Singurul președinte din istorie care a obținut 100% din voturi. Cum a fost posibil

de:
15 03. 2022, 14:52
George Washington, singurul președinte din istorie care a obținut 100% din voturi

În 1789, la primele alegeri prezidențiale, George Washington a fost ales în unanimitate președinte al Statelor Unite. Cu 69 de voturi electorale, Washington a obținut sprijinul fiecărui elector participant. De atunci, niciun alt președinte nu a mai intrat în funcție cu un mandat universal pentru a conduce. Iată cum a fost posibil acest lucru.

Singurul președinte din istorie care a obținut 100% din voturi

George Washington, comandantul Armatei Continentale în timpul Războiului de Independență, a fost ales în unanimitate primul președinte al Statelor Unite de către toți cei 69 de electori prezidențiali care și-au exprimat votul.

Conform articolului doi din Constituția SUA, statele numesc un număr de electori prezidențiali egal cu „numărul de senatori și reprezentanți la care statul poate avea dreptul în Congres”. Fiecare elector vota pentru două persoane, dintre care cel puțin una nu locuia în statul său. Persoana care primea cel mai mare număr de voturi era aleasă președinte, iar următoarea persoană, vicepreședinte. (În 1804, această practică a fost schimbată prin cel de-al 12-lea Amendament la Constituție, care a dispus buletine de vot separate pentru funcția de președinte și vicepreședinte).

New York, deși urma să fie sediul noului guvern al Statelor Unite, nu a reușit să își aleagă cei opt electori prezidențiali la timp pentru votul din 4 februarie 1789. Cei doi din Virginia și Maryland au întârziat din cauza vremii și nu au votat. În plus, Carolina de Nord și Rhode Island, care ar fi avut șapte și, respectiv, trei electori, nu ratificaseră Constituția și, prin urmare, nu au putut vota.

Nu a fost o surpriză pentru nimeni

Faptul că restul de 69 l-au ales în unanimitate pe Washington pentru a conduce noul guvern american nu a fost o surpriză pentru nimeni. În calitate de comandant-șef în timpul Războiului de Independență, acesta își condusese armata de soldați civili, lipsită de experiență și slab echipată, la victoria asupra uneia dintre marile puteri ale lumii.

După capitularea britanicilor la Yorktown în 1781, Washington a respins cu ferm sugestia unuia dintre ofițerii săi de a-și folosi preeminența pentru a-și asuma o dictatură militară. Nu ar fi subminat principiile pentru care luptaseră și muriseră atât de mulți americani, a răspuns el, și, la scurt timp după aceea, și-a predat comisia militară Congresului Continental și s-a retras pe proprietatea sa de la Mount Vernon, în Virginia.

George Washington, singurul președinte din istorie care a obținut 100% din voturi

Atunci când Articolele Confederației s-au dovedit ineficiente, iar republica aflată la început de drum a fost în pragul colapsului, Washington a răspuns din nou apelului țării sale și a călătorit la Philadelphia în 1787 pentru a prezida Convenția Constituțională. Deși era în favoarea creării unui guvern central puternic, în calitate de președinte al convenției și-a păstrat imparțialitatea în dezbaterile publice.

Cu toate acestea, în afara sălii convenției, George Washington și-a făcut cunoscute opiniile, iar caracterul său tare a contribuit în mare măsură la încheierea dezbaterilor.

Ceremonia de învestire a avut loc la balconul Federal Hall de pe Wall Street

O mulțime de oameni l-au aclamat atunci, după ce a depus jurământul de învestitură. Președintele s-a retras apoi în interior pentru a citi Congresului discursul său inaugural, un discurs liniștit în care a vorbit despre „experimentul încredințat în mâinile poporului american„. Sărbătoarea de seară a fost deschisă și închisă de 13 rachete de cer și 13 tunuri.

În calitate de președinte, Washington a încercat să unească națiunea și să protejeze interesele noii republici în țară și în străinătate. Despre președinția sa, el a spus: „Pășesc pe un teren nebătătorit. Aproape că nu există nicio parte a comportamentului meu care să nu fie atrasă de un precedent în viitor”.

A pus în aplicare cu succes autoritatea executivă, folosindu-se de politicieni foarte buni precum Alexander Hamilton și Thomas Jefferson în cabinetul său, și a liniștit temerile legate de tirania prezidențială. În 1792, a fost reales în unanimitate, dar patru ani mai târziu a refuzat un al treilea mandat. În 1797, și-a început mult-așteptata retragere la Mount Vernon. A murit la 14 decembrie 1799.

Prietenul său Henry Lee a făcut un elogiu celebru pentru părintele Statelor Unite: „Primul în război, primul în pace și primul în inimile concetățenilor săi”.