Home » Life & Style » 9 insule mai puțin cunoscute din Italia. Peisaje spectaculoase care pur și simplu îți taie respirația

9 insule mai puțin cunoscute din Italia. Peisaje spectaculoase care pur și simplu îți taie respirația

Manolică Anca / 15.06.2021, 15:08

De cele mai multe ori turiștii aleg să meargă în vacanțe pe insulele cunoscute prin plajele cu nisip fin și apele limpezi, neglijând insulele mici și mai puțin promovate, dar la fel de spectaculoase. Așadar, dacă te gândești să îți faci vacanța în Italia, uită de Capri sau de plajele VIP din Sardinia, pentru că aceasta este plină de comori, paradisuri secrete, unde timpul parcă se oprește în loc. Iată câteva insule mai puțin cunoscute din Italia, unde te vei simți ca în paradis.

1. Insule mai puțin cunoscute din Italia. Linosa

Insula Linosa
Insula Linosa

Pere cu țepi, rechini-ciocan și un peisaj negru subacvatic uimitor. Pentru a ajunge aici, trebuie să pornești într-o călătorie de 12 ore de la Roma, însă merită pe deplin. Acest atol vulcanic este la sud de Italia, relativ aproape de țărmul tunisian, și are o suprafață de numai 5,4 km pătrați.

O importantă preocupare ecologică este protejarea broaștei țestoase marine, de aceea aici vei putea observa înotând foarte multe țestoase. Noaptea sub cer înstelat, acestea vin să-și depună ouăle. Isula găzduiește un mic sat cu aproximativ 400 de locuitori, care se adăpostec în casele lor galbene strălucitoare, violet și roz. Portul minuscul este locul în care localnicii se adună pentru o granita slushy.

2. Palmarola

Palmarola
Palmarola

Este perla arhipelagului pontin de pe coasta Romei. Numită de mulți una dintre cele mai frumoase insule din lume, aceasta este nelocuită, cu excepția verii. Aici nu există drumuri, magazine sau curent electric, ci doar un restaurant pe plajă și câteva grote exclusiviste ale pescarilor stânci care sunt de închiriat.

Un peisaj parcă de Jurassic, dacă stăm să admirăm stivele de mare masive în formă de puști și catedrale, arcurile de piatră, plaje cu pietriș de coral roz, roci de granit alb și ape tropicale de culoarea albastru curaçao, plină de mici barracuda. Uită de aer condiționat, minibar sau internet, pentru că ici măcar telefoanele mobile nu funcționează aici. Când apune soarele, sunt doar făcliile și lumânările se mai văd.

3. Insule mai puțin cunoscute din Italia. Alicudi

Insule mai puțin cunoscute din Italia. Alicudi
Insule mai puțin cunoscute din Italia. Alicudi

Bine ai venit pe cea mai îndepărtată și ciudată insulă a arhipelagului eolian. Când marea este agitată, nici măcar un dinghy nu poate andoca. Aici vei avea parte de o vacanță ca pentru „naufragiați”. Timpul parcă stă în loc. Uită de mașini, pentru că doar măgarii pot fi aici un mijloc de transport. De asemenea, pregătește-te și din punct de vedere fizic, pentru că în loc de drumuri, 10.000 de trepte de piatră fac legătura între straturile satului și kilometri de căi de muli prăfuite care se întind în sus spre vechile cartiere fantomă. Stâncile ciudate în formă de ciuperci și arcurile naturale punctează plaja cu pietriș.

4. Filicudi

Filicudi
Filicudi

Cea mai sălbatică și mai uimitoare dintre insulele eoliene, aceasta face parte din arcul de vest al arhipelagului. Foarte abruptă, insula nu este altceva decât conul unui vulcan dispărut acoperit cu ginestre, ferigi, erici și pere cu țepi. Coastele Filicudi sunt de o frumusețe extraordinată și sunt incrustate cu peșteri adânci, infrumusețate cu stive magnifice și caracterizate de stânci cu vedere la mare.

La Canna este cea mai faimoasă stâncă de pe insulă, o destinație de neratat pentru fiecare excursie cu barca, în timp ce printre peșteri cea mai populară este cea din Bue Marino urmată de Maccatore. Ruinele unui cătun preistoric și colibele fermierilor sfărâmicioși punctează malul. Legenda spune că o peșteră ascunde încă o comoară de pirați, dar nimeni nu a găsit-o încă.

5. Insule mai puțin cunoscute din Italia. Capraia

Insule mai puțin cunoscute din Italia. Capraia
Insule mai puțin cunoscute din Italia. Capraia

Sălbatică, deluroasă şi slab populată, Capraia este singura insulă vulcanică din arhipelagul toscan. O creastă muntoasă, cu înălţimi între 300—400 m, ce separă insula în văi inegale. În vest, versanţii stâncoşi şi abrupţi sunt rupţi de ravene şi găuriţi de peşteri, în est, văi domoale către apă.

Puținii localnici, au case fie în port, fie pe malurile unui golfuleţ, fie în satul aflat în vârful promontoriului din apropiere. Restul de 19 km2 este acoperit de tufărişuri, câteva vile micuţe şi ferme vechi, folosite vara. Deasupra oraşului se înalță o fortăreaţă romană, turnuri de observare în ruină sunt risipite peste tot, iar urmele fostelor vile romane amintesc de legătura acestora cu insula.

6. Asinara

Asinara
Asinara

Cu frumusețea sa naturală neatinsă, peisajul izolat, speciile rare de floră și faună și istoria unică, această insulă situată în extremitatea nord-vestică a Sardiniei, separând marea deschisă de golful care îi ia numele, se află într-o lume proprie. Gata pentru a fi explorată.

Cândva a fost un spital de carantină unde au fost închiși bolnavi și nebuni, astăzi face parte dintr-un parc marin protejat, cu acces turistic limitat. Singurii locuitori sunt măgarii sălbatici locali albini care pășesc liber pe pământ, primind turiști și sute de specii de animale unice. Gardienii parcului patrulează constant insula pentru a se asigura că niciun vizitator stricat nu strică habitatul curat. De aceea nu sunt permise mașini – doar biciclete și tururi organizate cu Jeep. Dormi și mănânci într-o fostă închisoare, singura pensiune din jur.

7. Insule mai puțin cunoscute din Italia. Pianosa

Insula Pianosa
Insula Pianosa

Insula Pianosa din arhipelagul Toscana, în Marea Tireniană, este situată la 13 km sud-vest de insula Elba. De la închiderea activităților penitenciare, aici s-a dezvoltat un proiect care combină conservarea mediului înconjurător cu posibilitatea de a descoperi insula mediteraneană unică cu istoria sa particulară.

Snorkeling-ul în marea înconjurătoare este o experiență memorabilă, permițându-ți să observi sepie, homari, urade, șanț, anghilă și multe alte specii mediteraneene în ape puțin adânci. Fundul mării este bogat acoperit cu pajiști de Posidonia (iarbă de mare). Coasta Pianosa alternează întinderi stâncoase cu golfuri splendide de nisip, dintre care cea mai cunoscută este Cala San Giovanni (sau Cala Giovanna), o plajă fermecătoare de nisip alb, unde este de asemenea posibil să admiri rămășițele unei vile romane.

8. Ventotene

Insule mai puțin cunoscute din Italia. Ventotene
Insule mai puțin cunoscute din Italia. Ventotene

Ventotene, la jumătatea distanței dintre Ponza și Ischia, este cea mai mică insulă locuită din insulele Pontine. Este un loc liniștit, înconjurat de ape limpezi ca cristalul și oferă vizitatorilor o vacanță în care pot fi la un loc cu natura, departe de haosul unui oraș. Ventotene este binecuvântat cu o morfologie extraordinară, mirosuri minunate ale Mării Mediterane, culori intense și ospitalitate excepțională, ceea ce îl face o vizită obligatorie pentru oricine caută o insulă care să rupă cu mucegaiul stereotip al vacanțelor pe plajă.

Fiecare loc din Ventotene (insula nu depășește cu mult doi kilometri) se află „în mijlocul mării”, iar insula este o reprezentare vie a istoriei care a început în urmă cu milioane de ani când Ulise a ascultat cântecul sirenei din stâncile sale. Micile locuințe galbene drăguțe oferă satului pescarilor o atmosferă confortabilă, relaxată, care se ciocnește cu trecutul său întunecat.

9. Marettimo

Insula Marettimo
Insula Marettimo

Este „somnoroasă” și retrasă, cu maluri curate și ape limpezi de tip tropical. Marettimo, cea mai sălbatică și mai îndepărtată insulă a arhipelagului Egadi de pe coasta de vest a Siciliei, este regatul tăcerii. Stânci înalte de granit roz, asemănătoare Alpilor, capele bizantine, intrări solitare de piatră de pietriș și grote în formă de animale, unde se ascund călugării marini, punctează țărmurile.

Există doar un sat cu locuințe albe și albastre de pescari. Uită de plaje zgomotoase și petreceri nebunești. Orificiile solitare sunt excelente pentru bronzare și scufundare. Există doar un hotel la malul mării, cu studiouri independente și o grămadă de case închiriate de localnici.