Home » Când, unde, cum » Top 5 cele mai vechi icoane ale Maicii Domnului. Când au fost realizate și ce taine ascund

Top 5 cele mai vechi icoane ale Maicii Domnului. Când au fost realizate și ce taine ascund

Manolică Anca / 14.05.2022, 10:34
Top 5 cele mai vechi icoane ale Maicii Domnului. Când au fost realizate și ce taine ascund

Vechiul și Noul Testament oferă multe descrieri ale cuvintelor și acțiunilor lui Iisus, dar niciuna despre înfățișarea Sa. De aceea, pictorii și iconarii s-au bazat mai ales pe canonul artistic, mai degrabă decât pe realism, atunci când au trebuit să Îl înfățișeze pe Fiul lui Dumnezeu în icoane sau fresce. Același principiu este valabil și în cazul Maicii Domnului, deoarece nici Scripturile nu oferă multe detalii despre înfățișarea Ei. Iată care sunt cele mai vechi icoane cu Fecioara Maria.

Cele mai vechi reprezentări ale Maicii Domnului

Așa cum nu știm cum arăta Iisus, nu știm nici cum arăta mama Sa, Maria. Însă, dacă ne uităm la primele reprezentări ale Maicii Domnului, putem deduce multe despre principalele trăsături de caracter pe care artiștii au dorit să le sublinieze: de la îngrijirea și dragostea maternă până la ascultarea față de Dumnezeu.

Locul pe care Maica Domnului îl ocupă atât în dogmă și în viața liturgică, cât și în inimile credincioșilor este recunoscut de Biserică, în special prin mulțime de icoane închinate Ei. Icoana Maicii Domnului ocupă locul imediat următor după icoana Mântuitorului Hristos.

Cea mai veche dintre reprezentările Fecioarei, cunoscute nouă, se regăsește în catacomba Sfânta Priscila din Roma și este considerată ca aparținând veacului al II-lea. Însă, prima reprezentare în icoană a Maicii Domnului aparține Sfântului Evanghelist Luca.

1. Catacomba Sfânta Priscila din Roma

Această imagine pictată pe pereții Catacombelor Priscillei, situate sub Via Salaria din Roma, în ceea ce a fost o carieră, o arată pe Maria în timp ce îl alăptează pe pruncul Iisus așezat în poala ei și uitându-se către privitorul. Lucrarea datează din secolul al II-lea, pe vremea când creștinismul era încă o practică ilegală în Roma imperială.

Catacomba Sfânta Priscila din Roma / captură foto: alteia.org
Catacomba Sfânta Priscila din Roma / captură foto: alteia.org

Primii creștini se întâlneau în catacombe pentru a-și îngropa morții și pentru a se ruga la mormintele martirilor, motiv pentru care operele de artă din această epocă ne pot spune multe despre idealurile și valorile primelor comunități creștine.

2. Fecioara cu magii, Roma, secolul al III-lea

În Evanghelii lipsesc descrierile apariției lui Iisus și a Mariei, dar abundă în descrieri cu privire la acțiunile lor. Una dintre cele mai populare a fost sosirea magilor după nașterea lui Iisus.

Fecioara cu magii, Roma
Fecioara cu magii, Roma

Această imagine, care datează din secolul al III-lea, îi înfățișează pe magi adorându-l pe Pruncul Iisus, care este ținut în brațe de mama sa, Maria. Aceasta a fost folosită pentru a decora un sarcofag care se află acum la Muzeele Vaticanului din Roma.

3. Panagia Soumela, pictată de Sfântul Evanghelist Luca

Este prima reprezentare în icoană a Maicii Domnului, chipul Său apropiindu-se cel mai mult de cel real. Icoana a fost găsită la sfârșitul secolului al IV-lea d.Hr. într-o peșteră de pe Muntele Mela, o mănăstire fiind construită chiar pe acest loc pentru slava lui Dumnezeu. Icoana a fost redenumită Panagia Soumela. Conform tradiției, Sfânta icoană a Panaghiei Athiniotissa a fost transferată acolo de îngeri.

Panagia Soumela
Panagia Soumela

4. Protectoare a poporului roman, Roma, secolul al V-lea

Una dintre icoanele bizantine tradiționale apărute în secolul al V-lea, când creștinismul devenise religia oficială a Imperiului Roman, o înfățișează pe Sfânta Fecioară Maria ca Salus Populi Romani, care în latină înseamnă „sănătate a poporului roman”.

Această icoană, pictată pe un panou de cedru, o înfățișează pe Maria cu o mantie albastru închis, împodobită cu aur, peste o tunică purpurie, ținuta tipică a figurilor de putere din Roma secolului al V-lea. Ea îl ține în brațe pe Pruncul Iisus, care este înfățișat cu o carte în mâna stângă, probabil Evanghelia.

Icoană veche Fecioara Maria
Icoană veche Fecioara Maria

Spre deosebire de reprezentările din secolul al III-lea ale unor scene similare, o vedem pe Maria, și nu pe Iisus, privind direct către privitor. În prezent, aceasta este păstrată în Capela Paulină din Bazilica Santa Maria Maggiore din Roma.

5. Fecioara și Pruncul în mijlocul îngerilor și sfinților, Muntele Sinai, secolul al VI-lea

Mănăstirea Sfânta Ecaterina a fost construită în a doua jumătate a secolului al VI-lea lângă Muntele Sinai, iar în prezent este cea mai veche mănăstire locuită continuu din lume. Printre colecția sa impresionantă de manuscrise și opere de artă antice se află o imagine a Mariei și a Pruncului Iisus înconjurați de Sfântul Teodor de Amasea, Sfântul Gheorghe și doi îngeri.

Fecioara și Pruncul în mijlocul îngerilor și sfinților
Fecioara și Pruncul în mijlocul îngerilor și sfinților

În această reprezentare, Maria este așezată pe un tron, un simbol al puterii, iar cei doi îngeri privesc un cap divin care pare să se întindă din ceruri chiar deasupra capului Ei. Icoana a fost creată prin tehnica encaustică, folosind pigmenți vegetali care sunt arși cu ceară fierbinte și întinși pe suprafețe de lemn, tipică pentru realizarea icoanelor din secolul al VI-lea.