Home » Când, unde, cum » Tainele pe care le ascunde cea mai veche icoană din lume, Panagia Soumela. Chipul Maicii Domnului se apropie cel mai mult de cel real

Tainele pe care le ascunde cea mai veche icoană din lume, Panagia Soumela. Chipul Maicii Domnului se apropie cel mai mult de cel real

Manolică Anca / 10.05.2022, 15:00
Tainele pe care le ascunde cea mai veche icoană din lume, Panagia Soumela. Chipul Maicii Domnului se apropie cel mai mult de cel real

Cea mai veche icoană din lume, Panagia Soumela, se regăsește la mănăstirea omonimă din Veria, în nordul Greciei. Chipul Maicii Domnului din icoană se apropie cel mai mult de cel real, fiind este una dintre cele trei icoane pictate de Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca la cererea Sfintei Fecioare. Află mai multe despre superba icoană.

Panagia Soumela, cea mai veche icoană din lume

Mănăstirea Panagia Soumela din Grecia este situată în zona muntoasă din apropierea oraşului Veria, la aproximativ 90 de km de Tesalonic. Ea adăposteşte icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria „Panagia Soumela”. Conform tradiției, aceasta a fost pictată chiar de Sfântul Apostol și Evanghelist Luca.

Poziţionată în partea stângă a naosului, icoana Maicii noastre este cinstită cu evlavie de pelerini de pretutindeni, fiind simbolul elenismului în Pont și o amintire emoționantă a genocidului grec.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Din punct de vedere etimologic, numele icoanei și al mănăstirii derivă din numele muntelui pe care este construită, care se numește Mela. În limba greacă, „stou mela” înseamnă „la Mel”, iar în dialectul pontic se pronunță „sou Mela”. Prin urmare, este Panagia de la Muntele numit Mela.

Cine a întemeiat Mănăstirea de pe Muntele Mela din Pont

În anul 386 d.Hr., doi călugări atenieni, Barnaba și acoliatul său Sofronios, au întemeiat Mănăstirea de pe Muntele Mela din Pont, în Asia Mică, o regiune situată în Turcia de astăzi, după ce au fost chemați de însăși Fecioara să facă acest lucru.

Icoana a fost găsită la sfârșitul secolului al IV-lea d.Hr. într-o peșteră de pe Muntele Mela, iar mănăstirea a fost construită chiar pe acest loc pentru slava lui Dumnezeu. Icoana a fost redenumită Panagia Soumela. Conform tradiției, Sfânta icoană a Panaghiei Athiniotissa a fost transferată acolo de îngeri.

De-a lungul timpului, Mănăstirea a fost jefuită în nenumărate rânduri de hoți și trupe islamice, din cauza bogăției sale în obiecte de artă. Cu toate acestea, există multe referințe care vorbesc de intervenția miraculoasă a Fecioarei Maria pentru salvarea Mănăstirii.

Panagia Soumela, cea mai veche icoană din lume
Panagia Soumela, cea mai veche icoană din lume

În 1922, când grecii din Asia Mică și din Pont au fost alungați de pe pământurile strămoșilor lor, călugării au ascuns în capela Sfintei Barbara icoana Panagia Soumela, Evanghelia scrisă de mână și copiată pe pergament de Sfântul Cristofor și Sfânta Cruce făcută din lemnul donat de împăratul Manuel Comnenos.

La acea vreme, sfânta icoană a fost îngropată pentru siguranță și a rămas îngropată aproximativ treizeci de ani în pământul de sub mănăstire.

Grecia a cerut restituirea icoanei Panagia Soumela

În 1931, Mitropolitul Policarp de Xanthe și ministrul Policarp Psomiadis au cerut intervenția prim-ministrului grec, Eleftherios Venizelos, pentru a elibera icoana din mormântul său pământesc din Asia Mică.

Cererea a fost aprobată de prim-ministrul turc Ismet Inonu, după ce Venizelos i-a cerut permisiunea de a trimite călugări la mănăstirea Muntele Mela pentru a recupera icoana și celelalte comori sacre.

În curând, icoana ascunsă a fost dezgropată împreună cu celelalte obiecte sacre care fuseseră îngropate pentru siguranță, returnate la Atena și date Muzeului Bizantin din Atena, până în 1951, când a fost înființată Fundația Panagia Soumela în Salonic, în 1951, de către Dr. Philon Ktenides.

În 1952, sfânta iconografie a fost dusă în biserica care a fost construită în cinstea ei pe un loc în mijlocul munților macedoneni din Grecia, în Kastania, Vermio. Patruzeci și unu de ani mai târziu, în august 1993, Crucea și Evanghelia Sfântului Cristofor au fost, de asemenea, donate Bisericii de către Muzeul Bizantin din Atena.

Mănăstirea unde se află Panagia Soumela, cea mai veche icoană din lume
Mănăstirea unde se află Panagia Soumela, cea mai veche icoană din lume

Icoana a ajuns și în România

Cea mai veche icoană din lume, împreună cu moaștele Sfântului Ierarh Luca al Crimeei, au ajuns pe 6 mai la Mănăstirea Pantocrator, din județul Teleorman. Mii de oameni au venit să se închine la icoana care ilustrează cel mai bine chipul Maicii Domnului. La mănăstire s-au organizat mai multe slujbe până astăzi, 10 mai.

Icoana Panaghiei Soumela constituie însuși simbolul grecilor din Pont, care văd în această imagine o întruchipare a încercărilor și suferințelor poporului lor.