Home » Când, unde, cum » Țara din Europa care are desenată o cruce albă pe steag. Ce semnificație aparte poartă

Țara din Europa care are desenată o cruce albă pe steag. Ce semnificație aparte poartă

Cojocaru Cristian / 10.03.2022, 10:09
Țara din Europa care are desenată o cruce albă pe steag. Ce semnificație aparte poartă

Fiecare țară are propriile simboluri naționale. Imnul național, steagul, stema, printre altele, sunt ceea ce țările și oamenii lor țin aproape de inimă. În timp ce fiecare dintre ele adaugă o valoare unică țării, steagul este un simbol unic pentru fiecare națiune, atent proiectat și ales într-un moment semnificativ al istoriei. Află care este țara care are o cruce albă pe steag și care este semnificația acesteia.

De ce are Elveția o cruce albă pe steag

Fiecare steag este asociat cu călătoria țării, din momentul în care a fost doar o idee și până în punctul în care a devenit simbolul oficial al libertății. Steagul elvețian a avut, de asemenea, călătoria sa tumultoasă prin istoria civilizată. Reprezintă luptele pe care elvețienii au trebuit să le depășească pe drumul lor către independență. Pentru a afla ce semnifică acesta, trebuie să facem o călătorie în timp pentru a vedea ce face acest steag special și ce reprezintă el.

Ca orice altă țară care a trecut prin diferite perioade de civilizație, Elveția are propria sa istorie lungă și complicată. Între secolele XII – XIV, Elveția a fost împărțită în provincii, cunoscute și sub denumirea de cantoane. Fiecare canton a funcționat independent cu propriul steag și stemă. Cu toate acestea, în timpul acestor secole, cantoanele făceau toate parte din Sfântul Imperiu Roman.

Sfântul Imperiu Roman avea puterea de a acorda țărilor aflate sub conducerea sa permisiunea de a opera sub un simbol special în timpul războiului. Împăratul a permis cantonului Schwyz să opereze sub crucea albă, care era considerată un simbol al armelor lui Hristos, alături de steag roșu original. Deci, un banner roșu plus o cruce albă sunt egale cu designul steagului de astăzi.

Fapt amuzant, Cantonul Schwyz este, de asemenea, locul de origine pentru numele țării astăzi. Formarea acestei federații a fost menționată de multe ori de-a lungul istoriei. Cu toate acestea, data cea mai probabilă corectă este indicată în 1291. Inițial, doar trei cantoane făceau parte din confederație: Uri, Schwyz și Unterwalden.

Aceste cantoane au lucrat împreună ca un întreg, deși încă funcționau sub simboluri separate. În ultimii ani, federația s-a extins până au fost opt ​​cantoane, apoi au fost 13 cantoane până când numărul a ajuns la 26. Întemeierea Confederației este importantă, deoarece mai târziu, aceasta devine asociată cu simbolul drapelului după bătălia de la Laupen.

În 1339, Vechea Confederație Elvețiană s-a alăturat Bernei pentru a lupta împotriva Habsburgilor, cunoscută astăzi ca Bătălia de la Laupen. Berna și Confederația au învins, iar la scurt timp după aceea, Berna s-a alăturat confederației. Deoarece cantoanele încă funcționau cu propria lor stemă și steaguri, a devenit dificil să deosebești inamicii de aliați în timpul bătăliei. Există diferite surse despre cum a apărut simbolul. Totuși, cel mai de încredere este că soldații din cadrul confederației au cusut simbolul crucii albe în uniformele lor. În acest fel, soldații au putut să-și recunoască oamenii.

cruce albă steag
Steagul Crucii Rosii este opusul celui elvetian

Steagul elvețian și cel al Crucii Roșii

Din păcate, steagul alb și roșu nu a fost întotdeauna prezent de-a lungul istoriei. În 1798, steagul adoptat de cantoane a fost desființat. Acest lucru se datorează faptului că Napoleon și trupele franceze au mărșăluit în Elveția și au demolat sistemul independent al cantoanelor și simbolurile acestuia. Napoleon a introdus un steag tricolor pentru a simboliza operațiunea Elveției în ansamblu sub o singură lege și un guvern. Dar, acest steag nu a fost folosit odată ce perioada Helvetică s-a încheiat.

În cele din urmă, după ani în care nu a avut un drapel unificat, în 1848, țara a decis să includă drapelul în constituție. Atunci a fost stabilit oficial ca drapel național al Elveției. După cum am vorbit deja, culorile primare ale steagului sunt alb și roșu. Crucea albă din centrul steagului are brațe care au lungime egală. Sunt cu o șesime mai lungi decât sunt mai largi. Există încă dezbateri cu privire la originea culorii roșii utilizate în steag. Unii cred că simbolizează sângele lui Hristos, în timp ce unii presupun că reprezintă culoarea vechiului steag bernez.

O caracteristică unică a drapelului elvețian este că, spre deosebire de alte steaguri din lume, care au o formă dreptunghiulară, acest steag special are formă pătrată. Este unul dintre cele două steaguri din lume care au asta. Cu toate acestea, la evenimente precum Jocurile Olimpice, reprezentanții elvețieni flutură un steag dreptunghiular pe care să-l păstreze cu alte națiuni.

Crucea Roșie a fost fondată de un nativ elvețian, Henry Dunant, în 1863, la Geneva. Simbolul propus a fost versiunea inversată a drapelului elvețian. Deci, steagul Crucii Roșii ar consta dintr-o cruce roșie pe un banner alb. Deși, până în prezent, aceste simboluri sunt adesea confundate din cauza asemănării lor. Cel mai simplu mod de a vă aminti „care este care” este prin indiciu din nume, „cruce roșie”, deoarece descrie culoarea simbolului.

Mulți oameni confundă simbolul steagului elvețian cu sigla organizației umanitare, Crucea Roșie, și nu este surprinzător, deoarece sunt originare din aceeași țară. Cu toate acestea, există o diferență între aceste două steaguri. În timp ce steagul elvețian este format dintr-o cruce albă în centrul unui câmp roșu, steagul Crucii Roșii este opusul. crucea este roșie, iar fundalul este alb.

Elveția nu a mai luptat într-un război militar de foarte mult timp. Mai exact, Elveția nu a făcut parte din niciun război de 500 de ani încoace. În 1815, a declarat starea de neutralitate, unde Elveția a proclamat că va rămâne neutră în orice viitoare conflicte armate între state. În 1920, Liga Națiunilor a acceptat în mod oficial neutralitatea autoimpusă a Elveției. Cu aceasta, Elveția și steagul său au devenit un simbol al păcii, securității și egalității pentru viețile umane.

Steagul elvețian este protejat de legea elvețiană. Folosirea steagului pentru uz comercial și personal se pedepsește cu amendă sau chiar închisoare, în funcție de infracțiune. Steagul unei țări reprezintă o parte vitală a istoriei sale și a poporului său, așa că nu este surprinzător că, după istoria lungă și semnificativă a drapelului elvețian, acesta este protejat cu înverșunare.