Home » Life & Style » De ce a apărut Einstein cu limba scoasă în celebra poză. Povestea nebănuită a imaginii memorabile

De ce a apărut Einstein cu limba scoasă în celebra poză. Povestea nebănuită a imaginii memorabile

Manolică Anca / 08.02.2021, 17:37
De ce a apărut Einstein cu limba scoasă în celebra poză. Povestea nebănuită a imaginii memorabile

Poate una dintre cele mai cunoscute fotografii care îl are în prim plan pe imensul fizician Albert Eistein, are în spate o poveste cel puțin interesantă. Iată de ce a apărut Einstein cu limba scoasă în celebra poză și la ce sumă a ajuns să fie licitată.

De ce a apărut Einstein cu limba scoasă în celebra poză

Cea mai cunoscută fotografie care îl are în prim plan pe Albert Einstein a fost făcută la o petrecere organizată cu ocazia zilei de naștere a fizicianului, la împlinirea vârstei de 72 de ani. Pe 14 martie 1951, fotograful de la United Press, Arthur Sasse, încerca să-l convingă pe fizician să mai afișeze un ultim zâmbet pe față pentru a îi mai face o fotografie. Însă fizicianul, obosit de la atâta conversat cu oamenii şi zâmbit non-stop, a ales să scoată limba la el.

Fizicianului i-a plăcut atât de mult fotografia, încât a doua zi, după ce a văzut-o publicată în ziar, le-a cerut celor de la United Press nouă copii numai pentru el. Una dintre ele a fost semnată de fizician și oferită unui reporter. Pe data de 9 iunie 2009, această fotografie semnată de Einstein a fost vândută la licitaţie cu 74.324 de dolari, un record absolut pentru o poză cu Albert Einstein. Astfel, această fotografie avea să devină una dintre cele mai memorabile imagini cu fizicianul şi a rămas în memoria colectivă până în ziua de astăzi.

De ce a apărut Einstein cu limba scoasă în celebra poză
De ce a apărut Einstein cu limba scoasă în celebra poză

Albert Einstein nu a rămas niciodată corigent la matematică!

În anii ’30, publicația „Ripley’s Believe It or Not!” publica un articol în care se făcea o dezvăluire total neașteptată: „Cel mai mare matematician în viață a picat la matematică!”. Chiar și în ziua de astăzi, informația apare în numeroase articole despre viața lui Albert Einstein. Doar că nu este adevărată! Aceasta a fost dezmințită chiar de savant, la acea vreme: „Înainte de vârsta de 15 ani, stăpâneam calculul diferențial și integral. Nu am picat niciodată la matematică”. Iar acest lucru a fost confirmat și de spusele profesorului care a încercat să îi dea lecții particulare a recunoscut că era depășit de abilitățile incredibile ale puștiului Albert Einstein.

De fapt, Albert Einstein a fost un copil-geniu al matematicii, fiind cu ani înaintea colegilor săi de școală. Avea doar 12 ani când a învățat singur algebră și geometrie euclidiană, într-o vară. La aceeași vârstă a descoperit o nouă demonstrație a Teoremei lui Pitagora. Meditatorul său, Max Talmud, a povestit cum, după ce i-a dat lui Einstein primul său manual de geometrie, după doar câteva săptămâni, copilul de doar 12 ani învățase tot ce se putea din paginile cărții.

„Din acel punct, s-a dedicat complet matematicii. Geniul său era evident, nu am mai întâlnit niciodată pe cineva ca el. N-a durat mult până când a atins un nivel al cunoștințelor ce îl depășea cu mult pe al meu. Nu am mai reușit să țin pasul cu el. Pasiunea sa pentru geometrie și algebră l-a dus la concluzia că natura și întreaga lume ce ne înconjura erau guvernate de structuri matematice”, a spus Max Talmud.