Home » Când, unde, cum » Satul din lume fără drumuri și mașini, supranumit Veneția nordului. Locul pare desprins din cărțile cu povești. FOTO

Satul din lume fără drumuri și mașini, supranumit Veneția nordului. Locul pare desprins din cărțile cu povești. FOTO

Cojocaru Cristian / 01.10.2021, 11:51

Cu toții știm despre Veneția că este un oraș care, în fiecare an se scufundă cu câțiva centimetri sub apă. Dacă te gândeai că acest oraș este unic, ei bine te-ai înșelat pentru că există un oraș care este denumti Veneția nordului. Află unde este situat și care sunt activitățile pe care le poți întreprinde în orașul de basm.

Unde se află Veneția nordului

Giethoorn este un mic sat din provincia olandeză Overijssel și reprezintă un loc liniștit pentru a locui, cu atracții frumoase și grădini bine îngrijite și mulți copaci. La fel ca orice sat, cu excepția unui lucru care face din satul Giethoorn un loc turistic unic în Olanda, nu are drumuri. Da, părțile vechi ale satului nu oferă drumuri, în schimb există 7,5 km de căi navigabile care străbat satul, cu o adâncime medie de un metru.

Majoritatea caselor sunt construite pe insule și sunt accesibile doar peste podurile de lemn care leagă insulele de-a lungul căilor navigabile.
Dacă auzi vreodată despre ”Veneția Nordului” sau ”Veneția Olandei”, nu fi surprins pentru că tocmai ai aflat care este locul Veneției Nordului.

În ceea ce privește istoria orașului, în anul 1230, un grup de fugari din regiunea mediteraneană a locuit în zona respectivă și a fondat satul. Acesta a devenit faimos în anul 1958, atunci când producătorul de film olandez, Bert Haanstra a creat acolo cunoscuta peliculă de comedie, ”Fanfare”.

Chiar dacă în partea veche a satului singurul drum care există este o pistă pentru biciclete, în părțile mai noi există câteva excepții făcute pentru a permite vehiculelor să circule în și din sat. Totuși, casele nu vor putea fi vreodată conectate cu un drum din cauza celor peste 180 de poduri câte numără orașul.

veneția nordului
Plimbarea cu barca este una dintre cele mai cautate activitati in micul sat de basm

De unde provine numele satului de poveste

Totodată, nimeni nu ar dori acest lucru pentru că satul Giethoorn a devenit o atracție turistică foarte populară, atât pentru turiștii asiatici cât și pentru cei din celelalte țări. Satul numără 2.620 de locuitor și anual, doar din China, ajung acolo între 150.000 și 200.000 de turiști. Fiind un oraș liniștit și totodată aparte, Giethoorn are o frumusețe atât de simplă încât pare greu de crezut că este real.

Poți aluneca ușor de-a lungul canalelor mici, trecând pe lângă fermele vechi și acoperite cu stuf. Totodată, vei puta coborî pe o ”stradă laterală” (un canal mai mic) și te poți deplasa pe sub un pod de lemn unde un rezident în vârstă se poate plimba ca să își viziteze vecinul. Denumirea de ”Veneția nordului” te poate induce în eroare făcându-te să te gândești la mulțime și comercial, însă realitatea este cu totul alta.

Cel mai puternic sunet pe care îl vei putea auzi în mod normal în acest sat este doar cel al rațelor sau al păsărilor. Plimbarea cu barca este una dintre atracțiile locului, iar dacă până acum, turiștii închiriau bărci cu motor destul de zgomotoase, acum au la dispoziție ceea ce localnicii numesc ”bărci-șoaptă”, fiind echipate cu motoare electrice.

Numele de Giethoorn provine de la primii locuitori care au descoperit sute de coarne de capră (gietehorens) în mlaștină, în secolul al X-lea. Astăzi nu vei mai găsi acele coarne de capră, însă vegetația este cea care te va fermeca, precum și activitățile pe care le poți pune în aplicare. Astfel, te vei găsi la marginea unei vaste serii de lacuri și canale, ideale pentru plimbări cu barca, pescuit sau ciclism pe apă.