Home » Când, unde, cum » Țara din Europa unde fiecare casă are adăpost anti-bombă. E menționat clar în lege

Țara din Europa unde fiecare casă are adăpost anti-bombă. E menționat clar în lege

Alexandru Cazacu / 10.03.2022, 18:00
Țara din Europa unde fiecare casă are adăpost anti-bombă. E menționat clar în lege

Știați că, în Europa există o țară în care fiecare locuință are un adăpost anti-bombă? Tot aici, proprietarii de blocuri sunt obligați prin lege să construiască și să amenajeze astfel de adăposturi. Află în continuarea acestui articol care este țara din Europa în care toate casele au un adăpost anti-bombă. Acest lucru este menționat în lege.

Țara din Europa în care fiecare locuință are un adăpost anti-bombă

Ca urmare a conflictului militar dintre Rusia și Ucraina, mulți oameni se întreabă cum se pot adăposti în cazul unui potențial atac. Ei bine, în Elveția, fiecare care casă are un adăpost anti-bombă. De fapt, elvețienii au suficiente adăposturi nucleare pentru găzdui întreaga populație a țării. Evident, asta doar în cazul în care va fi vreodată nevoie de ele.

Elvețienii cheltuie mai bine de 20% din bugetul lor pentru a se asigura că sunt protejați împotriva oricărui dezastru, fie el natural sau de altă natură. Interesant este faptul că ei nu fac asta din cauza unor temeri, ci pentru că legea le-o cere.

Mai exact, conform articolelor 45 și 46 din Legea federală elvețiană cu privire la Protecția Civilă, „Fiecare locuitor trebuie să aibă un loc protejat la care se poate ajunge rapid de la locul său de reședință” și „proprietarii de blocuri de locuințe sunt obligați să construiască și să amenajeze adăposturi în toate locuințele noi”, potrivit, swissinfo.ch.

Dotările unui adăpost anti-bombă din Elveția

În 2006, în Elveția existau în jur de 300.000 de adăposturi în locuințe, instituții și spitale, la care se adăugau alte 5.100 de adăposturi publice. Toate acestea, puteau să ofere adăpost pentru un număr de 8,6 milioane de oameni (o acoperire de 114%).

În cea de doua jumătate a anilor ’60, Elveția a început construcția sistematică a adăposturilor. La vremea respectivă, elvețienii au luat această decizie temându-se de o potențială lovitură nucleară și a spectrului unei invazii sovietice.

Așadar, după cum spuneam și în primele rânduri, în fiecare locuință sau clădire din această țară există câte un buncăr anti-bombă, potrivit shtiu.ro. În plus, toate aceste adăposturi sunt amenajate după anumite standarde.

Țara din Europa în care fiecare locuință are adăpost anti-bombă
În fiecare casă din această țară europeană există câte un adăpost anti-bombă

Sisteme de ventilație și uși din beton

Adăposturile sunt la subsolul fiecărei case și dispun de uși din beton groase de 20 cm. Balamalele sunt fixate foarte bine în zidurile de beton, iar ușile sunt prevăzute cu unelte care să ajute pe cei din interior să le deschidă în caz că rămân blocate. Există și o altă ușă la fel de groasă, însă de dimensiuni mai mici, pe unde se poate ieși din buncărul respectiv.

De asemenea, adăposturile sunt prevăzute cu sisteme de ventilație care filtrează aerului din interior. În cazul unei explozii nucleare, supapa montată interiorul sistemului de ventilație se va închide automat.

Spre deosebire de alte astfel de buncăre, un adăpost anti-bombă din Elveția nu dispune de o gură de aerisire vizibilă la nivelul solului. În schimb, ventilarea buncărului se face prin intermediul unei găuri de aerisire ce se găsește în tocul de beton al ușii, potrivit shtiu.ro. Coșul aerisirii trebuie să aibă anumite dimensiuni, iar grătarul este prin în interior, pentru ca atacatorii să nu-l poată deschide.