Home » Life & Style » Timp liber » Președintele SUA care avea copii sclavi pe plantație. Ce s-a petrecut de fapt în timpul mandatului său

Președintele SUA care avea copii sclavi pe plantație. Ce s-a petrecut de fapt în timpul mandatului său

Manolică Anca / 08.02.2021, 09:49
Președintele SUA care avea copii sclavi pe plantație. Ce s-a petrecut de fapt în timpul mandatului său

James Polk, cel de-al 11-lea conducător al SUA (1845-1849), este președintele care avea copii sclavi pe plantație. Cunoscut pentru faptul că, în timpul mandatului său, teritoriul Statelor Unite a crescut cu peste 33%, el a a încercat să ascundă de ochii publicului faptul că avea acest tip de afaceri. Dar iată ce se petrecea în timpul mandatului său.

Președintele SUA care avea copii sclavi pe plantație

Expansiunea teritoriului până la coasta Pacificului a creat o întreagă dezbatere națională cu privire la răspândirea sclaviei și în noile regiuni. Însă, în tot acest timp, președintele SUA, James Polk, cel care avea copii sclavi pe plantație, a tot încercat să ascundă faptul că a cumpărat sclavi și i-a trimis să lucreze pe plantația sa de bumbac din Mississippi, în timpul mandatului la Casa Albă.Dintre cei 19 sclavi cumpărați de Polk în timpul mandatului de la Casa Albă, cel puțin 13 erau copii, după cum spune istoricul Lina Mann. Ce mai tânăr sclav era Jerry, un băiat de numai 10 ani.

James Polk, președintele SUA care avea copii sclavi pe plantație
James Polk, președintele SUA care avea copii sclavi pe plantație

La început, președintele nu dorea ca numele său să fie implicat în nicio afacere de acest gen, astfel că și-a instruit foarte bine oamenii să cumpere sclavi pe numele lor și apoi, în cel mai discret mod, să îi transfere lui în proprietate. Odată ce toate formalitățile erau încheiate, James Polk trimitea sclavii să lucreze pe plantația din Mississippi, pe un teren care a aparținut cândva indienilor Choctaw, expulzați cu forța în 1830.

Polk juca rolul proprietarului de sclavi „binevoitor” și credea că sclavia era justificată din punct de vedere moral

În toată această perioadă, președintele SUA care avea copii sclavi pe plantație juca rolul proprietarului de sclavi „binevoitor”. Însă, această secretomanie nu era în încercarea de a ascunde ceva de care îi era rușine, din contră, el credea că sclavia era justificată și corectă din punct de vedere moral. Era bine cunoscut faptul că era proprietar de sclavi în momentul în care a candidat la președinție din partea Partidului Democrat, în 1844. Mai mult, atunci când a preluat funcția, a dus cu el sclavi la Casa Albă. Iar acest lucru nu era cu mirare, pentru că alți opt președinți până la el mai avuseseră sclavi.

Casa Albă în 1846, în timpul mandatului lui Polk. Foto: White House History
Casa Albă în 1846, în timpul mandatului lui Polk. Foto: White House History

Mai degrabă, el era îngrijorat să nu se schimbe opiniile alegătorilor cu privire la moralitatea destrămării familiilor de sclavi. Într-o scrisoare din 1846 a lui Polk, scria că, dacă publicul ar afla despre achizițiile de copii și adulți tineri, „m-ar supune inutil atacurilor în ziarele aboliționiste”. Pentru politicienii sclavagiști era deja o obișnuință să spună că aveau sclavi doar pentru că erau moșteniți sau pentru că robii făceau parte din zestrea soțiilor. Iar în cazul lui Polk, cei implicați în campania lui electorală susțineau că politicianul a făcut comerț cu sclavi (fie în calitate de vânzător, fie în calitate de cumpărător) doar din grijă față de „marfă”, pentru a nu se destrăma familiile celor înrobiți.

Căuta sclavi ieftini, „tineri și eficienți”

Potrivit lui Michael David Cohen, cercetător în cadrul Universității din Tennessee, Polk a scris într-o scrisoare adresată unei rude că prefera sclavii „tineri și eficienți”. Și asta petru că se putea folosi de ei mai mult timp, reușind, astfel, să își amortizeze investiția. De asemenea, sclavele tinere care nășteau produceau robi suplimentari, findcă orice copil care se năștea dintr-o sclavă, intra automat în proprietatea stăpânului mamei.

James Polk și soția sa, Sarah Childress Polk
James Polk și soția sa, Sarah Childress Polk

Cum copiii sclavi erau mai ieftini (pentru că munceau mai puțin) decât adulții, este posibil ca Polk să fi văzut în aceste achiziții o modalitate de a crește marja de profit a plantației. Cohen spune că președintele SUA considera plantația din Mississippi și sclavii care lucrau acolo un fel de „asigurare de viață”, o pensie asigurată pentru el și soția lui, Sarah Childress Polk.