Home » Când, unde, cum » Salariu șofer tir 2022. Ce salarii sunt în transporturi și cine poate să câștige peste 6000 de lei pe lună

Salariu șofer tir 2022. Ce salarii sunt în transporturi și cine poate să câștige peste 6000 de lei pe lună

Alexandru Cazacu / 22.02.2022, 16:14
Salariu șofer tir 2022. Ce salarii sunt în transporturi și cine poate să câștige peste 6000 de lei pe lună

Șoferii sunt la mare căutare în ultima vreme, în special cei de tir. În acest articol vom vorbi despre salariile din domeniul transporturilor care par să fie destul de consistente. Haideți să aflăm ce salariu are un șofer de TIR în 2022 și cine sunt conducătorii auto care pot să încaseze lunar salarii de peste 6.000 de lei.

Ce salarii se încasează în transporturi

Cei din domeniul transporturilor și a distribuției câștigă în medie 3.400 de lei lună de lună, însă salariile pot varia în funcție de munca prestată. De exemplu, un curier poate încasa 2.400 de lei lunar, un dispecer 3.400 de lei, iar un manager de parc auto poate să primească chiar și 4.500 de lei, conform datelor Salario, comparatorul de salarii de pe platforma eJobs, potrivit libertatea.ro.

De fapt, în prezent, media salariilor din domeniul transporturilor este apropiată media pe economie, care în luna decembrie a anului trecut a ajuns la 3.879 de lei, după cum arată datele Institutului Național de Statistică.

Raluca Dumitra, director de marketing eJobs România, explică faptul că există însă diferențe de salarii, în funcție de ramura unde angajații își desfășoară activitatea. De exemplu, angajații din transporturile aeriene încasează mult mai mulți bani. De asemenea, salariile sunt mai mari chiar și pentru șoferii care lucrează în transporturile internaționale.

Ce salariu are un șofer de tir în 2022
Ce salariu are un șofer de tir în 2022

Ce salariu are un șofer de TIR, în 2022

Se pare că odată cu pandemia a luat avânt și zona de curierat, iar angajații din acest domeniu raportează venituri mai ridicate cu mult față de salariul de bază. Potrivit directorului de marketing eJobs, aici intervin și bacșișurile care nu sunt deloc de neglijat. Așadar, un curier poate ajunge la un salariul lunar de peste 4.000 de lei.

Totodată, Raluca Dumitra mai spune că șoferii pentru cursele naționale și internaționale, dar și cei pentru camioanele de mare tonaj, se numără printre cei mai căutați angajați din transporturi. Cel mai probabil acesta este și motivul pentru care încasează salarii mult mai mari. Mai exact, șoferii menționați pot ajunge să primească chiar și 2.000 – 3.000 de euro, la care se adaugă și unele sporuri și diurne.

În ceea ce privește salariile managerilor de parcuri auto, acestea pot să depășească 6.000 de lei net, mai ales în cazul angajaților care gestionează o flotă internațională, mai scrie sursa citată.

Creșterea prețurilor la benzină și motorină

Cu siguranță, nu există șofer în România care să nu fi observat scumpirea excesivă a carburanților din ultima perioadă. Încă de la începutul anului 2022, prețurile carburanților au crescut foarte mult. Chiar din prima zi a lunii februarie, prețul mediu al benzinei standard era de 6.63 lei/litru. Potrivit specialiștilor, aproximativ 60% din prețul de la pompă îl reprezintă taxele și accizele.

De asemenea, un alt factor important în stabilirea prețului carburanților, pe lângă costurile și adaosul comercianților este cotația petrolului la nivel global. Se pare că un baril de petrol a ajuns să coste mai bine de 90 de dolari, aceasta fiind cea mai mare valoare de la sfârșitul lui 2014 și până în prezent.