Home » Când, unde, cum » Se pune sau nu virgulă după La Mulți Ani. Aceasta este de fapt regula de bază

Se pune sau nu virgulă după La Mulți Ani. Aceasta este de fapt regula de bază

Manolică Anca / 29.05.2021, 17:00
Se pune sau nu virgulă după La Mulți Ani. Aceasta este de fapt regula de bază

Rolul virgulei este foarte important într-o propoziție, deoarece utilizarea incorectă poate crea ambiguități, uneori exprimările căpătând sensuri caraghioase. În acest articol vom vorbi despre o problemă cu care mulți se confruntă atunci când vor să facă o urare. Se pune sau nu virgulă după La Mulți Ani? Ce spune gramatica limbii române.

Se pune sau nu virgulă după La Mulți Ani?

Pentru că urarea „La mulți ani!” este o formulare foarte des folosită atunci când este ziua unei rude, a unui apropiat, este important ca aceasta să fie făcută și corect, nu-i așa? Parcă fi păcat ca gândurile bune pe care le transmitem să fie umbrite de o greșeală gramaticală!

Conform definiției din DEX, virgula este semnul de punctuație ce delimitează grafic unele propoziții într-o frază și unele părți în cadrul unei propoziții sau un semn folosit pentru a arăta când trebuie făcută respirația în timpul unei interpretări muzicale vocale.

Virgula este foarte importantă și are diverse roluri, motiv pentru care este necesară în multe situații. Lipsa semnelor de punctuație dintr-un text poate duce la neînțelegerea acestuia sau la trasmiterea eronată a unei informații. Dar unde mai pui că este și enervant să o vezi că lipseşte sau că apare în plus acolo unde nu îşi are rostul!

Care este, de fapt, regula de bază

Conform regulilor de punctuație ale limbii române, atunci când amintim o persoană prin folosirea unui apelativ, este obligatoriu să separăm termenul de adresare, fie el nume, calitate, poreclă sau orice altă formulă, de restul propoziției prin virgulă.

Mai exact, atunci când folosim un substantiv în vocativ, indiferent de locul său în propoziție, el trebuie să fie despărțit prin virgulă de cuvântul sau cuvintele învecinate. Vocativul este cazul care exprimă o intepelare a unei persoane prin folosirea unui apelativ în formula de adresare.

Și vedem adesea cum multă lume scrie: „La mulţi ani Ioana!”. Însă Ioana este un cuvânt în cazul vocativ și la școală am învățat că vocativele se izolează prin virgulă de restul enunţului. Așadar, corect este: „La mulți ani, Ioana!”, cu virgulă după urare.

Urare de La Mulți Ani
Urare de La Mulți Ani

Când nu se pune virgulă după La Mulți Ani

Dacă foarte multă lume omite să pună virgulă după La Mulți Ani, o pune, în schimb, într-o formulă similară, deşi acolo este total greșit. Un exemplu ar fi: „La mulți ani, tuturor!” sau „La mulți ani, fiecărui copil!”. Deși par exemple identice, nu sunt, pentru că în aceste cazuri nu mai există un cuvânt în vocativ. Tuturor sau fiecărui copil sunt în dativ, asa ca nu trebuie izolate prin virgulă.

Așadar, trebuie să reținem că virgula nu se pune de fiecare dată după urarea La Mulți Ani, ci numai în cazul în care ne adresăm cuiva în mod direct. Un alt exemplu în care virgula lipsește și e foarte bine că se întâmplă așa, ea nevând ce să caute în enunț, este: „La mulți ani 2021!”. Fără virgulă.