Home » Când, unde, cum » Tainele tunelurilor care străbat Europa. Sunt peste 2000. Unde duc de fapt

Tainele tunelurilor care străbat Europa. Sunt peste 2000. Unde duc de fapt

Manolică Anca / 10.05.2022, 11:13
Tainele tunelurilor care străbat Europa. Sunt peste 2000. Unde duc de fapt

În Europa există peste 2.000 de tuneluri subterane care nu duc nicăieri și despre care există foarte puține date istorice. Cunoscute sub numele de tuneluri „erdstall”, acestea sunt localizate într-un amestec de țări europene, cu cele mai mari concentrații în Bavaria (aproximativ 700) și Austria (alte 500), dar și în Franța sau Marea Britanie. Care ar fi originile și utilizările lor.

Sistemele subterane ciudate care străbat Europa

Există nenumărate sisteme de tuneluri în întreaga lume, dar tunelurile erdstall se disting prin câteva deosebite. Termenul „erdstall” provine din limba germană și se traduce liber prin „loc sub pământ”, „grajd de pământ” sau „tunel minier”. Eticheta a ajuns să fie asociată cu o varietate foarte specifică de pasaje subterane create de om.

De regulă, un sistem erdstall este alcătuit din tuneluri înguste care au fost sculptate într-o formă netedă, ovulară, aliniate fie pe verticală, fie pe orizontală. Pasajele tind să fie foarte strâmte, având doar câțiva metri înălțime pe câțiva metri lățime. Unele dintre tunelurile erdstall descoperite conțin structuri rudimentare în terminația lor care ar fi putut fi bănci, deși nu se știe cine ar fi vrut să stea acolo în întuneric.

Un alt aspect al tunelurilor sunt punctele de strangulare numite „schlupfs” sau „slip outs”. Aceste găuri mult prea strâmte ar acționa ca puncte de tranziție între porțiuni ale pasajelor săpate la o înălțime mai mare sau mai mică, obligând pe oricine trecea prin ele să se chinuie să se strecoare.

Tainele tunelurilor erdstall
Tainele tunelurilor erdstall

Tunelurile Erdstall se remarcă, de asemenea, prin faptul că au un singur punct de intrare și ieșire, de obicei ascunse în urmele vechilor așezări sau chiar ascunse în sălbăticie. Această caracteristică a făcut ca fluxul de aer prin tuneluri să fie aproape inexistent.

Când se presupune că ar fi fost create aceste tuneluri și la ce ar fi folosit

Potrivit atlasobscura.com, pe toate aceste tuneluri le leagă aceeași undă de mister. Deși este probabil ca astfel de tuneluri să fi fost create în timpul Evului Mediu, încă din secolul al XII-lea, lipsa totală a indiciilor arhelogice din pasajele le face greu de datat. În plus, arhiva istorică nu conține nicio relatare cunoscută despre construcția tunelurilor.

Având în vedere aspectul lor ciudat și lipsa și mai ciudată a artefactelor, au apărut o mulțime de speculații cu privire la utilizarea și scopul acestor tuneluri. Într-un articol publicat în 2011 în Der Spiegel, care a stârnit un val de interes pentru erdstall, au fost prezentate o serie de posibile semnificații.

Una dintre teorii spune că acestea au fost folosite pentru depozitare, dar pasajele înguste de alunecare, și faptul că multe dintre ele se află sub linia de plutire și se umplu ocazional cu apă, fac ca acest lucru să nu fie deloc practic.

Ascunzători pentru fermieri?

O altă explicație populară, susținută în articol de către cercetătorul erdstall Josef Weichenberger, a descris tunelurile ca fiind ascunzători importante pentru fermierii care căutau să fugă de triburile de pradă. În opinia lui Weichenberger, țăranii care sculptau pasajele erdstall se adăposteau temporar în tuneluri, luând cu ei obiectele de valoare.

Potrivit acestuia, pasajele ar fi fost cumva separate în mai multe camere, existând un fel de închizători în așa fel încât să fie reținut oxigenul în fiecare secțiune. Și, pe măsură ce oxigenul dintr-un spațiu se epuiza, oamenii mergeau în următoarea.

Explicația tunelurilor ca mijloc de apărare este puțin cam greu de crezut, nu doar pentru că pasajele erdstall sunt atât de claustrofobe, ci și pentru că au o singură intrare, lucru care le face să pară ca niște sicrie lungi de pământ pentru oricine încearcă să se ascundă sau să evadeze prin ele.  Chiar dacă ar fi fost folosite ca adăpost temporar, această idee este una cam periculoasă. Dar nu imposibilă.

Tainele tunelurilor erdstall
Tainele tunelurilor erdstall

În Austria, folclorul local sugerează că au fost construite de spiriduși

Deși Weichenberger a respins ideea că tunelurile au avut un scop spiritual, având în vedere lipsa de detalii referitoare la crearea sistemelor erdstall, se pare că ar fi putut fi aproape orice. Der Spiegel spune că acestea ar fi putut fi create ca „stații” de trecere pentru sufletele celor decedați sau chiar ascunzători pentru demoni și spirite întunecate. De altfel, în Austria se spune că au fost construite de spiriduși.

Pe de altă parte, acestea au fost comparate cu niște canale de naștere simbolice, ceea ce implică faptul că pasajele subterane misterioase ar fi putut servi drept locuri de renaștere ceremonială, în care oamenii încercau să scape de boli și de suferințe în timp ce se strecurau prin deschiderile strâmte.

În prezent, majoritatea sistemelor erdstall descoperite sunt închise publicului din cauza faptului că sunt foarte înguste. Există însă câteva, cum ar fi Erdstall Ratgöbluckn din Perg, Austria, care permit vizitatorilor să intre atât cât le permit limitele lor claustrofobice.