 44 de grade.

Dar chiar dacă s-ar întâmpla, efectele asupra Pământului ar fi complet neglijabile. Singurele corpuri care ne afectează prin gravitația lor sunt Soarele, în jurul căruia orbitează Pământul, și Luna, care creează mareele și menține stabilă axa de rotație a Pământului. Efectul combinat al celorlalte planete reprezintă doar un mic procent din efectul Lunii. Astfel, ar putea adăuga câțiva centimetri la cele mai înalte valuri ale planetei, dar nu mai mult.