Home » Când, unde, cum » Timpul trece mai repede la altitudini mai înalte? Descoperirea uimitoare făcută de oamenii de știință

Timpul trece mai repede la altitudini mai înalte? Descoperirea uimitoare făcută de oamenii de știință

Manolică Anca / 08.11.2021, 10:06
Timpul trece mai repede la altitudini mai înalte? Descoperirea uimitoare făcută de oamenii de știință

Timpul trece mai repede la altitudini mai înalte? Este întrebarea pe care mulți pasionați în domeniu și-o pun. Pentru aceasta, oamenii de știință au efectuat numeroase cercetări care au dus la o descoperire uimitoare. Altitudinea influențează timpul! Cum se explică acest fenomen.

Cercetătorii au descoperit că timpul trece mai repede la altitudini mai înalte

De-a lungul timpului, cercetările au evidențiat o mulțime de curiozități pe care poate nu le știai despre gravitație. Acesta este și subiectul acestui articol, în care vom vorbi despre cum influențează altitudinea timpul. Cum se explică faptul că timpul trece mai repede la altitudini mai înalte.

Oamenii de știință au confirmat una dintre teoriile relativităţii ale lui Einstein potrivit căreia, cu cât ne aflăm mai departe de Pământ, cu atât timpul trece mai repede. Astfel, am putea spune că timpul trece mai rapid în vârful unei clădiri decât în ​​zona inferioară. Acest efect este cunoscut sub numele de „dilatare gravitațională a timpului” .

Este o consecință a teoriei relativității a lui Einstein

Așadar, oamenii de știință din SUA confirmă faptul că timpul trece mai repede dacă locuieşti la ultimul etaj al unui zgârie-nori decât la parter, cu toate că diferenţele sunt extrem de mici, potrivit The Telegraph. Descoperirea făcută confirmă o teoria propusă pentru prima dată de Einstein potrivit căreia limba unui ceas se roteşte mai repede cu cât este la o distanţă mai mare de sol.

Albert Einstein
Albert Einstein

Cu toate că acest concept a fost acceptat de mai mulți ani, în prezent, diferența poate fi măsurată cu o precizie uimitoare. Cu ajutorul ceasurilor de ultimă generație, fizicienii de la Institutul Naţional de Standarde şi Tehnologie, Colorado au descoperit că doar urcând câteva trepte timpul trece mai rapid. De exemplu, o persoană care locuieşte la etajul 102 al clădirii Empire State Building, la circa 380 de metri înălțime, îşi pierde 104 milionimi dintr-o secundă, spune unul dintre cercetători, James Chin-Chou Wen.

Forța gravitațională este mai mică

Experimentul dovedeşte teoria că ceasurile care se regăsesc la altitudini mai mari merg mai repede, deoarece acestea sunt supuse unei forţe gravitaţionale mai mici. Însă potrivit unui cercetător, fenomenul numit „dilatare temporală gravitaţională” nu are un impact asupra vieţii omenești. „Diferenţa este mult prea mică pentru a fi percepută de om, dar ea poate furniza aplicaţii practice în geofizică şi alte domenii”, spune acesta.

Rezultatele obținute în urma cercetărilor vor reprezenta baze de calcul pentru viitoarele studii care caută să îmbunătățească tehnologia de măsurare a câmpului gravitaţional.

Teoria lui Albert Einstein, potrivit căreia timpul este relativ, spune că „timpul meu nu este acelaşi cu timpul tău, dacă ne mişcăm diferit.” De exemplu, dacă iei un avion de la Bucureşti la Cape Town, vei fi în contratimp cu câteva nanosecunde faţă de cei care au rămas pe loc. Așadar intervalul de timp dintre două puncte stabile nu este fix, ci depinde de contextul în care se măsoară.