Anterior, în țara respectivă a fost promulgată legea potrivit căreia animalele domestice sunt considerate „ființe vii”. Pentru ca lucrurile să meargă și mai departe, acum este introdusă custodia alternativă pentru animalele de companie în caz de divorț. Află care este țara a cărei legislație prevede aceste lucruri.
Conform legislației spaniole, animalele de companie sunt considerate la fel ca și copiii, ăn cazul audierilor de divorț sau atunci când cazurile de moștenire sau datorii trebuie soluționate de către instante. Când judecătorii decid cine ar trebui să aibă câinele familiei, ei trebuie să ia în considerare și bunăstarea animalului, așa cum ar proceda dacă ar avea de-a face cu copii.
Custodia comună a animalului de companie va fi o opțiune deschisă judecătorilor în audierile de divorț, care trebuie, de asemenea, să decidă cine plătește facturile veterinare și hrana animalului. În Spania, 49,3% dintre casele spaniole au un animal de companie, dar țara are și a patra cea mai mare rată de divorțuri din Uniunea Europeană, potrivit Fundacion Affinity, o companie de îngrijire a animalelor de companie.
Conform noii legi, maltratarea animalelor de companie va fi, de asemenea, considerată o infracțiune, ca și cum proprietarul ar fi abuzat o altă persoană. Dacă cineva găsește un animal de companie abandonat, are datoria publică să încerce să-l localizeze pe proprietar sau să informeze autoritățile, așa cum ar proceda dacă ar întâlni un copil pierdut. Spania se alătură Franței, Germaniei,Elveției, Austriei și Portugaliei, care sunt celelalte țări europene care au acordat animalelor de companie același statut legal.
„Acest lucru arată că ne schimbăm mentalitatea și vedem animalele ca ființe vii cu capacitatea de a simți durere, fericire, tristețe și nu au nimic de-a face cu o piesă de mobilier sau un spectacol”, a declarat Lola García, un avocat specializat în drepturile civile.
Schimbarea legii pentru animalele de companie a fost introdusă de socialiști și de partidul de extremă stânga Unidas Podemos și a fost susținută de toate celelalte partide, cu excepția partidului de extremă dreapta Vox. Sandra Guaita, deputată socialistă, care a prezentat legea parlamentului, a spus că oricine se opune schimbării va „nega durerea și suferința animalelor”.
„Ar trebui să acceptăm că animalele nu sunt obiecte, sunt ființe vii care simt și suferă”, a spus ea.
Noua lege vine pe măsură ce sprijinul în Spania pentru luptele cu tauri a fost în scădere în ultimii ani. În timp ce unii spanioli îl consideră parte a culturii națiunii, alții o condamnă ca fiind crudă. Un sondaj din 2019 pentru El Español, un ziar online, a constatat că 56,4% dintre spanioli sunt împotriva luptei cu tauri, în timp ce 24,7% erau pentru și 18,9% erau indiferenți.
Podemos, care face pare din Guvernul de la Madrid, doreşte să meargă şi mai departe în această direcţie şi speră să adopte în 2022 un proiect de lege ce vizează, mai ales, interzicerea vânzărilor de animale de companie în magazine.