Home » Politică » Ce este clădirea Capitoliu din SUA

Ce este clădirea Capitoliu din SUA

Manolică Anca / 07.01.2021, 11:39

Toată America este în stare de șoc după nefericitul eveniment care a avut loc în ziua de 6 ianuarie 2021, în clădirea Capitoliului. Aceasta a devenit scena unor lupte greu de imaginat între cetățeni înarmați și forțele de ordine. Susținătorii trumpiști au luat cu asalt la propriu clădirea instituției, chiar înaintea votului de validare a mandalului președintelui ales, Joe Biden, autoritățile declarând stare de asediu la Washington. Iată ce este și ce semificație are clădirea Capitoliului din SUA.

Ce este clădirea Capitoliului din SUA

Pentru cei care se întreabă ce este clădirea Capitoliul SUA, ei bine, aceasta este instituția care găzduiește sediul guvernului pentru Congresul Statelor Unite ale Americii, ramura legislativă a guvernului federal al SUA. Clădirea se află în Washington, D.C., pe vârful colinei cunoscută sub numele de Capitol Hill. Concret, aici este locul în care se întâlnesc reprezentanții Congresului SUA.

Deși nu aici se situează centrul geografic al orașului, Capitoliul a reprezentat un punct important de referință în împărțirea sectoarelor orașului și a modului în care acesta a fost dezvoltat. Capitoliului se găsește la originea, în sens matematic, a construirii sferturilor în care este împărțit Districtul Federal Columbia. Oficial, ambele laturi de est și de vest ale Capitoliului sunt considerate a fi fața acesteia, însă din punct de vedere istoric doar partea estică reprezintă fața, aceasta fiind partea care inițial a fost desemnată pentru sosirea vizitatorilor, dar și a demnitarilor.

Clădirea Capitoliului din SUA
Clădirea Capitoliului din SUA

Inițial, clădirea nu a fost folosită doar în scopuri politice, ci și în scopuri religioase. Aici se țineau slujbe în zilele de duminică, până după terminarea Războiului Civil. În ceea ce privește arhitectura clăridii, aceasta se încadrează în stilul neoclasic, cu exteriorul alb, la fel ca toate clădirile federale. La interior, clădirea atrage atenția tuturor prin domul central, arta expusă pe coridoarele largi și sculputrile în pereți și tavan. Pe sub clădire există mai multe tuneluri secrete, chiar și un metrou care face legătura între birouri și întreg complexul. Acestea nu pot fi vizitate însă de turiști.

Clădirea Capitoliului a fost luată cu asalt de trumpiști, fiind declarată stare de asediu la Washington. O femeie a murit în urma unei împușcături

Scene îngrozitoare au avut loc pe 6 ianuarie 2021 în SUA. Clădirea Capitoliului a fost luată cu asalt de simpatizanții lui Trump, după ce vicepreședintele Mike Pence a început procesul de validare a rezultatului alegerilor prezidențiale. Numărarea și validarea voturilor era, în mod normal, doar o formalitate, în urma ei fiind anunțat oficial câștigătorul alegerilor. Vă reamintim că Joe Biden a câștigat în fața lui Donald Trump, scorul final fiind de 306 la 323 voturi.

Încă de la primele ore, forțele de ordine se așteptau la proteste, însă conflictul a escaladat, lucrurile scăpând în totalitate de sub control. Mai mulți legislatori au spart baricadele din jur și au intrat în sălile de ședință ale clădirii. Forţele de ordine n-au putut stăpâni „valul” de protestări, unii reușind să ajungă până în sala Senatului, căţărându-se pur şi simplu pe ziduri, și fotografiindu-se chiar pe scaunul liderului de Senat.

Protestatarii și-au făcut fotografii în scaunele senatorilor
Protestatarii și-au făcut fotografii în scaunele senatorilor

În tot acest timp, în interiorul clădirii s-au tras focuri de armă. Printre victime s-a aflat și o femeie care a decedat în urma unei împușcături. Aceasta se numea Ashli Babbitt, o susţinătoare înfocată a preşedintelui Donald Trump, care trăia în sudul Californiei. Abia după ore bune de la izbucnirea violențelor, forțele de ordine au reușit evacuarea tuturor protestatarilor. A fost nevoie de multe gaze lacrimogene şi dispozitive luminoase pentru ca aceștia să fie înlăturați din clădire.

Donald Trump i-a încurajat pe demonstranţi încă din timpul discursului pe care l-a susținut în timpul zilei. Acesta a instigat la o astfel de mișcare și pe rețeaua de socializare Twitter, unde l-a acuzat pe Mike Pence că „nu a avut curajul să facă ce trebuie”.

„Mike Pence nu a avut curajul să facă ce ar fi trebuit pentru a ne proteja țara și Constituția, să le dea ocazia statelor să valideze un set corect de fapte, nu pe cele frauduloase și incorecte. SUA cere adevărul!”, a scris Donald Trump pe Twitter.

Momentul în care protestatarii au luat cu asalt clădirea Capitolului din SUA
Momentul în care protestatarii au luat cu asalt clădirea Capitolului din SUA

Donald Trump, mesaj pentru susținătorii săi: „Duceți-vă acasă, vă iubim, sunteți foarte speciali”

În urma protestelor extrem de violente de la clădirea Capitoliului, președintele încă în funcție, Donald Trump, a postat un mesaj, pe Twitter, în care i-a îndemnat pe susținătorii săi să meargă acasă, în pace. Acesta a făcut din nou referire la presupusele „fraude la alegeri”. În urma incidentelor petrecute, mai multe reţele de socializare i-au blocat conturile lui Donald Trump.

Donal Trump a transmis un mesaj protestatarilor
Donal Trump a transmis un mesaj protestatarilor

„Vă cunosc durerea, știu că sunteți dezamăgiți. Am avut alegeri care ne-au fost furate. A fost o victorie uriașă și toată lumea știe, în special cealaltă tabără, dar trebuie să mergeți acasă acum. Trebuie să avem pace, trebuie să avem lege și ordine, să respectăm minunații noștri oameni din cadrul legii și ordinii.

Nu vrem ca nimeni să fie rănit. Este o perioadă foarte grea. N-a mai fost niciuna la fel, în care un astfel de lucru să se întâmple, în care să ne ia totul, de la mine, de la voi, de la țara noastră.
Acestea au fost alegeri fraudate, dar nu putem intra pe mâna acestor oameni. Trebuie să avem pace.

Mergeți acasă, vă iubim, sunteți foarte speciali, ați văzut ce se întâmplă, felul cum alții sunt tratați, într-un mod foarte rău. Dar știu cum vă simțiți. Așa că, mergeți acasă, și mergeți în pace”, a scris Donald Trump.

Scene cu protestatarii trumpiști din sediul clădirii Capitoliului
Scene cu protestatarii trumpiști din sediul clădirii Capitoliului

În jurul orei trei dimineaţa, ora României, după ce clădirea a fost evacuată complet de protestatari şi verificată în amănunt, liderii Congresului și-au reluat sesiunea, declarându-l, într-un final, victorios pe Joe Biden. Ulterior, un senator democrat a postat o fotografie cu buletinele de vot ale colegiilor electorale, declarând că acestea au fost salvate de personalul Senatului atunci când a fost evacuată sala de şedinţe.