Home » Când, unde, cum » Stema Ucrainei. Care sunt culorile reprezentative și ce semnifică simbolul de pe ea

Stema Ucrainei. Care sunt culorile reprezentative și ce semnifică simbolul de pe ea

Alexandru Cazacu / 02.03.2022, 12:50
Stema Ucrainei. Care sunt culorile reprezentative și ce semnifică simbolul de pe ea

În ultimele zile, privirea tuturor a fost îndreptată către Ucraina, cea mai mare țară din Europa, după Rusia. Însă, aceasta din urmă se întinde pe două continente (Europa și Asia). În rândurile următoare ale acestui articol, noi vă vom spune totul despre stema Ucrainei. Care sunt culorile reprezentative și ce semnifică simbolul de pe aceasta, puteți afla în continuare.

Care sunt culorile reprezentative și ce semnifică simbolul de pe stema Ucrainei

Toată lumea știe că istoria Ucrainei este legată în multe momente de cea a Rusiei. Influențele rusești se pot vedea la tot pasul în Ucraina, însă suveranitatea, identitatea și independența acesteia nu pot fi puse sub semnul întrebării.

Precum toate națiunile lumii, Ucraina are și ea propriul drapel, imn și stemă. Atât steagul, cât și stema Ucrainei au aceleași culori, adică galben și albastru. Stema acestei țări este un scut albastru, conturat cu galben, care are în interior un trident galben.

Stema Ucrainei reprezintă o compoziție pre-heraldică ce are legătură cu o dinastie de prin secolul al X-lea. Abia câteva veacuri mai târziu au fost adăugate și alte elemente. Chiar dacă originea și semnificația tridentului de pe emblemă sunt greu de stabilit, s-ar părea că acesta are legătură cu scrierea cuvântului „libertate”. Începând din 1992, tridentul este stema oficială a Ucrainei.

Stema Ucrainei. Care sunt culorile reprezentative și ce semnifică simbolul de pe ea
Stema Ucrainei. Care sunt culorile reprezentative

Cum ar fi apărut stema Ucrainei

Așadar, începând din luna februarie a anului 1992, tridentul apare ca principala figură heraldică de pe stema Ucrainei. Însă, de ce a fost ales tridentul pentru a devenit baza stemei? Ei bine, de-a lungul vremii s-au efectuat mai multe studii pentru a se afla care este rolul acestui simbol în istoria Ucrainei.

Unii cercetători sunt de părere că simbolul de pe stema Ucrainei este de fapt o imagine stilizată a șoimului Rarog. În schimb, alți oameni susțin că simbolul respectiv nu este un șoim, ci cioara lui Odin.

Există mai multe variante în acest sens, iar potrivit uneia, tridentul există de pe vremea prințului Svyatoslav, care ar fi deținut un sigiliu cu acesta. Cu toate acestea, unii istorici spun că simbolul respectiv este mult mai vechi.

Ipotezele nu se termină aici, deoarece mulți cercetători cred că tridentul este o monogramă, cuvântul „voință” fiind înscris în simbol. Potrivit acestora, Vladimir, fiul prințului Svyatoslav, a contribuit la răspândirea simbolului. Se spune că el a poruncit realizarea unor monede care aveau pe o parte imaginea sa, iar pe cealaltă un trident. Nu există dovezi documentare ale acestei versiuni.

Lucruri interesante despre Ucraina

Acum că am aflat toate aceste lucruri despre stema Ucrainei, haideți să vă spunem și câteva curiozități despre vecinii noștri ucraineni. Iată care sunt acestea:

  • În Ucraina putem găsi „Tunelul dragostei”. Mai exact, în apropiere de Klevan există o linie de cale ferată acoperită de o boltă formată din ramurile pomilor de pe lângă. Aceasta a devenit o destinație preferată pentru mulți îndrăgostiți.
  • Druzhkivka este unul dintre puținele locuri de pe Glob în care se păstrează copaci fosilizați. Acești arbori au o vechime de peste 200 de milioane de ani și formează o pădure fosilizată ce se întinde pe 1 hectar de teren.
  • În 1886, geografii din Imperiul Austro-Ungar au stabilit centrul geografic al Europei în satul Dilove, din Ucraina.