Home » Știri » Știri economice » Ce salariu are președintele Statelor Unite ale Americii. Sumele încasate de unii dintre cei mai puternici lideri ai planetei

Ce salariu are președintele Statelor Unite ale Americii. Sumele încasate de unii dintre cei mai puternici lideri ai planetei

Manolică Anca / 21.01.2021, 10:07
Ce salariu are președintele Statelor Unite ale Americii. Sumele încasate de unii dintre cei mai puternici lideri ai planetei

Este bine cunoscut faptul că medicii și directorii americani au niște salarii foarte mari. Plata medie anuală a unui anestezist depășește 250.000 de dolari, în timp ce directorii executivi câștigă peste 180.000 de dolari pe an. Dar ce salariu are președintele Statelor Unite ale Americii?

Ce salariu are președintele Statelor Unite ale Americii

Salariul preşedintelui SUA a evoluat foarte mult de-a lungul timpului. George Washington, primul preşedinte american, şi-a început mandatul în 1789, fiind remunerat cu salariu anual de 25.000 de dolari. Deși nu pare mult, raportat la rata inflaţiei din 1913, cei 25.000 de dolari ai lui Washington echivalează astăzi cu aproximativ 600.000 de dolari. Din 1789 până astăzi, au existat cinci praguri salariale, ultimul fiind în 2001, atunci când Congresul a decis dublarea salariului prezidențial de la 200.000 la 400.000 de dolari. Acesta ajunge pentru a îl putea situa pe președinte în topul locuitorilor cu cele mai mari venituri din America.

Așadar, pentru cei ce se întreabă ce salariu are președintele Statelor Unite ale Americii, ei bine, acesta primește un salariu anual de 400.000 de dolari pe an, cu retribuţia lunar. De asemenea, acesta primește și o alocație suplimentară pentru diverse cheltuieli, în valoare de 50.000 de dolari pe an.

Spre deosebire de majoritatea angajaților, președintele are beneficii în plus față de salariu. Acestea includ transportul gratuit cu limuzina prezidenţială, Marine One și Air Force One și găzduire gratuită la Casa Albă. Mai mult, la sfârșitul mandatului, președintele va fi în continuare pe statul de plată al contribuabililor americani, primind o pensie anuală de aproximativ 200.000 de dolari, călătoriile oficiale plătite, îngrijirea sănătății și un birou la dispoziţie. De cealaltă parte, Prima Doamnă nu este plătită în niciun fel pentru această calitate.

Donald Trump a dorit să renunțe la salariul prezindențial
Donald Trump a dorit să renunțe la salariul prezindențial

Donald Trump a dorit să renunțe la salariul prezindențial

Fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a avut și el un salariu anual 400.000 de dolari, al care se adăuga și indemnizație suplimentară pentru cheltuieli de 50.000 de dolari pe an, contul de călătorie neimpozabil de 100.000 de dolari și 19.000 de dolari pentru divertisment. Mai mult, acesta beneficia și de transport gratuit în limuzina prezidențială, Marine One și Air Force One și, bineînțeles, găzduirea gratuită la Casa Albă.

În anul 2016, acesta a anunțat că renunță la salariul prezidențial de 400.000 de dolari (319.500 de lire sterline) și va dori să ia doar un dolar pe an. Deși acesta nu a făcut niciodată publice declarațiile fiscale, el rămâne a fi cel mai bogat preşedinte american. Deși averea lui a scăzut în timpul mandatului cu aproximativ 2 miliarde de dolari, Forbes a estimat că averea lui Donald Trump în 2020 era de 2,5 miliarde de dolari.

„Cred că, prin lege, trebuie să accept un dolar, aşa încât voi accepta un dolar pe an. Adevărul este că nici măcar nu ştiu care este salariul. Ştii care este?”, a declarat Trump, adresându-se jurnalistei, ce i-a răspuns că președintele Statelor Unite ale Americii are un salariu anual de 400.000 dolari. „Nu voi accepta acest salariu, nu îl voi lua”, a continuat Donald Trump.

Acum, cu instalarea în funcție a noului președinte al Americii, Joe Biden, vom vedea ce salariu va avea acesta, dacă va rămâne aceeași sumă sau se va mări, având în vedere că are planuri mari cu economia Statelor Unite.