Home » Când, unde, cum » Singurul traseu de drumeție din lume pe care turiștii au interzis să vorbească. Motivul nebănuit

Singurul traseu de drumeție din lume pe care turiștii au interzis să vorbească. Motivul nebănuit

Manolică Anca / 27.07.2022, 16:13
Singurul traseu de drumeție din lume pe care turiștii au interzis să vorbească. Motivul nebănuit

Un traseu pietonal de pe malul unui lac din zona rurală a Taiwanului a fost desemnat singurul traseu de drumeție din lume pe care turiștii au interzis să vorbească. Ba mai mult, a fost și certificat ca fiind singurul „traseu liniștit” din întreaga lume. Iată mai multe despre acest traseu special din comitatul Yilan.

Traseul circular al lacului Cuifeng, singurul din lume pe care turiștii au interzis să vorbească

Traseul circular al lacului Cuifeng, primul traseu liniștit din lume, este situat în jurul lacului Cuifeng, între Muntele Taiping și Muntele Dayuan, din comitatul Yilan. Este cel mai mare lac alpin din Taiwan.

Construit pe vechile șine ale unei căi ferate forestiere, la altitudini cuprinse între 1.900 și 2.000 de metri deasupra nivelului mării, traseul șerpuiește prin pădurea luxuriantă, umedă și acoperită cu mușchi gros, care acționează ca un strat de spumă naturală ce absoarbe sunetul.

Ca urmare, se simte ca o cameră de control audio naturală. Departe de zumzetul zgomotului cauzat de om, cel mai mic volum măsurat este mai mic de 25 de decibeli, ceea ce este aproape silențios.

Se dorește experimentarea „peisajului sonor”

În 2018, în jurul lacului Cuifeng a fost înființat primul „Silent Trail” național, permițând turiștilor care merg pe traseul lung de 3,95 de kilometri să experimenteze „peisajul sonor” prin ascultare profundă. Acest act a ajutat la conservarea petecului de pădure. Prin ascultare profundă și reciprocitate, popoarele indigene au coexistat și au prosperat în armonie cu lumea naturală timp de multe generații.

Lacul Cuifeng
Lacul Cuifeng

Organizația non-profit Quiet Parks International (QPI) a premiat oficial Traseul circular al lacului Cuifeng din muntele Taiping din Taiwan ca fiind primul Traseu liniștit din lume la 18 iulie 2022, de Ziua mondială a Ascultării.

Potrivit Quiet Parks, aceasta are misiunea de a salva liniștea în beneficiul tuturor vietăților. Păstrarea liniștii naturale înseamnă păstrarea peisajului sonor natural care a aparținut inițial terenului, păstrând astfel viața naturală și habitatul de pe acel teren.

Traseul este frecventat de turiști

Potrivit Biroului de Silvicultură, Traseul de munte al lacului Cuifeng a fost construit de-a lungul traseului vechii căi ferate de marfă care se învârtea în jurul lacului. Pe acest traseu, vizitatorii se pot bucura de aproape de priveliștea pe apă, pe o lungime de 3,95 kilometri.

Traseul este frecventat de turiști, dar mulți se întorc la capătul celor 300 de metri de pasarelă din lemn. Mulțimea rară păstrează liniștea naturală a traseului, iar secțiunea propriu-zisă „Quiet Mountain Trail” este desemnată între bornele kilometrice 2,2 km și 3,7 km.

„Traseul liniștit din Pădurea Națională Taipingshan este un pas înainte în direcția conștientizării ecologice a umanității; o oportunitate de a reflecta în cadrul lumii naturale care ne înconjoară. Lăsați pădurea să crească și vocea naturii să cânte. Plimbați-vă liniștit pe o potecă tăcută și ascultați pământul din jur.”, a spus Nicholas McMahan, director al QPI Quiet Trails.

Această ocazie va pregăti scena pentru înființarea a multor alte trasee liniștite certificate în Taiwan și în întreaga lume,