Home » Știri » Știri externe » De ce i-a blocat Mark Zuckerberg accesul lui Donald Trump la Facebook

De ce i-a blocat Mark Zuckerberg accesul lui Donald Trump la Facebook

Manolică Anca / 08.01.2021, 10:11
De ce i-a blocat Mark Zuckerberg accesul lui Donald Trump la Facebook

Fondatorul gigantei rețele de socializare Facebook, Mark Zuckerberg, a anunțat printr-un mesaj postat pe rețeaua de socializare, că Donald Trump nu mai are acces la conturile sale de Facebook și Instagram. Anunțul vine la puțin timp după evenimentele teribile care au avut loc pe 6 ianuarie în clădirea Capitoliului din SUA, când susținători înfocați ai lui Trump au intrat cu forța în clădire, unde au făcut victime și au produs pagube. Iată de ce i-a blocat, mai exact, Mark Zuckerberg accesul lui Donald Trump la Facebook

Proteste violente în SUA, Capitoliul luat cu asalt de trumpiști

Mark Zuckerberg, fondatorul rețelelor de socializare Facebook și Instagram, a anunțat printr-un mesaj pe pagina sa de socializare că Donald Trump nu mai are acces la conturile sale. Decizia a fost luată la puțin timp de la nefericitul eveniment care a avut loc în ziua de 6 ianuarie 2021, care a șocat o lume întreagă. Susținătorii trumpiști au luat cu asalt la propriu clădirea Capitoliului, aceasta devenind scena unor lupte greu de imaginat între cetățenii înarmați și forțele de ordine. Întâmplarea a avut loc chiar înaintea votului de validare a mandalului președintelui ales, Joe Biden, autoritățile declarând stare de asediu la Washington.

Scene cu protestatarii trumpiști din sediul clădirii Capitoliului
Scene cu protestatarii trumpiști din sediul clădirii Capitoliului

Totul a pornit de la încurajările lui Donald Trump, încă din timpul discursului pe care l-a susținut în timpul zilei. Acesta a instigat la o astfel de mișcare și pe rețeaua de socializare Twitter, unde l-a acuzat pe Mike Pence, vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, că „nu a avut curajul să facă ce trebuie”. În confruntările cu poliţia au fost răniți mai mulţi, între care 14 poliţişti, şi câteva zeci de persoane au fost reţinute. De asemenea, o femeie a fost împușcată, iar alte trei persoane au decedat din cauza unor „urgențe medicale”.

De ce i-a blocat Mark Zuckerberg accesul lui Donald Trump la Facebook. Declarația oficială

De ce i-a blocat Mark Zuckerberg accesul lui Donald Trump la Facebook. Nu la mult timp după calmarea spiritelor, a venit și anunțul din partea CEO-ul companiei, Mark Zuckerberg. Astfel, Facebook a decis să nu îi mai permită lui Donald Trump accesul pe platformă și pe Instagram până cel puţin după învestirea noului preşedinte ales, Joe Biden, programată pentru 21 ianuarie, „până când o tranziție pașnică este încheiată”. Acesta consideră că Trump a folosit platformele de socializare pentru a provoca „violențe suplimentare”. Mai mult, Zuckerberg spune că „riscurile de a îi permite președintelui să continue să folosească serviciul în această perioadă sunt prea mari” și este posibil ca termenul să devină unul „nelimitat”.

„Evenimentele șocante din ultimele 24 de ore demonstrează clar că președintele Donald Trump intenționează să își folosească timpul care i-a mai rămas în funcție pentru a submina tranziția legală și pașnică către succesorul său Joe Biden.

Decizia sa de a folosi platforma pentru a susține și nu pentru a condamna acțiunile susținătorilor săi de la clădirea Capitoliului a șocat SUA și lumea deopotrivă. Am șters încă de ieri mesajele (n. red. – lui Trump) pentru că am socotit că efectul și intenția lor este de a provoca și mai multă violență”. Astfel, extindem blocarea impusă conturilor lui de Facebook şi Instagram pe termen nedeterminat şi pentru cel puţin următoarele două săptămâni, până ce transferul de putere este finalizat”, a spus Mark Zuckerberg.

Mesajul postat de Mark Zuckerberg pe pagina sa de Facebook
Mesajul postat de Mark Zuckerberg pe pagina sa de Facebook

Anterior, și platorma Twitter i-a blocat președintelui american accesul pentru o perioadă de 12 ore, după ce acesta a publicat un clip video cu un mesaj revoltător, în care i-a lăudat pe instigatori. Ulterior, într-un alt mesaj, el a justificat acțiunile acestora, spunând că „sunt iubiți” și să „nu uite niciodată această zi”.